Biri yeşil kapaklı diğeri kırmızı kapaklı iki DT Exodia M USB, bir masanın duruyor ve arka planında dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi var

Bir USB flash belleği Windows PC’de kullanma

USB Bellek Nedir?

Flash bellek ya da bellek çubuğu olarak da anılan USB bellek, bilgisayarınızı USB bağlantı noktasına takılan, küçük, taşınabilir bir cihazdır. USB bellekler daha çok veri saklama, veri yedeklemesi ve cihazlar arasında dosya aktarma için kullanılır. USB bellekler, farklı veri kapasitelerde ve her biri ayrı şekle sahip farklı bağlantı noktalarıyla gelmektedir. Bir USB belleğin kullanılması, belleği takmak istediğiniz bilgisayarın türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bir USB sürücünün Windows’ta kullanılması hakkında daha fazla bilgi almak için okumaya devam edin.

USB belleğim bilgisayarımla uyumlu mu?

Farklı portlar için USB’ler ve kartların bulunduğu bir masada bir dizüstü bilgisayara takılı Nucleum bağlantı noktasının yakın görüntüsü

USB belleğinizi ilk kez kullanıyorsanız, USB belleğinizin bilgisayarınızın USB bağlantı noktalarıyla uyumlu olduğunu kontrol etmeniz önemlidir. Birçok kişi yalnızca tek yönlü takılabilen, büyük, dikdörtgen şekilli USB-A’yı tanıyacaktır. Ancak yeni Windows bilgisayarlarda, USB-A bağlantı noktası yerine, daha küçük, daha ince bir alternatif olan USB-C bağlantı noktası kullanılmaya başlandı.

Windows bilgisayarınızda sadece USB-C bağlantı noktası varsa ancak USB belleğiniz USB-A türündeyse, ya bir USB-A - USB-C adaptörü ya da küçük bir harcamayla yeni USB-C bellek almanız gerekir.

USB belleği nasıl takarsınız?

Windows bilgisayarınızla uyumlu bir USB belleğiniz olduğunda belleği bir USB bağlantı noktasına takabilirsiniz. Bağlantı noktaları genellikle dizüstü bilgisayarların yanlarında ve masaüstü bilgisayarların önünde ya da arkasında yer almaktadır. USB-A kullanıyorsanız USB belleğinizi, bilgisayarınıza zarar vermemek için doğru yönde taktığınızdan emin olun.

USB belleğinizi ilk kez taktığınızda Windows, USB belleği kullanmak için gerekli sürücü yazılımını yükleyecektir. Daha sonra bir iletişim kutusu açılmalıdır. ‘Dosyaları görüntülemek için klasörü aç’ı seçin. Bir iletişim kutusu görünmüyorsa, USB belleği yeniden takarak ya da Dosya Gezgini’ni açıp USB belleğinizi seçerek durumu düzeltebilirsiniz.

Windows 10’da bir USB belleği nasıl biçimlendirirsiniz?

Çoğu USB flash bellekler önceden biçimlendirilmiş olarak gelmektedir. Bellek 32GB ya da daha küçükse, dosya sistemi FAT32 olacaktır. 32GB’tan daha büyükse (Kingston USB flash bellek kapasitesi gruplarında bu 64GB ya da daha üstü olacaktır) dosya sistemi exFAT olacaktır. FAT32, maksimum 32GB veri saklama alanı ile sınırlı olduğundan, bundan daha büyük kapasiteli belleklerde bu dosya sistemi ile biçimlendirme seçeneği bulunmayacaktır.

USB flash belleğinizi bilgisayarınıza taktığınızda, dosyaları kopyalamaya ve taşımaya, belleği biçimlendirmeye ya da yeniden adlandırmaya hazır olursunuz. Belleği Dosya Gezgini’ni açıp sol bölmeden ‘Bu Bilgisayar’ı tıklatarak yeniden adlandırabilirsiniz. Daha sonra USB belleğinizi tıklatın ve yeniden adlandır öğesini seçin. NTFS, Windows açılış sürücüleri için standart biçimdir. Ancak harici Windows exFAT ya da FAT32, USB belleği hem Mac hem de Windows bilgisayarlarda kullanmanızı sağlar. Bir Mac’te çalışması için belleği exFAT ya da FAT32 biçiminde bırakabilir veya NTFS dosya sistemine biçimlendirebilirsiniz. NTFS dosya sistemine biçimlendirmek için Dosya Gezgini’ni açın ve sol bölmeden ‘Bu Bilgisayar’ı tıklatın. Daha sonra USB belleğinizi sağ tıklatın, biçimlendirmeyi ve NTFS’i seçin. Sürücüdeki tüm verilerin silineceğini aklınızdan çıkarmayın ve belleğinizin bir kopyasını aldığınızdan emin olun.

USB flash bellek, bir Mac (AFS+) için biçimlendirilmişse ve siz belleği bir PC’de kullanmak istiyorsanız, belleği exFAT, FAT32 ya da NTFS dosya sisteminde biçimlendirmeniz gerekir. Belleğinizdeki tüm verilerin silineceğini unutmayın.

USB bellek, biçimlendirdikten sonra kullanıma hazır hale gelecektir. İçeriklerini, Dosya Gezgini’ni açıp sol taraftaki panelden USB belleğinizi seçerek görüntüleyebilirsiniz.

USB Belleği Nasıl Kullanabilirim?

Windows bilgisayarınızda USB belleğe eriştiğinizde, artık bilgisayarınızdaki diğer tüm klasörler gibi kullanılabilir.

  • Belgelerinizi doğrudan USB belleğe kaydedebilirsiniz.
  • USB bellek ile bilgisayar arasında dosya alışverişi yapabilirsiniz. (Kopyalama yaptığınızda dosyaların çoğaltılacağını lütfen unutmayın).
  • Aynı zamanda USB belleğinizdeki bir dosyayı, dosyayı çöp kutusuna sürükleyerek kaldırabilirsiniz. Bir iletişim kutusu açılmalıdır. Evet’i tıklatarak bu dosyayı kalıcı olarak silmek istediğinizi ve USB belleğinizde yer açmak istediğinizi onaylayın. (İletişim kutusu otomatik olarak açılmazsa, çöp kutusunu, ardından özellikleri sağ tıklatın ve ‘Silme onay iletişim kutusunu göster’ kutusunu işaretleyin.)

USB bellek nasıl çıkarılır?

USB belleğinizle işiniz bittiğinde, dosyalara zarar vermemek için cihazı Windows bilgisayarınızdan düzgün biçimde çıkarmanız önemlidir. Bunu görev çubuğunun sağ tarafındaki küçük oku tıklatıp, USB simgesini seçip ve istediğiniz USB’nin açılır menüsünden ‘Çıkart’ı tıklatarak ya da USB belleği sağ tıklatıp ‘Çıkart’ı tıklatarak yapabilirsiniz.

USB bellekler ve SSD’ler gibi harici veri saklama cihazları, dosyalarınızı taşımak, önemli belgeleri yedeklemek ve Windows bilgisayarınıza, uygulamaları çalıştıracak ve oyunları oynatacak ekstra alan sağlamak için idealdir.

#KingstonIsWithYou

Bir oturma odasındaki koltukta oturarak TV izleyen, erkeğin elinde bir uzaktan kumanda bulunan bir çiftin arkadan görüntüsü

İlgili Yazılar