Mavi ışık ve yeşil LED’lerin bulunduğu bir veri merkezi koridorunun görünümü

Kurumsal SSD’lerin Test Edilmesi Bölüm 1: Gerçek Veriler, Uygulamalar ve Donanımlarla Tam Kendi Ortamınızı Kullanın

Bu bir gerçektir: ödediğiniz kadarına sahip olursunuz. Aynısı SSD’ler için de geçerlidir. Ancak doğrusunu seçmek, sizin sisteminizde nasıl çalışacağını gerçekten anlayabilmek için özellikler sayfasında verilenlere güvenmek kadar basit değildir. Tabi ki Amazon’dan çeşitli ucuz sürücüler alabilir ve bütçe açısından birilerini mutlu edebilirsiniz. Ancak bu sürücüler uzun süre 7/24 kullanımın stresi altında bozulduğunda ve değiştirilmesi gerektiğinde herkes hala mutlu olacak mı?

Doğru kurumsal sınıf SSD’nin seçilmesi, üretimde kullanılmaya başladığında nasıl performans göstereceğini görmek için gerçek hayatta denemesini gerektirir. Testler ve karşılaştırmalar, arıza limitlerine itmek, dayanıklılığı kontrol etmek ve performansın zamanla değişip değişmediğini görmek için sürücüleri zorlar.

İki bölümden oluşan bu yazıda, etkili kurumsal SSD testleri oluşturmak ve çalıştırmakla ilgili zorluklar ve öneriler verilmektedir. Önce donanımlar ve test düzeneğinizi oluşturma, daha sonra elde edilen değerlerin nasıl karşılaştırılacağı ele alınacaktır.

Bunlar ışığında test düzeni için donanım gereksinimleri nelerdir?

Gerçek Testler Gerçek Donanımlar Gerektirir

Sunucu rafları

Öncelikle bir dizüstü bilgisayarda yeterli düzeyde kurumsal testler yapamazsınız. Aksini söyleyenler doğru bilgiye sahip değildir. Test düzeniniz, gerçek hayattaki veri merkezi donanımlarıyla başlamalıdır. Yani veri merkezinde bulunanlar gibi RAID denetleyicilere sahip ayrılmış bir sunucu gerekmektedir.



Yeni bir test sistemi satın alıyorsanız, yeni nesil yonga setleriyle çalışan bir 2U sunucu öneririz. NVMe testi yapmayı planlıyorsanız, PCIe 4.0’ü destekleyen bir anakart seçin. Bunun nedeni PCIe 4.0’ün, PCIe 3.0 sürücülerle geriye doğru uyumlu ve en yeni nesil ürünler için hazır olmasıdır. Form faktörlerine göre, RAID denetleyiciniz için yapılandırılmış bir dizi SATA ya da NVMe sürücü ile donatın. Aynı zamanda yüksek bant genişlikli bir PCIe ağ kartı da seçebilirsiniz.

Sabit Durum ya da BUST

Bir çizgi grafikte yukarı doğru eğimli bir eğri çizen takım elbiseli bir kişi

Test ederken, sürücünün performansının zamanla değişeceğini bilmek önemlidir. Bu nedenle sıralı ve rastgele iş yüklerinden önce ön koşullandırılma yapılması çok önemli bir adımdır. Her ikisi de kendi ön koşullandırma standartlarına sahiptir ve teknik özelliklerin karşılanması açısından çok önemlidir.

Sürücü tamamen yazıldığında ve doldurulduğunda, kutudan yeni çıkan sürücüye göre farklı çalışacaktır. Dolayısıyla sürücüyü tamamen doldurduktan sonra ve sabit durumda çalışırken test etmek çok önemlidir.

Bu işlem, kullanım durumuna uygun veri setleriyle yazma işleminin yapılmasına yardımcı olmak için belirli kodlar geliştirilmesini gerektirebilir. Örneğin MySQL, PHP ya da Oracle’ı yoğun biçimde kullanıyorsanız bu veri tabanları, OLTP kıyaslama iş yüklerinizi çalıştırmadan önce sürücüyü uygun miktarda veri tablolarıyla dolduracak kodlar oluşturmaktadır. Sürücülerinizi sanal bilişim için kullanıyorsanız, sanal sabit diski, sabit durum performansına ulaşması için önceden koşullandırın.

Donanımla ilgili konularda tüm testlerin gerçek hayattaki çalışma koşullarını taklit etmesi gerektiğini unutmamalısınız. Doğru sonuç almak için testlerinizi güvenle hazırlamanın tek yolu bir sürücünün sabit durumundan takıldığı sisteme ve bileşenlere kadar, veri merkezi ortamınıza en uygun donanım yapılandırmasıyla başlamaktır.

#KingstonIsWithYou

Bir sonraki yazımızda, SSD’lerinizi karşılaştırmak için doğru kıyaslamalar sağlayacak raporları ve testleri nasıl oluşturacağınızı inceleyeceğiz.

İlgili Yazılar