Bir sunucuda Kingston bellek modülleri

Sunucu belleği nasıl seçilir

#KingstonCognate, Simon Besteman’ı sunar

Bir İSS, tedarikçi, veri merkezi danışmanı olan Simon Besteman’ın fotoğrafı

Simon Besteman, bir Fransa ve Hollanda vatandaşıdır ve ICT ve veri merkezi endüstrisinde çok deneyimlidir. ISP’ler, tedarikçiler ve veri merkezleriyle çalışma ve çok çeşitli organizasyonlar için bir yönetim danışmanlığı alanında 20 yıllık deneyimi bulunmaktadır. Simon, çok uluslu şirketlerde, hizmet, satış ve pazarlama, operasyon yönetimi ve stratejik gelişme gibi alanlarda birçok üst düzey yöneticilik görevi yürütmüştür.

Simon, şu anda Hollanda hosting sağlayıcıları birliği olan Dutch Cloud Community’nin Yönetici Direktörüdür. Endüstrinin lider temsilcilerinden biri olarak endüstri ve politika konularında düzenli yazılar yazan bir blogger, kongrelerde ve konferanslarda önemli bir konuşmacı ve telekomünikasyon, veri merkezi ve internet düzenlemeleri konusunda Hollanda hükümetinin toplantılarında yer alan bir katılımcıdır. Eğitim, istihdam ve yönetim gibi konularda çeşitli endüstri gruplarının yönetim kurullarında görev yapmaktadır.

Bellek, her türlü sistemin kritik bir bileşenidir. Bunu yanlış şekilde yapılandırmak, sisteminizin ve uygulamanızın performansını büyük ölçüde etkileyebilir.

Sunucunuzu nasıl yapılandıracağınıza, hangi tür bellekleri kullanacağınıza ve her bellek modülünden ne kadar takacağınıza karar vermeden önce, yaptığınız seçimlerin önemini anlamanız gerekir. Aksi takdirde ya hayal kırıklığı yaratan bir performansla, beklenenden daha yüksek güç tüketimiyle, hatta sistemin hiç açılmaması gibi daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Farklı bellek teknolojileri türleri

Düşünülmesi gereken ilk şey uyumluluktur. Aynı bellek bankında farklı markaların bellek modüllerini bir arada kullanmak uyumluluk sorunlarına neden olabilir. Yanlış bellek takılıysa ya da farklı teknolojiye sahip bellekler bir arada kullanılırsa sistem açılabilir ancak işletim sistemi başlatılamayabilir.

Günümüzde 3 ana bellek teknolojisi bulunmaktadır: UDIMM (Unbuffered DIMM - Tamponsuz DIMM), RDIMM (Registered DIMM - Kayıtlı DIMM) ve LRDIMM (Load Reduced DIMM - Yükü Azaltılmış DIMM). Bu üç bellek teknolojisi, sunucunuzun bellek yuvasına fiziksel olarak takılabiliyor olmasına karşın karışık olarak KULLANILAMAZLAR. Aksi takdirde sistem açılamayabilir.

Doğru belleğin seçilmesi

Koyu arka plan üzerine dağıtılmış bellek modülleri grubu

UDIMM, RDIMM ve LRDIMM aynı zamanda farklı bellek hızlarında da gelmektedir. Günümüzün sunucuları, 3200MT/s’ye varan hızlarda çalışan DDR4 bellek modülleriyle uyumludur. Ancak bu bellek hızı değişebilmekte ve hem kullanılan işlemci modeline hem de takılı bellek modülü sayısına göre yavaşlayabilmektedir.

Bunu bir otoyol gibi düşünün. Otoyolda çok sayıda araç varken trafik yavaşlamalıdır, aksi takdirde kaza olur. Sunucularda da aynı ilke geçerlidir. Çok sayıda bellek modülü takılı olduğunda sistem, bellek modüllerine gelen ve modüllerden giden veri miktarını kaldırabilmek için bellek frekansını yavaşlatmalıdır.

Diğer önemli bir kontrol, platform ve üreticilerin bellek takma kurallarına uyumlu olup olmadığınızdır. Günümüzde farklı bellek kanalı yapılandırmalarına sahip birden fazla platform bulunmaktadır. Şu anda dört, altı ve sekiz bellek kanallı anakartlar mevcuttur ve bu yılın ilerleyen zamanlarında on iki bellek kanallı anakartlar çıkacaktır. Kingston Bellek Arama, hem uyumlu bir parça numarası seçmenize yardımcı olur hem de sisteminiz hakkında bilgiler sağlar.

Sunucunuzu yapılandırırken dikkate alınması gerekenler

En iyi performans için, bellek modüllerinin, platform mimarisi önerisine göre takılması önemlidir. Buna dengeli bellek yapılandırması adı veriyoruz. Platformun bellek kanalı yapılandırması kurallarına uygun hareket etmemek, bellek performansının kaybolmasına ya da dengesiz bellek yapılandırmasına neden olacaktır.

Birçok müşteri sunucularına düşük kapasiteli bellekler takıyor. Bu yaklaşımda birkaç zorluk bulunmaktadır:

  • Ölçeklenebilirlik: Sunucunuzu düşük kapasiteli bellek modülleriyle doldurursanız, ileride bellek modülleri ekleyemezsiniz. Maksimum kapasiteye ulaşmak için mevcut bellek modüllerini çıkarmanız ve yenilerini eklemeniz gerekecektir.
  • Güç tüketimi: Daha fazla sayıda bellek modülü takmak, daha fazla güç tüketimine neden olur.
  • Performans: Otoyol benzetmemizi hatırlıyor musunuz? Sunucuyu sonuna kadar doldurmak, büyük olasılıkla bellek hızının düşmesine neden olacaktır.

Uygulamayı anlamak, başarının anahtarıdır

Toplam sahip olma maliyeti açısından bakarsanız, piyasadaki en ucuz seçeneğin satın alınması, genellikle en uygun maliyetli seçenektir. Platformunuzun özelliklerini, yükseltme seçeneklerinizi ve uygulamalarınızın gereksinimlerini araştırmak için gerçekten zaman ayırın.

Uygulamanız yüksek miktarda bellek kapasitesi gerektiriyorsa, RDIMM ve LRDIMM bellek teknolojilerine bakmanız gerekir. Uygulamanızın bellek bant genişliği hassassa, takılı işlemci modeline ve platformunuzda bulunan bellek kanalları sayısına bakmanız gerekir. Sekiz bellek kanallı bir platformunuz varsa, en iyi performansı elde etmek için bellek modüllerini işlemci başına sekizli gruplar halinde takmak en iyisidir. Bazı platformlar, 2DPC (Kanal Başına 2 DIMM) olarak da adlandırılan, ikinci banka modül takıldığında, bellek performansını sınırlandırır.

Son olarak tek rank’lı bellek modüllerine göre daha iyi bellek performansı sunduğundan çift rank esaslı bellek modülleri takmak da isteyebilirsiniz.

Çözümünüz için en iyi RAM iş ortağı.

Kingston, bu yılın ilerleyen zamanlarında DDR5’e geçmeden önce DDR4 bellekler arasında en hızlı olan 3200MT/s sunucu bellekleri sunuyor.

Sizin de görebileceğiniz gibi sisteminizin yükseltilmesi, sizin düşünmüş olabileceğiniz gibi standart bir işlem değil. Bu nedenle Kingston müşterilerine ÜCRETSİZ ve özel bir destek hizmeti olan "Bir Uzmana Sorun”u sunuyor. İster bellek, SSD (Katı Hal Sürücüsü) isterse diğer ürünlere ihtiyacınız olsun Kingston, size yardımcı olarak öneriler ve işinizin gereksinimlerine göre en iyi çözümü sunacaktır.

#KingstonIsWithYou

Kingston Ürün Bulma Aracı

Kingston ile işe başladığınızda bellek seçmek kolaydır.
35 yılı aşkın uzmanlığıyla Kingston, güvenle bellek seçmeniz için gerekli olan bilgiye ve kaynaklara sahiptir.

Sisteme/Cihaza Göre Ara

İhtiyacınız olan Kingston ürünlerini bulmak için bigisayar sistemi ya da dijital cihazın marka ve model numarasını ya da sistem parça numarasını girin.

Parça Numarasına Göre Ara:

Kingston parça numarasına, dağıtıcı parça numarasına ya da üreticiyle eşdeğer parça numarasına göre arama yapın.

Bir RAM uzmanına sorun

Bir RAM uzmanına sorun

Kingston, sunucunuzu en iyi performans ve kapasite için yapılandırmanın avantajları hakkında size bağımsız görüşler ve öneriler sunabilir. Kingston’ın yapılandırma uzmanları, bellek yükseltme gereksinimlerinizi destekleyecek bilgiye ve kaynaklara sahiptir.

Bir Uzmana Sorun