Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Mavi ışık çıkan sunucu rafı

COVID-19 Sırasında Veri Merkezlerinin Kritik Rolleri

COVID-19 pandemisi küresel iş operasyonları ve protokolleri dahil olmak üzere dünyayı önemli ölçüde değiştirdi. Dünya çapında kuruluşlar koronavirüse karşı savaşa yardımcı olmak için olanaklar sağlıyor ve bazıları büyük sorumluluklar üstleniyor. Özellikle veri merkezleri, geri kalan her şey zorunlu olarak kısıtlı çalışırken dünyanın çalışmaya devam etmesinde çok önemli rollerle karşı karşıya kalıyor.

Dünya çapında 107 milyonu aşkın vakaya neden olan koronavirüs, hem gündelik hayatı bozdu hem de iş yapma şeklini değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. İnternet kullanımındaki ve ihtiyacındaki beklenmeyen artışın yanı sıra verilerin saklanması ve yönetilmesi için daha da büyük gereksinimlerle veri merkezleri daha önce hiç karşılaşılmayan bir ölçekte yaşanan değişimlere ayak uyduruyor. Kuşkusuz, veri merkezlerinin rolü önemli ölçüde arttı.

Bir şehir manzarası üzerine yerleştirilmiş CGI dünya görüntüsü

İnternette Global Artış

Daha az insanın dışarı çıkmasıyla küresel internet trafiğinde artışlar yaşandı. Birçok kuruluş, evden çalışmayı teşvik etti ve halen virüsün yayılmasını önlemek için sahadaki personel ve çalışan sayısını sınırlandırıyor. Mecburi çalışanların ve mümkün olduğunca kapalı mekanlarda kalması teşvik ediliyor. Sonuçta milyonlarca insan evde sosyal medyada geziyor, bağlı kalmak için online video konferans hizmetlerini kullanıyor ve daha öncesine kıyasla daha fazla akış hizmetlerine ulaşıyor. İnternet trafiğindeki artış, bu artan talepleri karşılamak ve yönetmek için veri merkezlerinin rolünün önemini artırdı.

Cloudfare tarafından yapılan bir araştırma, internet kullanımının, sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle dünyanın birçok büyük şehrinde yüzde %25 oranında artırdı. Buna karşılık veri merkezleri ağlarına gelen ek yükleri kaldırmak için kapasitelerini yükseltebildi. Veri merkezleri, dünya sosyal mesafeye alışırken internet kullanımındaki ani artış ve bağımlılık karşılığında çevikliğini koruyabildi.

Veri ve veri merkezleri olmadan işletmeler, okullar ve hastaneler çalışamazdı ve toplumlar COVID-19’un yayılmasını izleyemez, hastalıkları tedavi edemez ve önleyemezdi. İnsanların bilgi, alışveriş, eğlence dahil olmak üzere neredeyse her konuda internete dönmeye devam etmesiyle veri merkezlerinin bağlantıların hızlı ve kararlı olduğundan emin olması gerekiyor.

Yeni İş Yazılımlarını ve Altyapılarını Desteklemek

İnternet trafiği hem artıyor hem de işletmeler için işbirliği yazılımlarının kullanımı yaygınlaşıyor. Her geçen gün daha fazla işletmenin uzaktan çalışmaya geçmesiyle, bulut veri saklama ve telekonferans hizmetlerinde bir artış oldu. Veri merkezleri bu artışı dikkate alıyor. Hatta bazıları şirketlere veri taleplerinde yardımcı oluyor.

Microsoft Teams ve Zoom gibi işbirliği uygulamaları ve yazılımları, indirme miktarında önemli bir artış yaşadı. Bu artış, COVID-19 öncesindeki haftalık indirme ortalamasına göre %90’lara varıyor. İş talepleri ve şirket gereksinimlerine karşılık vermek için Microsoft, Google ve Zoom, hizmetlerinin bazılarını işletmelerin kullanımına ücretsiz olarak sunuyor.

İşbirliği platformları ve yazılımları, yıllardır bulutta büyümesi destekledi ve bu hizmetler artık eskisine göre daha hayati öneme sahip. Bulut bilişim ve veri saklama sistemleri, kuruluşların günlük uygulamalarını birçok farklı platformda çalıştırmasıyla veri bağlantılarını mümkün hale getirdi. Bu durum, bulut merkezlerinde çalışmayla sağlanıyor.

Pandemi, bağlanabilirliğin yoğun biçimde ön plana çıkmasını sağladı ve uzaktan çalışma için kurumsal acil durum planları, artık sadece tartışılan olgular yerine bir gereksinim halini aldı. İşletmeler değişmeye devam ettikçe veri merkezleri genişlemeye ve bağlanabilirlik konusundaki artışın taleplerini karşılamak için uyarlanmaya devam edecek. Gelecekteki trendler, işletmelerin daha esnek uzaktan çalışma olanaklarından yararlanmak için modellerini değiştirmesiyle bulut yeteneklerine daha fazla bağımlılık olacağını gösteriyor.

Acil Durum Hizmetlerini Sağlamak

Sağlık sektörü, pandemiye karşı bir savaş veriyor ve hızlı ve güvenilir iletişim gerektiren verimli acil durum hizmetlerinden sorumlu. Tıp alanında bağlı cihazların sayısında yaşanan artış da sağlık sektöründeki IT profesyonellerinin iş yükünü artırıyor.

Sağlık çalışanlarının artık yönetmek zorunda olduğu müthiş miktarda veri nedeniyle veriler, veri merkezlerinde bulunması gereken bulut ya da sınır bilişim (edge) ağlarına taşınıyor. Bazı veri merkezleri ve onların ana şirketleri, bu verilerin saklanmasını ve erişilebilirliğini güçlendirmek için çalışıyor.

Dünya çapında bazı şirketler, tıp personeline bulut tabanlı iletişim gibi gelişmiş internet hizmetlerini ücretsiz olarak sundu. Gerçek zamanlı çeviri hizmetleri sağlamak için yapay zekayı kullanan bu tür video konferans yazılımlarıyla dünyanın her yerinden doktorlar, belirtiler ve tedaviler dahil olmak üzere virüs hakkında bilgileri paylaşabildiler.

Veri merkezleri olmadan, sağlık sektörü gibi acil durum hizmetleri, pandemiye karşı dünya çapında yürütülen mücadeleye yardımcı olmak için bunun gibi hayati işlevleri sağlayamazdı.

Bir alevin çıktığı ve veri güvenliği çalışmasını sembolize etmek için bir kilit grafiğinin bulunduğu bir dizüstü bilgisayar ekranını işaret eden bir kadın

Uzaktan Çalışma için Veri Güvenliği

Veri merkezleri hem internette dünya çapında yaşanan artışı karşılamaktan hem de siber güvenlikle ilgili olası riskleri ve tehditleri yönetmekten sorumludur. İnternet trafiğindeki artış, riskleri ve tehditleri de artırıyor. İşte bu nedenle veri merkezlerinin internet kullanımındaki ani artış yükseldikçe siber güvenliğe odaklanma gereksinimini artırıyor.

Yazılım güvenliği, yeni uzaktan çalışma yeteneklerini uygulamaya alan işletmelerin odaklanması gereken konulardan biri olmalıdır. Bilgisayar korsanlığı, kötü amaçlı yazılımlar ve casus yazılımlar, işletmelerin ve sağlık sektörü gibi hayati endüstrilerin faaliyetlerini tehlikeye atabilen veri merkezi güvenlik tehditleri ve kırılganlıklarıdır. Bir güvenlik bilgileri ve etkinliği yönetim aracı, veri merkezinin güvenliği hakkında gerçek zamanlı bir görünüm sunar. Veri merkezleri, uygulamaları kullanıma almadan önce onları kırılganlıklara göre tarayabilir ve daha sonra sonuçlar ve bu riskleri ve tehditleri düzeltecek çözümler sağlayabilir.

Bulut bilişimin yükselmesiyle verilerin görünürlüğü ve yönetimi, zorunlu bir koruyucu önlem haline gelmiştir. Bunun nedeni kötü amaçlı yazılımların, siber güvenlik olmadan fark edilemeyebilecek bir trafik akışında yer alabiliyor olmasıdır.

Veri Merkezleri için Geleceğin Trendleri

Veri yönetimi, bulut bilişimin gelişmesi ve veri merkezinin dünyanın veri altyapısındaki kritik rolü nedeniyle mümkün hale gelmiştir. Kuruluşlar uygulamaları günlük kullanım için çalıştırdıkça ve alt yapılarını uzaktan çalışma olanakları sağlayacak şekilde geliştirdikçe, bulut bilişim daha da gerekli bir hal almaktadır ve global online toplum, temel bellek ve veri saklama çözümlerinn performansına bağlıdır. Bu durum dünyanın, verilerdeki artan trende ayak uydurmasını ve trendi etkili biçimde yönetmesini sağlarken aynı zamanda bağlanabilirliği de korumasına olanak tanıyacaktır.
<p style="text-align: right;">#KingstonIsWithYou</p>

promo solutions server memory

İlgili Yazılar