SSD Form Faktörü Türleri

SSD Form Faktörü Türleri

Devre çizgilerinin yanlardan çıktığı bir SSD çizimi

Yeni bir SSD ile sisteminizin hızını artırmayı istiyorsunuz. Peki nasıl seçim yapabilirsiniz? Kararınızdaki etkenlerden biri sistemdeki veri saklama birimi bağlantıları ve bu birimlerin form faktörüdür (SSD’nin şekli ve boyutu). Seçeceğiniz SSD sürücüsü, ya SATA ya da NVMe (PCIe’yi kullanan) veri saklama birimi arayüzüne sahip olacaktır.

Yıllardır SATA, bu iki tür arasında daha hakim durumdaydı. Ancak NVMe, ilk olarak HDD’ler için tasarlanan ve daha sonra NVMe kullanımı için uyarlanan SATA’nın aksine özel olarak SSD’ler için tasarlandı. NVMe SSD’ler birden fazla form faktörünü destekleyen çok yönlü yapısı ile sunuculardan tamamen flash’tan oluşan dizilere kadar birçok veri saklama platformunda kullanılabilmektedir. NVMe’nin popülerliği aratarak en yeni oyun konsolları, dizüstü bilgisayarlar ve son kullanıcılara yönelik masaüstü bilgisayarlardan en gelişmiş veri merkezlerindeki sunuculara kadar birçok alanda endüstri standardı haline gelmektedir.

Çeşitli form faktörlerinde Kingston SSD’ler

SSD Form Faktörleri: 2.5”, M.2, mSATA ve U.2.

2.5”
SSD alışverişi yaparken bilmeniz gereken ilk şey, sisteminize hangi form faktörünün takılabileceğidir. SSD’ler birçok şekilde ve boyutta gelmektedir. Örneğin 2.5”, SSD’nin en yaygın türüdür ve çoğu dizüstü ya da masaüstü bilgisayara takılabilir. Geleneksel sabit disk sürücülere (HDD) benzer bir şekle sahiptir ve SATA kabloları ile bağlanabilir. Dolayısıyla zaten alışkın olduklarımıza çok benzer bir deneyim sunar.

M.2
Diğer bir form faktörü olan M.2, ince laptop’lar ve dizüstü bilgisayarlar için standart veri saklama sistemi haline geldi. Küçük form faktörü, genellikle bir sakıza benzetilmektedir ve çoğu durumda doğrudan anakarata kolayca takılabilmektedir. Farklı SSD sürücüsü kapasitelerine olanak tanımak için çeşitli boylarda mevcuttur. Sürücü ne kadar uzunsa, üzerine o kadar çok sayıda NAND flash yongası takılabilmekte, dolayısıyla daha yüksek kapasitelere ulaşabilmektedir.

mSATA
mSATA ya da mini-SATA, temelde tam boyutlu SATA SSD’nin daha küçük bir sürümüdür. M.2 benzeri kompakt form faktörüne sahiptir ancak her iki sistem birbiriyle uyumlu değildir. M.2 sürücüler hem SATA hem de PCIe arayüzü seçenekleri sunarken mSATA yalnızca SATA’yı desteklemektedir. Bu form faktörü, alanın sınırlı olduğu daha küçük faktörlü sistemler için tasarlanmıştır.

U.2
Son olarak 2.5” sürücülere benzeyen ancak biraz daha kalın olan U.2 bulunmaktadır. Farklı bir konektör kullanmaktadır ve verileri PCIe arayüzü üzerinden göndermektedir. U.2 SSD teknolojisi, genellikle üst düzey iş istasyonları, sunucular ve daha büyük veri saklama alanı gerektiren kurumsal uygulamalar için kullanılmaktadır. Daha yüksek çalışma sıcaklıklarına olanak tanır ve ısı aktarmada M.2 form faktörüne göre daha avantajlıdır.

Bir M.2 konektörünün yakından çekim fotoğrafı

Arayüzler: SATA ile NVMe karşılaştırması

İletişim arayüzü, bilgisayarınızın PC’nizle saklama birimiyle iletişim kurma şeklidir. SATA ve PCIe NVMe olmak üzere iki türde mevcuttur. SATA arayüzü daha uygun fiyatlıdır, daha kolay olarak bulunur ve yaygın uygulamalarda iyi performans gösterir. PCIe, NVMe için standart arayüzdür ve SATA SSD’den üç ila on kat daha hızlıdır. Son birkaç yılda piyasaya sürülen üst düzey M.2 SSD’lerin birçoğu NVMe’yi desteklemektedir (ancak M.2’lerin tümü NVMe değildir; bazıları SATA’dır). NVMe, SATA modellere göre daha fazla bant genişliği sunduğundan çok daha hızlıdır ve bu sayede yoğun üretkenliğe sahip uygulamalarda performansı artırmaktadır. Günlük çalışmalarda video düzenleme ve büyük dosya transferleri yer alıyorsa NVMe SSD’ler iyi seçim olacaktır.

SSD form faktörleri ve bunların kullandığı arayüzler arasındaki farkları anladığınıza göre daha rahat seçim yapabilirsiniz. Bir sonraki SSD’inizi satın alırken yükselttiğiniz cihazı dikkate almayı unutmayın. İster bir dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar ya da sunucu olsun her türlü SSD yükseltmesi, geleneksek dönen diskli sürücülere göre fark edilebilir bir performans artışı sağlayacaktır. Daha küçüktürler, ısı açısından daha verimlidirler ve hareketlere ve yanlışlıkla düşürmelere karşı dayanabilirler. Hangi form faktörünün cihazınızda en iyi şekilde çalışacağını kontrol etmek için anakartınızın/sisteminizin üreticisinin kullanma kılavuzunu okuduğunuzdan emin olun.

#KingstonIsWithYou

İlgili videolar

İlgili yazılar