Masada 2 DataTraveler Max USB bellek, biri laptop’a takılı ve diğeri onun yanında

Bir USB flash belleğin formatlanması

Bir USB flash belleğin formatlanması, çoğu belleğin kutudan formatlanmış çıkması ve çoğu durumda kullanıma hazır olması nedeniyle birçok bilgisayar kullanıcısının üzerinde düşündüğü bir konu değildir. Ancak belleğinizdeki tüm verileri tamamen silmeniz gereken zamanlar olabilir ya da belleği, zaten formatlanmış olduğundan farklı bir bilgisayar türü ile uyumlu hale getirmeniz gerekebilir. Bir flash belleğin bir PC’de çalıştığı ancak Mac’te çalışmadığı ya da tam tersi bir durumla karşılaştıysanız, sorun genellikle belleğin formatıdır. Bu yazıda, belleğinizi Windows ve Mac OS 10+’ta nasıl formatlayacağınızı açıklayacağız.

Formatlama Nedir?

Formatlama, sabit disk sürücü, katı hal sürücüsü, flash bellek vb. gibi bir saklama cihazını, bilgi saklamaya hazırlama işlemidir. Verilerinizi düzenleyen bir dosya sistemi oluşturur ve dosyalarınız için alanı en üst düzeye çıkarmanızı sağlar. Bellek formatlama işlemi genellikle yeni bir işletim sistemi kullanılacağında ya da ek alan gerektiğinde kullanılır.

Bir USB bellekte iki tür formatlama bulunmaktadır:

  • Hızlı format:Dosya sistemi tablosunu ve kök klasörü siler. Bu seçenek, USB flash belleklerde diğer dosyaları aktarmak ya da saklamak için kullanılabilir alanı verimli biçimde boşaltmak için sık sık kullanılır. Verilerin, veri kurtarma araçları kullanılarak hala kurtarılabiliyor olmasından dolayı dosyaları silmenin pek güvenli bir yolu değildir.
  • Tam format:Bozuk sektörleri tarar ve tüm sektörlere sıfır yazarak tüm verileri kalıcı biçimde siler. Bu işlem, belleğin kapasitesine bağlı olarak uzun zaman alabilir.

Dosya sistemi seçenekleri

Belleğinizi formatlarken ideal kullanımınız için mevcut farklı formatlama seçeneklerini anlamak önemlidir. USB flash belleklerde en sık kullanılan dosya sistemleri:

  • FAT32, hem Mac hem de Windows işletim sistemleri tarafından tanındığından sık duyduğunuz bir seçenektir ancak güvenlik sunmaz ve dosya boyutunu 4GB ile sınırlandırır. Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir.
  • exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir. 4GB dosya boyutu sınırı yoktur ve çoğu Windows ve Mac işletim sistemiyle uyumludur. Eski işletim sistemleri exFAT dosya sistemine sahip USB belleklere düzgün yazma ve okuma yapabilmesi için güncelleme gerektirebilir.
  • NTFS formatı, Windows’un işletim sisteminin çalıştığı ya da ikinci bir veri saklama cihazı olarak çalışan dahili sürücülerde varsayılan olarak kullanmayı istediği dosya sistemidir. Çok daha büyük maksimum dosya boyutuna sahiptir ancak Mac OS X’te sadece okunabilir (üçüncü taraf bir NTFS okuma/yazma uygulaması yüklemediyseniz).
  • Mac OS Extended, Mac kullanıcıları için ana çözümdür ve tüm format türleri içinde en büyük dosya boyutunu destekleyen format türüdür. Bu seçeneği yalnızca bellek sadece Mac OS’ta kullanılacağında tercih edin. Windows, üçüncü taraf bir uygulama olmadan bu dosya sistemini algılamayacaktır.
  • APFS, Apple tarafından macOS için geliştirilen ve 2017 yılında macOS 10.13 ile tanıtılan bir dosya sistemidir. APFS, klonlama ve dosya düzeyinde şifreleme gibi özelliklere sahiptir. APFS'de, üçüncü taraf yazılımlar olmadan Windows PC'ler tarafından okuma ve yazma yapılamaz. Bu nedenle işletim sistemleri arasında uyumluluğa ihtiyacınız varsa ExFAT veya FAT32 kullanın.

NTFS’yi bir Mac’te kullanmak için Fuse, HFS'yi PC'de kullanmak için HFSExplorer ya da APFS'yi PC'de kullanmak için gibi Paragon Software'in APFS for Windows'u gibi çeşitli araçlar bulunmaktadır. Hem Windows’u hem de Mac OS’u düzenli biçimde kullananlar için diğer bir seçenek de bellekte her iki işletim sistemine uygun formatlanmış bölümler oluşturmaktır. Ancak bu yöntem, dosyaları birden fazla işletim sistemi arasında paylaşmanıza izin vermez. Bu nedenle böyle bir gereksinim olduğunda ExFAT veya FAT32 kullanmak en iyisidir.

Dosya Sistemleri hakkında daha fazla bilgi alın

Bellekleri Windows’ta formatlamak

Windows 10’da formatlama ekranını kullanmak
  1. Bir USB bağlantı noktasına bir USB bellek takın.
  2. Dosya Gezgini’ni açın.
  3. Sol pencerede Bu PC’yi tıklatın.
  4. "Cihazlar ve sürücüler" kısmında, flash belleği sağ tıklatın ve Biçimlendir öğesini seçin.
  5. "Dosya sistemi" aşağı açılır menüsünde tercih ettiğiniz öğeyi seçin.
  6. "Ayırma birimi boyutu" aşağı açılır menüsünde varsayılan seçimi kullanın.
  7. "Birim etiketi" alanında Dosya Gezgini’nde görünecek bellek adını onaylayın. Örneğin, KingstonUSB.
  8. "Biçimlendirme seçenekleri" kısmında kullanım durumuna bağlı olarak Hızlı biçimlendirme seçeneğini seçin ya da seçmeyin.
  9. Başlat düğmesini tıklatın.
  10. Evet düğmesini tıklatın.
  11. Biçimlendirme, yani formatlama işlemi tamamlandığında USB flash bellek belgeleri, resimleri, videoları ve diğer dosyaları çıkarılabilir sürücüden saklamaya hazır olacaktır.

Belleklerin Bir Mac OS 10+’ta Formatlanması

  1. USB bağlantı noktasına bir USB bellek takın.
  2. “Disk Utility”yi (Disk Yardımcı Programı) başlatın (Applications (Uygulamalar) > Utilities (Yardımcı Programlar) > Disk Utility’den (Disk Yardımcı Programı)).
  3. Soldaki listeden USB belleği seçin.
  4. Üstte “Erase”i (Sil) seçin.
  5. Burada "Format" olarak gösterilen kısımda kullanmak istediğiniz dosya sistemini seçin. MS-DOS (FAT), ExFAT ve Mac OS Extended'ın birkaç türünü seçebiliyor olmanız gerekir. Bunlardan birini kullanmak istiyorsanız, 6. adıma gidin. macOS 10.13 High Sierra veya daha yeni bir sürümünü kullanıyorsanız ve APFS kullanmak istiyorsanız ve listede göremiyorsanız İptal'e tıklayın. View (Görünüm) menüsüne gidin ve "Show All Devices"'ı (Tüm Cihazları Göster) seçin. Şimdi mantıksal cihaz ağacında daha yukarıda görünecek olan yeni cihazı seçin. Bu cihazın adı muhtemelen "Kingston DataTraveler Media" gibi büyük-küçük harfler karışık olacak, alttaki gibi cihazın adı "KINGSTON" olmayacaktır. Tekrar Erase'i (Sil) tıklatın. Ardından, Scheme açılır menüsünden "GUID Partition Map" (GUID Bölümleme Haritası) seçin. Daha sonra Format aşağı açılır penceresi tıklatın. "APFS" seçilebilir durumda olacaktır.
  6. Sürücü için bir ad yazın.
  7. "Erase”i (Sil) seçin
  8. Tamamlandığında “Done”ı (Bitti) seçin.
  9. Biçimlendirme, yani formatlama işlemi tamamlandığında USB flash bellek belgeleri, resimleri, videoları ve diğer dosyaları çıkarılabilir sürücüden saklamaya hazır olacaktır.

Sonuç

Bir USB flash belleğin formatlanması, flash bellekteki verilerinizi hızlı ve verimli biçimde silmek ya da flash belleğinizi farklı bir işletim sisteminde kullanmak istiyorsanız harika bir seçenek olabilir. USB belleğinizi formatlamak, belleğin performansının artmasını sağlayacaktır.

#KingstonIsWithYou

İlgili Videolar

İlgili Yazılar