Sınır Bilişim (Edge Computing)

5G Neden Bir Mikro Veri Merkezi’nde Sınır Bilişim’e (Edge Computing) İhtiyaç Duyuyor?

#KingstonCognate, Simon Besteman’ı sunar

Bir İSS, tedarikçi, veri merkezi danışmanı olan Simon Besteman’ın fotoğrafı

Simon Besteman, bir Fransa ve Hollanda vatandaşıdır ve ICT ve veri merkezi endüstrisinde çok deneyimlidir. ISP’ler, tedarikçiler ve veri merkezleriyle çalışma ve çok çeşitli organizasyonlar için bir yönetim danışmanlığı alanında 20 yıllık deneyimi bulunmaktadır. Simon, çok uluslu şirketlerde, hizmet, satış ve pazarlama, operasyon yönetimi ve stratejik gelişme gibi alanlarda birçok üst düzey yöneticilik görevi yürütmüştür.

Simon, şu anda Hollanda hosting sağlayıcıları birliği olan Dutch Cloud Community’nin Yönetici Direktörüdür. Endüstrinin lider temsilcilerinden biri olarak endüstri ve politika konularında düzenli yazılar yazan bir blogger, kongrelerde ve konferanslarda önemli bir konuşmacı ve telekomünikasyon, veri merkezi ve internet düzenlemeleri konusunda Hollanda hükümetinin toplantılarında yer alan bir katılımcıdır. Eğitim, istihdam ve yönetim gibi konularda çeşitli endüstri gruplarının yönetim kurullarında görev yapmaktadır.

Sınır Bilişim Veri Merkezleri İhtiyacını Neler Destekliyor?

Yıllardır veri merkezi endüstrisinde dünya çapındaki ana trend, hiper ölçekli veri merkezleri olarak adlandırılan, çok büyük tesislerin sağladığı ölçek ekonomisi ile yönlendiriliyordu. Haklı olarak. Raf ya da sunucu başına işletme maliyeti, sabit maliyetlerin çok sayıda sunucuya paylaştırıldığında daha düşüktür. Bağlanabilirlik büyük veri merkezlerinde daha kolay elde edilmektedir. Tek çok büyük bir tesis için yedek bir güç alt yapısı (2N, 2N+) kurmak göreceli olarak daha kolaydır. Ortak barındırmada çok çeşitli müşterilerin varlığı, Veri merkezi kullanıcılarını simbiyotik bir hizmetler sunumuna bağlama olanakları yaratmaktadır.

Sınır Bilişimde Trendler Mikro Veri Merkezlerini Gösteriyor

Sosyal ağ hatları

On yıl önce bir tane bile veri merkezi yokken şu anda dünya çapında 500’den fazla dev hiper ölçekli veri merkezi bulunuyor. Trendlerin kısa sürelerde geri dönmesi beklenmiyor. Teknoloji devleri, bulut sağlayıcıları Amazon, Apple, Facebook, Google ve Microsoft, tesislerde yer alan IT sistemlerinin kademeli olarak bulut sistemlere taşınmasıyla her yıl önemli oranlarda büyüyorlar. Daha önce hiç olmadığı kadar çok işlem ve soğutma gücüne ihtiyaç duyuyorlar. Oluşturulan ve diğer makineler (otomasyonlu cihazlar) tarafından kullanıma yönelik veri miktarı düşünüldüğünde büyük veri merkezlerine doğru olan trendin, öngörülebilir bir süre boyunca devam etmesini beklemek mantıklı olur.

Aynı zamanda verilerin oluşturulduğu ve tüketildiği “sınıra” yakın yerlerde bulunan mikro veri merkezlerine doğru paralel bir trende daha şahit oluyoruz. Ağın sınırında bulunan bu veri merkezlerine Sınır (Edge) veri merkezleri adı verilmektedir. Sınır veri merkezleri genellikle büyük veri merkezlerinden çok daha küçüktürler ve mevcut alt yapıyı tamamlarlar. Bugünün bir sorununu çözmekte ve geleceğin IT alt yapısının hazırlanmasında önemli bir rol oynamaktadırlar. Çözdükleri sorun bağlanabilirliktir.

Sınır Veri Merkezleri Verimlilik Sağlıyor

Merkezileştirmenin zayıf noktası, tüm verilerin ağın ortasındaki bir veri merkezinde olması ve tüm kullanıcıların verilere erişmek için bu merkezi noktaya bağlanmak zorunda olmasıdır. Bunun iki sonucu vardır: önemli miktarda bant genişliği gerektirir ve gecikmeler (verilerin kullanıcıya ulaşması için geçen süre), belirli uygulamaların verimli biçimde yönetilmesi için yeterince düşürülememektedir. Verilerin sınıra daha yakın hale getirilmesi, kullanıcıya veri akışının daha verimli biçimde yönetilmesine imkan sağlar. Bir diziyi indirmek için büyük ölçekli veri merkezine bağlanmak zorunda kalmak yerine, veriler, kullanıcıya yakın Sınır veri merkezinde ön belleğe alınır. Verinin sadece sınır veri merkezinden son kullanıcıya gitmesi gerekir. Bu durum verilerin çok kısa mesafe taşınabilmesi ile çok daha düşük gecikmeler elde edilmesini sağlar.

Sınır bilişimin işe yaradığı ikinci sonuç ise şu anda gelişmekte olan ve önümüzdeki 24-36 ay içinde olgunlaşacak bir konudur. Bu, oluşturulan ve aktarılan veri miktarındaki çok yüksek artış hızıdır. Bunun iki ana bileşeni ayrı olmasına karşın birbirleriyle ilişkilidir: IoT (Nesnelerin İnterneti) ve 5G.

Makine Tarafından Oluşturulan Veriler

Geçtiğimiz on yıl boyunca verilerdeki büyüme daha çok insanların tüketimiyle sağlanıyordu (insanlar telefonlarında videolar izlemeye başladılar ve bankacılık ve alışveriş işlemleri için uygulamalar kullanıyorlar). Yeni veri dalgası ise makineler tarafından oluşturulacaktır. Bunlar diğer makineler tarafından işlenecek, analiz edilecek ve yine bu makineler tarafından eyleme dökülecektir. Bu farklı bir veri türü ve günümüzde kullandığımızdan kat kat daha büyük. Hareket halindeki arabalarda, akıllı şehirlerin sokaklarında, tarımda, üretimde ve çevre cihazlarındaki sensörlerin yarattığı (ve gerekli olan) veriden bahsediyoruz. Filtrelenmesi ve kaynağa yakın biçimde derlenmesi gereken tahmin edilemeyen miktarlarda tonlarca veri (kendi kendini süren bir araba için 8 saatte 40 terabayt veriyi düşünün). Merkezi bir bulut için bunun işlenmiş bir formda olması gerekmektedir. Akıllı şehirler, IoT (Nesnelerin İnterneti) ve drone’la teslimat hizmetleri de 5G’nin potansiyelini gerçekleştirmek için Sınır mikro veri merkezlerine bağlı olacaktır. Kingston Technology, bu talepleri tahmin eden ve pazara bu olağanüstü gereksinimleri karşılayabilecek çözümleri getirmek için çalışan şirketlerden bir tanesi.

5G

Her Yerde Yüksek Hızlı 5G ile Bağlı Akıllı Cihazlar

5G, bu devrimin merkezinde yer alacak. Mobil iletişimin bir sonraki adımı 2020’dan başlayarak kademeli olarak kullanılmaya başlanacak. 5G sadece çok daha yüksek hızlar (ortalama olarak 100 kat daha hızlı) sunmakla kalmıyor aynı zamanda kilometre kare başına bir milyona kadar cihazın bağlanmasına olanak tanıyor. Bir tarlada, toprağın nem durumu ile ilgili gerçek zamanlı verileri iletmek için tarlanın çok sayıda noktasında bir sensörün bulunmasına izin verecek. Bu durum, sulamanın tam istenen hassasiyette ve doğrulukta yapılmasını sağlayacak. Dolayısıyla suyun, şu anda olduğundan çok daha yüksek hassasiyetle yönetilmesine olanak tanıyacak. Evlerimizdeki sensörler, sağlığımız, çevremiz ve güç gereksinimlerimizle ilgili gerçek zamanlı veriler iletecek. Endüstriyel ortamlarda 5G, parçaların uzaktan yönetilmesini, kaliteli kontrollerinin ve tedarik zincirlerinin otomatikleştirilmesini sağlayacak. Bu değişimler, çalışma ve yaşama şeklimizde farklar yaratacak.

Telekomda 5G Mikro Veri Merkezlerinin Yükselişi

Günümüzde ağ sınırı sahalarının gelişiminin çoğu, mikro veri merkezleri formunda telekomünikasyon sağlayıcıları tarafından sağlanmaktadır. Bu sağlayıcılar zaten bir alt yapıya, ama daha da önemlisi bu yapıları oluşturmak için gerekli tesislere de sahipler. Bunlar, Sınır Bilişimin öncüleri olacaklar. Arkalarında, ticari veri merkezleri şirketleri çok hızlı hareket ediyor olacaktır.

5G’nin büyümesine bağlı olarak Sınır veri merkezlerine olan talep, mevcut veri merkezlerinden önemli ölçüde farklılık gösterecektir. Bunlar daha küçüktür ve daha az güç tüketir. İletişimle ve çoğunlukla veri merkezi SSD'leri olmak üzere verilerin saklanmasıyla uyumlu hale geleceklerdir. Kingston Technology, ilgili hacmi ve hızı sağlayabilecek bellek ve veri saklama çözümleri geliştirmektedir.

Dikkat-Hazır-Başla: Artık Sınır Bilişime Hazır Olma Zamanı Geldi

Yeni bir oyun başlıyor ve bu yeni gerçekliğe uyum sağlamamız gerekiyor. Artık sınır bilişime hazır olma zamanı geldi. Bu, alıştığımızdan farklı gereksinimlere sahip olacak farklı bir veri merkezi türü. Bunun doğru yapılması, bu yeni gelişimde başarılı olmak için hayati öneme sahip olacaktır. En iyi başlangıç şekli, düzgün kurulması için gerekli uzmanlığa sahip doğru kişilere ulaşmaktır.

#KingstonIsWithYou

Bir Uzmana Sorun

Kingston, şu anda kullandığınız ya da kullanmayı planladığınız yapılandırmanın kuruluşunuz için doğru olup olmadığıyla ilgili bağımsız fikirler verebilir.

Kurumlar için SSD

Kurumsal SSD’lerin sizin kendi saklama ortamınıza ne gibi avantajlar getireceği ve hangi SSD’nin, yüksek rastgele okuma-yazma IOPS performansı dengesi gerektiren iş yükleriniz için uygun olduğu ile ilgili önerilerde bulunuyoruz.

Bir SSD Uzmanına Sorun

Sunucu Belleği

Sunucunuzu en iyi performans ve kapasite için yapılandırmanın avantajları hakkında öneriler sunuyoruz. Kingston’ın yapılandırma uzmanları, bellek yükseltme gereksinimlerinizi destekleyecek bilgiye ve kaynaklara sahiptir.

Bir Bellek Uzmanına Sorun

İlgili Yazılar