Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Karanlık bir odada bir PC’de oyun oynayan bir genç erkek.

SSD’ler oyunlarda ne gibi avantajlar sağlar?

Bir M.2 SSD’nin çizimi

SSD’ler, günümüzün oyuncular için işe yarıyor mu? Bilgisayarlarından en yüksek performansı almak isteyen oyuncular, teknik olarak sabit disk olmayan birinci sınıf disk olan SSD'lere yöneldi. Sabit disk sürücüler, 1950’li yılların ortasından bu yana kullanılan geleneksel manyetik plakalı veri saklama sürücüleridir (HDD).

Katı hal sürücülerinden bahsedilirken genellikle SSD dendiğini görürsünüz. Aynı zamanda SSD sürücü olarak da anıldığını da görürsünüz. Bu da katı hal sürücüsü anlamına gelmektedir. Bu tür aynı isim kullanımları, ilk çıkan ürünlerde yaygındır: örnek olarak ‘ATM makinesi’ ya da ‘CPU ünitesi’ verilebilir. Ancak bir çelişkili duruma takılmak yerine SSD’lerle ilgili bilgilere ve oyuncuların neden SSD’leri düşünmesi gerektiği hakkında konuşalım.

Önce SSD’nin temelleri hakkında konuşalım. 2000’li yılların ilerleyen zamanlarında SSD’ler bilgisayar veri saklama çözümü olarak daha popüler bir tercih haline geldi. Günümüzde, bir zamanların yaygın olarak kullanılan manyetik HDD’lere (sabit disk sürücü) üst düzey bir alternatif olarak tanınıyor. Haklı olarak. Günümüzde SSD’leri hem bilgisayarlarda hem de oyun konsollarında görebilirsiniz.

SSD, HDD’nin aksine verileri saklamak ve erişim olanağı sunmak için kalıcı (flash) bellek kullanan bir veri saklama ortamıdır. Diğer bir deyişle, SSD’lerde HDD’lerde var olan hiçbir hareketli parça yoktur ve bu durum çok büyük fark yaratır. Ayrıca hareketli parçası olmadığından SSD çok kararlıdır ve düşmelere, sallanmalara, darbelere ve günlük aşınma ve yıpranmaya karşı daha uygundur. Yani daha güvenilirdir ve veri kaybı yaşatma olasılıkları daha düşüktür.

SSD’ler HDD’lerden 35 ila 100 kat daha hızlıdır. Bunun oyuncular için anlamı nedir? Daha hızlı açılış süresi, veri taşıması ve daha yüksek bant genişliği sayesinde daha üstün performansa sahip bir makine. Ayrıca yüksek hızlar, SSD’lerin verileri günümüzün oyun dünyasında gerekli olan ultra yüksek hızlarda ele alabilmesi anlamına gelir. Microsoft’un Windows için DirectStorage API’yi çıkarmasıyla oyunlar, daha da çabuk yüklenme süreleri için bu yüksek transfer hızlarına ulaşma olasılığına sahiptir.

Peki tüm bunlar oyun dünyası açısından ne anlama geliyor? Oyuncuların, SSD’lerin sunduğu performansa bayılması çok normaldir. Hızlı, güvenilirlik ve enerji verimliliği, oyun oynama keyfinde çok büyük öneme sahip etkenlerdir. Bunlar, katı hal sürücülerinin ana noktalarıdır. SSD’ler oyun için iyi mi? En iyi oldukları alan olabilir.

Mevcut farklı türlerdeki SSD’ler arasında NVMe™ (Non-Volatile Memory Express) SSD, belki de oyunlarda genel olarak en iyi tercihtir. Bunun nedeni günümüzün gelişmiş oyunları için önemli olan okuma/yazma hızlarının, yelpazenin üst tarafında yer alması ve oyun performansını sınırlandırabilen, nefret edilen gecikme faktörünün düşürülmesine yardımcı olmasıdır. (NVMe SSD'lerin okuma yazma hızları Gen 3 ya da Gen 4 olmalarına bağlı olarak 1000’den 7000MB/s’ye kadar çıkabilmektedir; SATA SSDler genellikle 500/500MB/s okuma/yazma hızlarına sahiptir.)

Oyunlar için 500GB yeterli mi? Bu, hedeflerinizin ne olduğuna bakar. Üç A PC oyunları genellikle 100GB’dan büyüktür. Yani bu boyutta bir SSD’ye yalnızca endüstrideki birkaç büyük oyun sığabilir. Her ay başka oyunlara odaklanan oyuncular için daha büyük bir yedek HDD’ye sahip olarak, SSD’yi yüksek okuma/yazma hızları ve düşük gecikme gerektiren, etkin biçimde kullanılan oyunlar için ayırmak avantajlı olabilir.

SSD kapağı çıkarılmış bir PS5, bir FURY Renegade SSD ve bir tornavida ve vida

NVMe SSD’ler, veri saklama için sadece yüksek hızlı NVMe SSD’ler kullanan oyun konsollarındaki (özel olarak PS5) alternatiflerden çok daha etkileyicidir. PS5™ 667GB etkili kullanılabilen veri saklama alanıyla gelmektedir (nominal olarak 825GB olmasına karşın önemli bir kısmı konsolun işletim sistemi tarafından kullanılır). PS5’te oyun için ne kadar SSD’ye ihtiyacınız var? Sony’nin en çok talep gören konsoluyla yalnızca 5.500MB/s hıza ve 250GB ya da daha yüksek kapasiteye sahip NVMe PCIe 4.0 uyumludur. PlayStation®, kullanıcılara Kingston FURY™ Renegade SSD gibi dahili M.2 form faktörlü SSD’ler takma olanağı sunmaktadır. Yani, orijinal 825GB SSD birimini kullanmaya devam ederken M.2 SSD ile eklemek üzere olduğunuz yeni veri saklama alanından da yararlanabilirsiniz. Kingston XS2000 taşınabilir SSD’si gibi harici sürücüler, oyun oynamak için kullanılamaz ancak oyunların saklanması için kullanılabilir. En iyi PS5 oyunlarının birçoğunun 40-60GB veri saklama alanı gerektirmesiyle oyunların harici bir SSD’ye boşaltılması avantajlı olabilir.

Xbox®’ın hem Series X hem de S, karta yerleşik SSD’lerle (sırasıyla 1TB ve 512GB) gelmektedir. Aslında Xbox Series X, oyunlar için yalnızca 802GB kullanılabilir alana sahipken Xbox Series S’te ise yalnızca 364GB kullanılabilir alan yer almaktadır. PS5’in aksine, yalnızca iki veri saklama alanı genişletme seçeneği bulunmaktadır. Biri özel hafıza kartı stili SSD ve diğeri de Kingston DataTraveler Kyson gibi USB flash belleklerdir. Bu, yüksek kapasiteli ve uygun maliyetli bir alternatif ararken daha uygun olabilir.

SSD’lerin fiyatları düşmektedir ve eskiye göre 8TB’a varan giderek daha büyük saklama alanı seçenekleriyle mevcuttur. İster bir konsolu güçlendiriyor, yeni bir oyun makinesi kuruyor isterse eski bir PC’yi iyileştiriyor olun, şu anda her zaman bir SSD satın almak için iyi bir zamandır.

#KingstonFURY #KingstonIsWithYou

İlgili Videolar

İlgili Yazılar