Bir SSD ve HDD karşılaştırması

SSD ve HDD Arasındaki Fark

Bir HDD’nin siyah ve beyaz görüntüsü

SSD’ler ve HDD’ler temelde aynı işi yaparlar: uygulamaları, kişisel dosyaları ve açılış sistemlerini saklarlar. Eski bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınıza hız kazandırmak istiyorsanız ya da yeni PC birleştirmeleri, sunucular ya da sistem birleştirmeleri için bir sürücü seçiyorsanız, hangisini tercih edeceğinizi nasıl anlarsınız? Bir SSD mi (katı hal sürücüsü) yoksa bir HDD (sabit disk sürücü) mi seçmelisiniz?

Başlamak gerekirse iki ürün tamamen farklı şekillerde tasarlanmışlardır. SSD’ler NAND flash adlı kalıcı veri saklama teknolojisini temel almaktadır ve verilerin korunması için güce bağlı olması gerekmemektedir.

1950’li yıllardan bu yana bilgisayarlarda, manyetik dönen diskleri temel alan HDD’ler kullanılmaktadır. Dönen disklerden verileri okumak ya da disklere veri yazmak için hareketli kafaları kullanırlar. HDD’ler, pek çok hareketli parçaya sahip mekanik cihazlardır ve mekanik arızalar ile sıcak, soğuk, şok ve titreşim gibi çevre koşullarına dayalı arızalara daha meyillidirler.

Kingston 2,5” KC600 SSD

SSD’ler sabit disklerin boyut ve şekil sınırlamalarından etkilenmezler. HDD diskleri yuvarlaktır. Yani dış kenarında saklanan verilere, merkeze yakın olan verilere göre daha hızlı erişilir. Bir SSD sürücüde, sürücünün tüm alanlarına aynı hızda erişildiğinden verinin sürücünün hangi alanında saklanıyor olması fark etmez. HDD performansı, veri parçalanmasından da olumsuz etkilenir. Zaman içinde işletim sisteminiz HDD’nizdeki verileri yeniden düzenler ve bu işlem dosya verilerinin artık yan yana olmayacak şekilde “parçalanmasına” neden olur. Dosyalar parçalandığında, bu verilere erişim sağlanırken performans düşer. SSD bu durumdan çok etkilenmez.

Yüksek hızı gösteren harekete bağlı bulanıklığı yer aldığı ışıltılı çizgiler grafiği

Peki ya Hız?

Sürücü hızının ölçülmesinde birçok faktör bulunmaktadır. Ancak teknoloji yayımlarında görev yapan çok sayıda değerlendirici SSD’lerin daha hızlı olduğunu belirtmektedir. Örneğin rastgele okuma performansları karşılaştırıldığında SSD’ler yüksek performanslı HDD’lere göre yüzde 20.000 daha hızlı olabilmektedir.

Yeni sayılabilecek sistemler bile HDD’nin bir SSD’ye yükseltilmesinde önemli performans artışları görebilirler. Örneğin Kingston’ın giriş seviyesi SSD’leri, dönme prensibiyle çalışan bir HDD’ye kıyasla on kat daha hızlı olması sayesinde programlarınıza ve dosyalarınıza daha hızlı erişim sağlar.

Veri ve işletim sisteminin bir HDD’den SSD’ye aktarılıp aktarılmayacağını merak ediyorsanız, yanıt ‘evet’tir. Bazı üreticiler (Kingston dahil), SSD’leri bir dizüstü veya masaüstü bilgisayardaki HDD’nin bir SSD’ye aktarılması için gereken, yazılımlar dahil her şeyi içeren yükseltme kitleri halinde sunmaktadır.

Özet olarak ana gereksiniminiz terabaytlarca genel toplu veri saklamaksa (ör. fotoğraflar, videolar ya da sık kullanılmayan veriler) geleneksel HDD’ler en iyi seçenektir. Ancak performans ve hız önemliyse, SSD’ler çok daha iyi bir tercihtir. Eskiden SSD’ler HDD’lerden önemli ölçüde daha pahalıyken, SSD üretimi ve sürücü kapasitesi arttıkça fiyat farkı azaldı.

#KingstonIsWithYou

İlgili Videolar

İlgili Yazılar