Arkası dönük, elleri belinde ayakta duran bir adam ve bir konuda karar vermesi gerekiyormuş gibi gösteren çeşitli yönlerde oklar.

SSD Satın Alırken En Çok Yapılan 4 Hata

Piyasanın, ucuz, düşük performanslı sürücülerden, daha yüksek fiyatlı, yüksek düzeyde dayanıklı ve çok düşük gecikmeli sürücülere kadar birçok SSD ile dolu olduğu bir gerçektir. Veri merkezi yöneticileri, bu kadar çok seçenek olması nedeniyle genellikle satın alma yaparken, piyasada genel bulunurluk, bütçeler, performans özellikleri ve anlık gereksinimler dahil olmak üzere birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Ancak doğru sürücünün seçilmesi, en iyi fiyatı bulmak ya da özelliklere bakarak hangi ürünün en yüksek hızlara sahip olduğunu öğrenmek kadar kolay bir süreç değildir.

Yüzlerce müşteri, satıcı ve OEM üreticisi ile görüşerek sürücüleri nasıl seçtiklerini soruyoruz. Dolayısıyla yıllar içinde bu konuyla ilgili işe yaramayan birçok ilgi çekici öykü duyduk. Bunun sonucunda veri merkezleri için bir sürücü seçerken insanların en çok yaptığı dört yanlıştan oluşan bir liste hazırladık.

#1 - Kurumsal Sınıf - Tüketici Sınıfı

Basit görünüyor olabilir ancak en büyük yanlış, kurumsal sınıf bir ürün yerine tüketici sınıfı bir ürün seçmektir. İnsanların bunu yapmasının birçok nedeni vardır: fiyat, ismi tanıyor olmak, genel söküp değiştirme stratejileri ve neredeyse her yerden satın alabilme olanağı. Ancak tüketici sınıfı ürünler, kurumsal sürücülerin maruz kaldığı 7/24 yoğun çalışma düzeni için üretilmemiştir.

Kingston Kurumsal ve Tüketici Sınıfı SSD’ler

Kurumsal sunucular, masaüstü bilgisayarlarda değil Kurumsal platformlarda, yani RAID denetleyicilerin yer aldığı sunucularda test edilir. Aslında bir sürücü bir kurumsal platformda test edilmediyse, takıldığında sistem tarafından tanınmama riski vardır. Bir tüketici sınıfı sürücü, ilk başta çalışabilir ancak bunlardan yüzlercesini hizmete aldığınızda, yoğun kurumsal uygulamalarda işe yaramadığını fark edersiniz.

Aynı zamanda yeni istemci sürücüleri, flash’ın ön bellekleme için ayrıldığı kısımda NAND’ı yeniden yapılandıran, değişik önbellekleme düzenlerini kullanır. Kısaca, bunu bir RAID yapılandırmasına koyarsanız ve üzerine büyük iş yükleri atarsanız, sorunlarla karşılaşırsınız.

Düşük maliyetli bir satın alma için iyi olabilir ancak ürünü kurumsal ölçekte gerçekten kullanmak istediğinizde çok tehlikelidir. Sürücüler, artık belirli uygulamalar için tasarlanmaktadır ve bu uygulamadan farklı şekilde kullanıldıklarında teknik sorunlar yaşarlar. Aynı zamanda kurumsal bir uygulamada kullanılan bir istemci SSD sorununda, üretici desteği almak neredeyse imkansızdır.

#2 - Yanlış Dayanıklılık Aralığı ya da Kullanım Yoğunluğu Seçilmesi

Kimse yıpranmayan bir SSD satın aldığı için işten atılmamıştır. Ancak insanlar tahminlerinde eski yöntemleri kullandıklarından yazma gereksinimlerini fazla hesaplamaktadır: “240GB ve günümüzde 1TB sürücülerde 1DWPD”. Mevcut kurumsal uygulamalar için dayanıklılık aralığının seçilmesi, sistemlerinin BOM maliyetini etkileyebilir.

Takım elbiseli üç kişi bir pistte koşuyor

Ayrıca bazı ortamlar, çok daha fazla okuma ya da yazma yoğun olabilir. Yazmaya göre daha fazla okuma yapan bir uygulamanız varsa (ör. VOD akış hizmeti ya da veritabanı barındırma) ve yüksek yazma dayanıklılığına sahip bir sürücü satın alıyorsanız, aslında ihtiyacınız olmayan bir şey için para ödüyorsunuz demektir. Benzer şekilde yazma yoğun özellikli veri tabanı günlükleme ya da ön bellekleme hizmeti için bir okuma yoğun sürücü seçmek, pek mantıklı olmayacaktır.

Bir sürücünün dayanıklılığı, tam kapasiteye sahip bir sürücüye kıyasla bir aşırı tahsisli (overprovisioned - OP) sürücü seçerken de öne çıkar. 250GB/500GB/1TB gibi yazılı tam kapasiteyi satın aldığınızda performans kaybı yaşarsınız. Sürücü %90 kapasitesine geldiğinde verilerin tamamen silinmesi ve yeniden üzerine yazılması gerekmektedir. Bu durum rastgele okuma/yazmayı ve gecikmeyi etkiler ve performansta önemli düşüşlere neden olur. Bir OP sürücü kullanmak bu silme/yeniden yazma eylemlerinin temiz durumda gerçekleşmesine olanak tanır. Bunun nedeni aşırı tahsis (overprovision) alanında temizlik yapılması ve bunun sonucunda uygulama performansının etkilenmemesini sağlamasıdır.

#3 - Yanlış Yöntemlerle Test Etme ve Arızalara Karşı Test Etme

sunucu raflarının yanında duran bir dizüstü bilgisayarlı bir IT uzmanı

Sürücüleri değerlendirmenin iki yolu vardır: üreticinin sağladığı teknik özellik verilerine güvenirsiniz ya da sürücüyü tam kendi düzeninizi ve test yöntemlerinizi kullanarak test edersiniz. Sadece teknik özellik verilerine güveniyorsanız, sürücülerin en yüksek performans değerlerine ulaşmak için nasıl test edildiğini ya da sizin çalışma ortamınıza uyup uymayacağını bilemezsiniz. Dolayısıyla büyük bir satın alma yapmadan önce SSD’lerinizi kendi kıstaslarınıza göre test etmenizi öneriyoruz.

Kingston olarak kurumsal ürünlerimizi, başka firmalardan ya da OEM’lerin sağladığı farklı farklı RAID denetleyicilerini kullanan birden fazla sunucu platformunda test ediyoruz. Sürücülerimizi uyumluluk, IO performansı, gecikme ve uzun ömürlülük testlerine tabi tutuyoruz ve tutarlılık için sürücünün her sektörünü değerlendiriyoruz. İstemci sürücü test modlarında, çoğu tek işlemci ve uygulamada iyi performans göstermeye odaklı olduğundan bu testlerin hiçbiri yer almaz.

Ayrıca Kingston çeşitli yöntemlerden ve veri setlerinden yararlanmaktadır. Performans verilerini kaydetmeden önce, sürücünün sabit durum performans profiline ulaşmasını sağlamak için SSD’ye uzun süreli ön koşullandırma uyguluyoruz. Sürücünün sadece bir bölümünü değil, tümünü test ederek gerçek hayattaki koşullara uyan sonuçları veriyoruz. IOPS ve gecikme ölçümleri, kısa aralıklarla yapılmaktadır (QoS değerlerini elde etmek her I/O ya da ½ saniyede bir, bir ölçüm yapıyoruz). Ancak istemci sürücülerinde bu işlem her 5 saniyede bir yapılıyor olabilir. Bu da gerçek performans göstergelerinde sapmalara neden olabilir.

#4 - SSD’leri İtibarlı Markalardan Satın Almamak

Bir seferinde büyük bir film stüdyosunun sürücülerini, bir yöneticinin ucuz bir seçenek bulması nedeniyle Amazon’dan aldığını duymuştuk. Ancak kurumsal sınıf ürünlerde itibarlı bir markayı satın almazsanız daha az para karşılığında daha düşük özelliklere sahip olursunuz. Amazon’dan ya da diğer bir son kullanıcıya yönelik e-ticaret sitesinden satın alıyorsanız, iyi olmayan bir marka ürünü satın alıyor olabilirsiniz ya da cihazlar tam olarak düşündüğünüz gibi olmayabilir.

Çoğu kanal satıcısı, hatta üreticilerin kendileri, sizin uygulamanız için en iyi seçeneği bulmanıza yardımcı olacak özel ekiplere sahiptir. Bazen bu zaten piyasada satılan bir al-kullan ürün olabilir. Bu ekipler hem size ürünü satabilirler hem de bir sorun olduğunda doğrudan mühendislik seviyesi destek sunabilirler. Bazen de özel bir uygulama için tasarlanmış bir ürüne ihtiyacınız olabilir. Bu durumlarda mühendislerinizin doğrudan üreticiyle iletişim kurması, tam çalışma ortamlarının, veri zorluklarının ve sistemdeki uygulamaya özel kısıtlamaların belirlenmesine yardımcı olur.

Kingston Kurumsal Sınıf SSD’ler

Birkaç yıl önce başka bir özel sunucu üreticisi, bir kutuda 24 SSD’den oluşan bir RAID düzeninde ucuz, markasız tüketici sınıfı sürücüler kullanmaya karar verdi. Düşüncesi, sürücüler çok ucuz olduğundan arızalanmaları durumunda arızalı sürücüyü söküp yenisini takmaktı. Bu yöntem ilk bir buçuk yıl işe yaradı ancak sistemlerinde her hafta yedi ile on arası sürücü arızalanmaya başladı. Bir noktada ucuz markasız sürücülerin seçilmesi, kendi kendini başarısızlığa sürükleyen bir durum yaratır. Bunun nedeni tüketici sınıfı sürücülerin bu sıklıkla değiştirilmesinin maliyeti artırmasıdır.

Şirket o zamandan sonra Kingston’ın kurumsal sınıf sürücülerine geçiş yaptı ve uzun ömürlülük, performans ve Kingston’dan doğrudan desteğin avantajlarını hemen görmeye başladı. SSD sağlayıcısıyla bir mühendislik iletişim yoluna sahip olmak, sorunların hızla düzeltebileceğine güvenmelerini sağlarken aynı zamanda sürücünün üretimi durdurulursa, sürücü geri çağırılırsa ya da yeni bir nesil çıkarılırsa tedarik sorunlarını önlemektedir.

SSD’lerin seçilmesinde yapılan yanlışları öğrendiğimize göre bunlardan kaçınmak için elimizden geleni yapabiliriz. Her zaman piyasada satılan bir ürünü alıp kullanabilirsiniz ancak gereksinimlerini anlamaya ve daha sonra bu gereksinimlere uygun doğru SSD’yi aramaya vakit ayırmak, uzun vadede her zaman sizin için daha yararlı olacaktır.

#KingstonIsWithYou

Bir Uzmana Sorun

Bir Sunucu SSD Uzmanına Sorun

Doğru çözümün planlanması, projenizin güvenlik hedeflerinin anlaşılmasını gerektirir. Kingston’ın uzmanları size yardımcı olabilir.

Bir Uzmana Sorun

İlgili Videolar

Kurumsal SSD’ler hakkında daha fazla bilgi alın