Kingston FURY Beast DDR5 RGB'yi bir PC anakartına takan bir el

Oyuncular için en iyi RAM kılavuzu

RAM hakkında bilmek istediğiniz (istemediğiniz) her şey!

İlk kez bir bilgisayar birleştirmek zorlu bir iş olabilir. Takip edilmesi gereken çok sayıda bileşen ve teknik özellik olması nedeniyle satın alma sırasında neye bakacağınızı anlamak zor olabilir. Grafik kartları ve işlemciler genellikle ön plana çıkıyor olsa da oyunlarınızın daha rahat yüklenmesini ve çalışmasını istiyorsanız, hangi RAM’i satın alacağınızı bilmek de çok önemlidir.

RAM’ler oyunlarınızın seviyeleri ve efektleri daha hızlı yüklemesini sağlayarak bekleme sürenizi azaltır ve doğrudan harekete geçmenize olanak tanır. Çoklu görevlerle çalışıyorsanız ve oyun oynarken arka planda uygulamaları çalıştırıyorsanız, daha fazla RAM’e sahip olmak önemlidir. Google Chrome gibi programlar RAM’de çok miktarda alan kaplar. Dolayısıyla oyun oynarken video/yayın izlemek ve sosyal medyayı takip etmek istiyorsanız, daha fazla RAM’e sahip olmanız gerekecektir. Kingston, PC’nizin en iyi performansı göstermesine yardımcı olacak gelişmiş olmasına karşın uygun maliyetli oyun RAM’leri üretmektedir. Bu kılavuzda, ilk kez RAM satın alan biri olarak bilmeniz ve anlamanız gerekenleri açıklıyoruz.

RAM nedir?

RAM, Random Access Memory (Rastgele Erişimli Bellek) anlamına gelen bir kısaltmadır. Bir bilgisayarda, işlemci ile uzun süreli depolama olarak da adlandırılan HDD/SSD (Hard Disk Drive / Solid State Dive - Sabit Disk Sürücü / Katı Hal Sürücüsü) arasında hızlı erişimli verileri geçici olarak saklar. Bilgisayarınız açıldığında, işletim sisteminin (Windows, macOS) yanı sıra tüm arka plan uygulamaları veya açtığınız uygulamalar da HDD/SSD'den alınır ve RAM'e yüklenir. Daha fazla RAM, bilgisayarınızın bu hızlı erişimli bilgilerin saklanması için daha fazla alan sağlar ve daha fazla uygulama çalıştırmasına veya aynı anda daha fazla dosyanın açık olmasına olanak tanır.

DDR3, DDR4 ve DDR5

Kingston FURY DDR5

Günümüz bilgisayarlarında, bir bellek modülü aracılığıyla bilgisayarınızın sistem kartına bağlanan Senkron Dinamik Rastgele Erişimli Bellek (Synchronous Dynamic Random Access Memory - SDRAM) kullanılmaktadır. Çoğu bellek modülü standart form faktörlerinde gelir. PC'ler ve dizüstü bilgisayarlar için en yaygın olanı DIMM (Dual In-Line Memory Module - Çift Sıralı Bellek Modülü) veya SODIMM'dir (Small Outline DIMM - Küçük Hatlı DIMM). SDRAM, 1990'ların sonunda ilk kez piyasaya sürülmesinden bu yana, daha hızlı performans ve daha yüksek kapasiteler sunarken enerji maliyetlerinden tasarruf etmek, pil ömrünü uzatmak ve ısıyı azaltmak için daha az güç kullanacak şekilde önemli ölçüde gelişti. SDRAM'in en son sürümü DDR5'tir. Bu isim Double Data Rate 5th nesil'in (Çift Veri Hızı 5. nesil) kısaltmasıdır. Bellek alışverişi yaparken, çoğu satıcının "SDRAM" terimini artık kullanmadığını ve sadece DDR5 ve bir hız değeri belirttiğini fark edeceksiniz. Aynen önceki nesillerde olduğu gibi DDR5 de 4800MT/s veya DDR5-4800'den başlayan bir dizi endüstri standardı hızda sunulmaktadır. "MT/s" saniyede megatransfer anlamına gelir ve verilerin bellek modülüne yazılma ve modülden okunma hızını belirtir. Bellek için endüstri standartları kurumu yaklaşık her 7 yılda bir yeni bellek nesilleri sunmaktadır ve her nesilde, o zamandaki bilgisayarlar için ihtiyaç duyulacağını düşündüğü tüm hız artışlarını, yoğunlukları ve yapılandırmalarını planlar. Örneğin, son nesil DDR4'tü ve 2133, 2400, 2666, 2933 ve 3200MT/s hız aralığında sunuldu. Intel ve AMD genellikle her yıl yeni yonga setleri ve işlemci nesilleri çıkararak bir sonraki standart bellek hızının kullanılmasına olanak tanımaktadır.

Bellek nesilleri arasındaki önemli farklardan biri, geriye dönük olarak uyumlu olmamalarıdır. Bir DDR5 bellek modülü fiziksel olarak bir DDR4 veya DDR3 bellek yuvasına sığmayacaktır. Benzer görünseler de, modülün altındaki bir çentik anahtar görevi görür ve yalnızca uyumlu bir yuvaya oturur. Bununla birlikte, bir bellek nesli içinde, daha yüksek bellek hızları her zaman geriye dönük olarak uyumludur. Örneğin, standart bir DDR5-5600 modülü satın alır ve bunu 12. Nesil Intel işlemciyle kullanırsanız, bellek otomatik olarak 4800MT/s hızında çalışacak şekilde "clock-down" ya da saat hızı azaltması yapacaktır.

Bilgisayarınız ya da dizüstü bilgisayarınız için hangi bellek teknolojisini kullanacağınıza karar verirken, asıl önemli olan gerçekten işlemci ve anakarttır. Bunların markasını ve modelini bilmek, sisteminiz için hangi bellek seçeneklerinin kullanılabileceğini öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Boyut ve hız

Çoğu PC anakartında dört RAM yuvası bulunur, ancak bazı üst düzey sistemler/iş istasyonu sistemlerinde bu sayı sekiz veya daha fazlası olabilmektedir. Dizüstü bilgisayarlarda bu konu biraz daha karmaşıktır. Oyun dizüstü bilgisayarları daha büyük ekranlara ek olarak genellikle iki ulaşılabilir bellek yuvasına sahiptir. Ancak ince veya ultra ince dizüstü bilgisayarlarda yalnızca bir yuva olabilir veya bellekleri doğrudan anakarta monte edilmiştir ve yükseltilemez.

DDR nesline bağlı olarak, PC'ler/dizüstü bilgisayarlar için tekli RAM modüllerinin boyutları 2GB-48GB arasında değişir ve bilgisayarların çalışma şekli nedeniyle, sizin sisteminizin bellek mimarisine uyacak şekilde iki, dört veya sekizli kitler halinde satılabilirler. Buna daha yaygın olarak çift kanallı (2CH), dörtlü kanallı (4CH) veya sekizli kanallı (8CH) adı verilmektedir. Bellek kanalı mimarisiyle eşleşen aynı çiftler veya gruplar halinde takıldıklarında, bant genişlikleri birleştirilerek performansta büyük bir artış sağlanır. Örneğin, bir DDR5-4800 bellek modülü 38,4GB/s'lik bir tepe bant genişliğine sahiptir. Çift kanallı bir düzende bu değer 76,8GB/s'ye ulaşmaktadır. Bu nedenle, anakart ve işlemciye göre doğru şekilde kurulum yapmak sisteminizin performansı için dikkate değer bir fark yaratabilir. Ne kadar RAM'e ihtiyacınız olacağı daha çok sizin kendi beklentilerinize ve kullanımlarınıza bağlı olacaktır. Bir oyun bilgisayarı için en yeni oyunlar için önerilen en uygun RAM miktarı 32GB'tır. Arka planda çok sayıda uygulama çalıştırmak istiyorsanız, bu sayıyı 48GB’a, hatta 64GB’a yükseltmeyi düşünebilirsiniz. Intel ve AMD'nin dört bellek yuvalı en yeni bilgisayarları 192GB'a kadar destekleyebilmektedir!

Dikkate alınması gereken bir sonraki konu hızdır. Endüstri standardı hızları kullanırsanız, daha çok işlemci ve anakartın destekleyeceği hızlarla sınırlı kalırsınız. Bazı sistemlerde modüllerin ikinci bellek bankına takılmasıyla ilgili kurallar da vardır. Dört yuvalı çift kanallı bir anakartta, bunlar her bellek kanalının (genellikle A ve B) iki yuvaya sahip olduğu iki bellek bankı halinde düzenlenmiştir. Modüller ikinci banka (örneğin A2 ve B2) takıldığında, bellek daha düşük bir hıza geçmeye zorlanabilir. Bu durum, işlemci içindeki sınırlamalardan kaynaklanmaktadır.

Bir anakarttaki bellek yuvalarının farklı kanalları ve banklarını gösteren işaretlerle birlikte yakın çekim görüntüsü

Standart hızlar oyun ihtiyaçlarınız için yeterli değilse, hız aşırtması yapılabilir bellekleri düşünün. Belleğe hız aşırtması yapmak Intel XMP ve AMD EXPO profilleri kullanıldığında göreceli güvenli ve kolaydır ve oyun ve uygulama performansında FPS (Saniye Başına Kare Sayısı) artışı gibi gözle görülür artışlar sağlayabilir. Hız aşırtması yapılabilir aşırtılabilir bir kit seçmek çok kolaydır. Üreticinin web sitesinden anakartınızın QVL'sine (Qualified Vendor List - Onaylı Sağlayıcı Listesi) bakabilir ya da Kingston'ın Ürün Bulma Aracını kullanarak hangi parçaların test edilip uyumluluğunun onaylandığını görebilirsiniz.

Hepsini bir araya getirmek

Oyun ihtiyaçlarınıza uygun bellek kitini seçtikten sonra, Kingston'ın belleğin doğru şekilde nasıl takılacağı ve hız aşırtma profillerinin nasıl etkinleştirileceği ile ilgili en son videolarına bakabilirsiniz. RGB bellek tercih ettiyseniz, Kingston FURY CTRL yazılımını indirerek aydınlatma modellerini özelleştirebilir ya da anakart üreticinizin RGB yazılımını kullanarak ışıkları tarzınıza uygun şekilde senkronize edebilirsiniz. Tüm Kingston FURY RGB modülleri, aydınlatma modellerinin mükemmel bir şekilde görünmesini sağlayan patentli Infrared Sync Technology'ye de sahiptir.

#KingstonIsWithYou #KingstonFURY

İlgili Videolar

Kingston Ürün Bulma Aracı

Kingston ile işe başladığınızda bellek seçmek kolaydır.
35 yılı aşkın uzmanlığıyla Kingston, güvenle bellek seçmeniz için gerekli olan bilgiye ve kaynaklara sahiptir.

Sisteme/Cihaza Göre Ara

İhtiyacınız olan Kingston ürünlerini bulmak için bigisayar sistemi ya da dijital cihazın marka ve model numarasını ya da sistem parça numarasını girin.

Parça Numarasına Göre Ara:

Kingston parça numarasına, dağıtıcı parça numarasına ya da üreticiyle eşdeğer parça numarasına göre arama yapın.

İlgili Yazılar