
Steam Deck oyuncular için müthiş bir cihazdır: Bir oyun bilgisayarının tüm gücüne sahip bir elde taşınır bilgisayar. Bununla birlikte, çoğu oyuncu veri saklama kapasitesini yetersiz olduğunu düşünecektir. İlk temel model yalnızca 64GB eMMC veri saklama alanı sunuyordu. Bugünlerde, temel Steam Deck, 256GB kapasiteli NVMe PCIe 3.0 x4 SSD ile sunuluyor. Güncellenmiş OLED cihazlar bile yalnızca 512GB veya 1TB veri saklama alanı sunuyor. Modern oyunlar sorunsuz çalışmak için önemli miktarda veri saklama alanı gerektirir. Kingdom Come: Deliverance 2, Şubat 2025'te piyasaya çıktı ve 100GB alan gerektiriyor. Bu, standart model Steam Deck'in kapasitesinin neredeyse %40'ına karşılık geliyor!
Anlaşılır bir şekilde, Steam Deck sahipleri genellikle cihazlarının varsayılan SSD'sini daha fazla veri saklama alanı sunan bir SSD ile değiştiriyor. Daha önce hiç bilgisayar kasası açmadıysanız bu göz korkutucu bir iş gibi görünebilir, ancak aslında oldukça basittir. Bu kılavuz, yeni takacağınız SSD'yi seçmenizden en sevdiğiniz oyunları yeni Steam Deck'inize yüklemeye kadar her aşamada size yol gösterecek!
Değiştirme öncesinde
Steam Deck'inizi yükseltme veya onarım için açmadan önce, oyunların, kaydettiğiniz ilerlemenin veya kişisel ayarların kaybolmasını önlemek için verilerinizi yedeklemeyi değerlendirmek önemlidir. Bazı oyun verileri Steam üzerinden otomatik olarak kaydedilse de Steam'de olmayan oyunlar, emülatörler veya özel yapılandırmalar kaydedilmez. Hiçbir şeyin kaybolmadığından emin olmak için önemli dosyalarınızı bir microSD karta, harici veri saklama cihazına veya güvenli bir çevrimiçi konuma manuel olarak kopyalayabilir ya da Clonezilla veya Balena Etcher gibi klonlama yazılımlarını kullanarak dahili sürücünüzün tam yedeğini oluşturabilirsiniz. Donanımda herhangi bir değişiklik yapmadan önce her zaman yedeklemenizin tamamlandığını ve erişilebilir olduğunu doğrulayın.
Tabii ki Steam Deck'lerinin kasasını açmak isteyen herkes öncelikle cihaz kılavuzuna başvurmalı ve elektrostatik deşarj için standart güvenlik prosedürlerine uygun hareket etmelidir. İşleme başlamadan önce pil kapasitesini %25'inin altına kadar boşaltmak iyi bir fikirdir. Ayrıca Valve, Steam Deck'in BIOS'una girerek pil saklama moduna almanızı öneriyor. Steam Deck'inizi kapatın ve tüm kabloları çıkarın. Ayrıca takılı olan microSD kartları da çıkarmanız gerekecektir.
Steam Deck'in Açılması

Yapmanız gereken ilk şey, yıldız uçlu bir tornavida kullanarak Steam Deck arka kapağındaki sekiz vidayı sökmektir. Ortaya yakın vidalar dıştaki vidalardan daha kısadır. Her bir boy vidayı ayrı tutun. Bu sayede daha sonra bunları karıştırmaz ve yanlış dişli vida ile gövdeye veya iç parçalara zarar veremezsiniz.
Tüm vidalar söküldüğünde, arka kapağın klipslerini açabilirsiniz. Açmak için bir alet kullanmanız gerekebilir. Eğer zorlanıyorsanız, üst veya alt kenarlardan başlamayı daha kolay bulabilirsiniz. Klipsler çıkarıldığında, arka kapak kolayca kaldırılabilir.
Bir sonraki adım, sahip olduğunuz Steam Deck modeline bağlı olarak değişecektir. Temel modellerden birine sahipseniz, bu adım biraz daha karmaşık olacaktır. Temel modeller, gizli bir vidayı örten bir parça folyo bantın yer aldığı metal bir anakart korumasına sahiptir. Bu bandı yırtmamak için çok dikkatli olmalısınız. Bunun yerine, daha sonra tekrar kullanılabilmesi için bandı dikkatlice kaldırmak için cımbız veya benzer bir alet kullanın. OLED Steam Deck'lerde bu üçüncü vida yoktur. Bunun yerine siyah plastik bir kapak vardır. Anakart koruma vidalarını sökün (yine, temel modelin üçüncü vidası diğerlerinden farklı uzunlukta bir dişe sahiptir ve ayrı tutulmalıdır) ve ardından anakart korumasını dikkatlice çıkarın. Altındaki termal pedlere yapıştığını fark edebilirsiniz.
SSD'nin Değiştirilmesi

Artık anakartı görebiliyorsunuz. Önce pilin bağlantısını kesin. Bunun için kablosunu çekme tırnağından dikkatlice kaydıran ve doğrudan anakarttan çekerek çıkarın. Şimdi SSD'yi sabitleyen SSD vidasını çıkarabilirsiniz. Bir kez daha, bu vidayı diğer vidalardan ayrı, güvenli bir yerde saklayın. Bu vida çıkarıldığında SSD biraz yukarı çıkacaktır. Ucundan tutun ve M.2 kart konektöründen dışarı doğru çekerek çıkarın. SSD, yerini alacak sürücünün de ihtiyaç duyacağı ESD korumasına sahiptir. Korumayı kaydırarak çıkarın (yine, bu hassas iş için cımbızı kullanmak yardımcı olabilir).
Koruyucu folyoyu yeni takacağınız SSD'ye yapıştırın. Sürücünün doğru şekilde takılabilmesi için tam oturması gerekir. Yeni takacağınız sürücü, Kingston NV3 2230 PCIe 4.0 NVMe SSD gibi uyumlu bir tek taraflı M.2 2230 olduğu sürece mükemmel bir uyum sağlayacaktır (ancak yeni sürücülerin Steam Deck tarafından desteklenen NVMe PCIe Gen 3 x4 hızında çalışacağını dikkat alın). Yeni sürücüyü SSD yuvasına tamamen yerleştirin. Yavaşça bastırarak yerine oturtun ve uygun vidayı takın (bu en kısa vidalardan biri, 3,8 mm'lik bir vida olmalıdır).
Steam Deck'in Birleştirilmesi
Bu işlem, tahmin edebileceğiniz gibi, açma işleminin tersten yapılmasıdır. Pili yeniden takmak için pil kablosu tırnağını yavaşça yerleştirin. Anakart korumasını tekrar yerine takın. Korumanın düz olması için oturması gereken küçük tırnaklar vardır. Her biri için doğru uzunluğu kullandığınızdan emin olarak vidalarınızı tekrar yerlerine takın. Steam Deck'inizde varsa, üçüncü vidanın üzerindeki folyo bandı düzleştirin. Steam Deck'in arka plakasını tekrar takın. Vidaların takılması için yerine tam geçmelidir. Yine, daha küçük vidaların iç tarafa, daha büyük olanların ise dış taraflara yerleştirileceğini unutmayın.
SSD'nizi hazırlama

Şimdi zor kısmı hallettiniz! Bir sonraki adım, SteamOS'u yeni taktığınız sürücüye yüklemektir. Steam Deck'inizin yanı sıra başka bir bilgisayara, 8 GB'ın üzerinde kapasiteye sahip bir flash sürücüye, USB-A'dan USB-C'ye dönüştürücüye ve kablolu bir klavyeye ihtiyacınız olacak.
Valve'ın web sitesinden Steam Deck işletim sistemini indirin. Ayrıca bilgisayarınızın işletim sistemi için uygun yazma yazılımını indirin. Ardından işletim sistemini flash sürücüye kaydedin. Gerekirse dönüştürücüyü kullanarak flash sürücünüzü Steam Deck'inize takın.
Steam Deck'inizi ses kısma düğmesini ve güç düğmesini basılı tutarak başlatın. İşe yararsa bir zil sesi duyarsınız. Açılış sürücüsünün amaçlandığı gibi çalıştığını varsayarsak, açılış yapmayı seçmek için klavyeyi takmanız gerekecektir. Bu işlem biraz zaman alır. Fark edilebilir bir ilerleme görmeden her aşama için yarım saat kadar beklemeye hazırlıklı olmalısınız. İşlemin durduğundan şüpheleniyorsanız, Açılış Yöneticisi'ni yeniden başlatıp tekrar deneyebilirsiniz.
Sonunda yüklenen masaüstü işletim sisteminde dört seçeneğiniz olacaktır. Steam işletim sistemini yeni SSD'ye yüklemek için ‘Re-image Steam Deck' (İmajı Steam Deck'e Kopyala) seçeneğini seçin. Yine, bu süreç biraz zaman alacaktır.
Kurulum tamamlandıktan sonra Steam Deck'inizi kapatın ve tekrar açın. Normalden çok daha uzun sürebilir, ancak açıldığında otomatik olarak Steam açılacaktır. İşiniz bitti! Şimdi tek yapmanız gereken favori oyunlarınızı yeniden indirmek ve yüklemek.