Bozuk bir sabit sürücü diski

SSD’lerin 5 Avantajı

Kingston katı hal sürücüleri bir dizüstü bilgisayara takılıyor

Katı Hal Sürücülerinin (SSD’ler), laptop’lar, masaüstü bilgisayarlar ve sunucularda popülerlik kazandığı şüphe götürmez bir gerçek. Eski bir masaüstü bilgisayara ya da laptop’a sabit disk sürücüden (HDD) SSD’ye yükselterek hız kazandırabilirsiniz. SSD’ler hızları ve güvenilirliği ile yeni üretilen bilgisayarlar, sunucular ve sistem üreticileri için mükemmel bir tercihtir.

SSD, HDD’nin aksine verileri saklamak ve erişim olanağı sunmak için kalıcı (flash) bellek kullanan bir veri saklama ortamıdır. Diğer bir deyişle, hiçbir hareketli parçası yoktur ve bu durum çok büyük fark yaratır.

Bunlar, dönen diskli sürücülere göre SSD’lerin birçok avantajından sadece birkaç tanesidir. SSD’ler diğer birçok avantajının yanı sıra basit bir yükseltme ile sisteminizin performansını önemli ölçüde yükseltebilir. Bilgisayarınızı bir SSD ile yükseltmenin beş avantajını aşağıda bulabilirsiniz.

1. Bir SSD’nin Dayanıklılığı ve Güvenilirliği

Sabit disk sürücülerde ısı büyük bir arıza kaynağıdır ve HDD’nin hareketli parçalarının sürekli hareket etmesiyle, zamanla diskin bozulmasına neden olacak kadar çok ısı ortaya çıkmaktadır. SSD’lerde bu tür hareketli parçalar olmadığından çok daha yüksek performans sunarken daha düşük sıcaklıkta kalabilirler. Ayrıca SSD’ler düşmelere, titreşimlere, darbelere ve günlük aşınma ve yıpranmaya karşı daha dayanıklıdır ve bu sayede veri kaybına neden olma riski daha düşüktür.

2. SSD’ler HDD’lerden Daha Hızlıdır

SSD’ler, HDD’lerden yüz kata kadar daha hızlıdır. SSD’ler bilgisayarınız için daha kısa açılma süreleri, daha hızlı veri transferi ve daha büyük bant genişliği sunar. Daha yüksek hızlar sayesinde SSD’ler, verileri, özellikle işletim sistemleri gibi çok miktarda veriye erişen programlar çalıştırıldığında olmak üzere günümüzün iş dünyası için gerekli olan çok yüksek hızlarda işleyebilmektedir. SSD’ler aynı zamanda çok kararlıdır ve saklanan verilerin güvende kalmasını sağlar.

  • SATA SSD: HDD’ler yazma performansında sadece 50-120 MB/s’ye ulaşabilmekteydi. SSD’ler ise SATA veri yolunu 550 MB/s hızıyla doldurmaktadır. Veri yolunun sınırlarına karşın eski HDD teknolojisi yerine SATA tabanlı SSD’ler kullanıldığında 10-15 kat genel sistem performansı artışı görülebilmektedir.
  • NVMe SSD: NVMe teknolojisi, veri saklama cihazları için müthiş yüksek bant genişliği potansiyelini açığa çıkarmak için SATA veri yolu yerine PCIe veri yolunu kullanmaktadır. PCIe 4.0 (geçerli sürüm), 32 adete kadar hat sunmaktadır ve teorik olarak SATA III’ün 600MB/s spesifikasyon sınırına kıyasla 64.000MB/s’ye varan veri aktarımı hızı sunabilmektedir.

3. Güç ve Enerji Açısından Verimli

SSD’lerde hareketli parçalar olmadığından, manyetik dönen diskli HDD’lere kıyasla çalışmak için daha az güce ihtiyaç duyar. Enerji verimliliği, pil kullanım süresi uzunluğunun pazarlama açısından önemli ve istenen bir özellik olduğu PC ve mobil cihazlarda SSD’lerin kullanılmasının sağladığı büyük avantajlardan biridir.

4. Daha Hafif ve Gürültüsüz

SSD’ler, küçük boyutları sayesinde manyetik kafalı ve metalik diskli büyük HDD’lere kıyasla daha hafiftir. Kompakt tasarımı, SSD’lerin laptop’lar, tabletler ve diğer küçük elektronik cihazlar için mükemmel hale getirmektedir. Hareketli parçaların olmaması da SSD’lerin gürültüsü ve titreşimleri dikkat dağıtıcı olabilen HDD’lere kıyasla çok daha sessiz hale getirmektedir.

5. Daha Pratik Boyutlar/Form Faktörleri

HDD’ler, çıktıklarından bu yana büyük boyutlarıyla sınırlandırılmıştır. Diğer yandan SSD’ler, çeşitli boyutlarda mevcuttur. Bir sakız boyutundan 2,5" form faktörüne kadar farklı boyutlarda sunulmaktadır.

Bunlar en yaygın SSD form faktörleridir:

  • 2,5" form faktörü en yaygın kullanılandır; GB başına en iyi değeri sunar; kapalı tasarıma sahiptir
  • mSATA, çok küçük form faktörüne sahiptir; bağlantı türü farklıdır; açık devre kartı; alanın dar olduğu durumlar için mükemmeldir
  • M.2, açık bir devre kartıdır; hem SATA hem de PCIe NVMe olarak mevcuttur; küçük form faktörüne sahiptir; sakız boyutundadır

Son Nokta Maliyet

SSD’ler HDD’lerden daha pahalı olabilir. SSD teknolojisi HDD’deki teknolojiden çok daha yeni olduğundan geliştirme maliyetleri HDD’lere göre daha yüksektir. Ancak aradaki fark giderek daralmaktadır ve SSD GB başı dolar fiyatı, son birkaç yılda önemli ölçüde azalmıştır. Katı hal sürücüsü (SSD) takmak ve RAM’i artırmak Masaüstü PC veya laptop performansını artırmanın iki kolay ve uygun maliyetli yoludur. Yeni sayılabilecek sistemler bile HDD’nin bir SSD’ye yükseltilmesiyle önemli performans artışları sağlayabilirler. Kullanıcılar, sayfaların daha hızlı yüklendiğini ve uygulamaların daha çabuk başlatıldığını fark etmektedir. Bunlar dikkate alındığında bir SSD’ye yükseltmenin avantajları maliyetini yarattığı dezavantajdan daha yüksektir.

#KingstonIsWithYou

İlgili Videolar

İlgili Yazılar