Ми помітили, що ви зараз відвідуєте сайт у Великій Британії. Бажаєте відвідати наш основний сайт?

крупний план рук, що тримають NVMe SSD-накопичувач KC3000

NVMe — це тиха революція в інформаційних технологіях. Що це таке й навіщо це потрібно?

Рафаель Блум презентує #KingstonCognate

Фото Рафаеля Блума

Весь час своєї роботи Рафаель був на керівних посадах у галузі технологічних продуктів, маркетингових комунікацій і розвитку бізнесу. Його консультаційна практика зосереджена на нових організаційних, продуктових і комунікаційних проблемах, пов’язаних із технологічними та нормативними змінами, з головною метою створення й збереження джерел доходу.

Ця доволі різноманітна робота вимагає експертних знань у галузі управління інформацією та відповідності вимогам дизайну, конфіденційності даних і нових технологій, таких як AdTech, мобільні мережі й 5G, штучний інтелект і машинне навчання.

Що міститься в назві, коли йдеться про технологію?

Назви технологічних стандартів мають велике значення. Коли з’явився стандарт Bluetooth, цей бренд був доведений до досконалості. Для публіки Bluetooth залишається єдиним стандартом незалежно від виробника, з однією назвою, одним логотипом і однією чіткою перевагою — лише технічно підковані люди заглиблюються в деталі. Споживачі мають чітку впевненість, що вони не належать до тієї групи диваків, які придбали відеомагнітофони Sony Betamax, плеєри Philips Laserdisc або Microsoft Zunes.

Звичайно, NVMe — це не Bluetooth, і зараз складно уявити, що новий стандарт матиме такий самий вплив, як і Bluetooth, або досягне широкого розповсюдження та стане настільки простим для розуміння. Але в технологіях відбувається неймовірно тиха революція, яка багатьом споживачам здається незрозумілою, і ці поетапні перетворення зумовлені новітніми SSD-накопичувачами з інтерфейсом NVMe.

Чому технологія NVMe є настільки привабливою?

Навіть якщо ви знаєте, що означає абревіатура NVMe, це не принесе вам великої користі, оскільки цей термін розкриває лише технічну суть — «енергонезалежний» пристрій звучить добре, але чому це має значення та повинно хвилювати потенційного клієнта?

Відповідь на це питання доволі проста: Клієнтскі NVMe накопичувачі набагато швидші за всі відомі вам сховища даних, працюють безшумно, а також мають формфактор, який за розміром нагадує пластинку жувальної гумки. Його можна розмістити всередині невеликих пристроїв, і завдяки йому ці пристрої здатні працювати на піку своїх можливостей. Це революційна технологія, яка немає механічних частин, що рухаються!

Обчислювальні системи: потужність і швидкість

Раніше я вже говорив про те, що сховище даних і пам’ять стали ключовими елементами в цифровій трансформації 2020-х років. Усе зводиться до того, що у вас може бути найшвидший процесор, який тільки можна уявити, але ви не зможете використовувати його весь потенціал через вузькі місця у внутрішній архітектурі пристрою. NVMe накопичувачі — особливо найсучасніші накопичувачі, які використовують усі переваги стандарту найновішого покоління — просто залишають поза конкуренцією всі інші типи сховищ даних.

Є кілька простих аргументів, чому NVMe накопичувачі відрізняються від інших сховищ даних, які я хотів би викласти, але спочатку давайте визначимо, якими можуть бути типові сценарії використання NVMe:

2 колеги працюють над 3D-рендерингом в офісному приміщенні

На периферії ’знаходяться «досвідчені користувачі» високопродуктивних робочих станцій, які виконують найскладніші обчислювальні завдання, такі, як пособробка 4K відео або рендеринг 3D-графики з трасуванням променів. Щоб досягти плавної роботи та швидкого рендерингу під час редагування й обробки відеозображень, необхідно переміщувати величезні обсяги нестислих даних. Ці процеси можуть стримуватися багатьма чинниками, зокрема недостатнім обсягом оперативної пам’яті, але обчислювальні завдання також стають занадто складними для жорсткого диска з рухомими механічними деталями, а з експоненціальним зростанням обсягів даних навіть стандартний твердотільний накопичувач (SSD) не справлятиметься з робочим навантаженням.

По суті, вузьким місцем у продуктивності системи є не твердотільний пристрій (врешті-решт, NVMe накопичувачі також є твердотільними), а обмеження інтерфейсу, який є проміжною ланкою між SSD-накопичувачем і процесором. І це повертає нас до того, як розвивалися комп’ютери — для під’єднання дисків спочатку використовувався кабель, а згодом інтерфейс поступово еволюціонував від старих стандартів RS-232 і SCSI до SATA. NVMe використовує інший підхід. Його навіть можна назвати своєрідним закисом азоту для процесора.

Нове покоління NVMe накопичувачів використовує стандарт PCIe 4.0 для зчитування, запису та переміщення даних. Пропускна здатність шини цього стандарту в кілька разів перевищує пропускну здатність навіть найшвидших накопичувачів SATA. Максимальна швидкість SATA становить приблизно 6 Гб/с, що є доволі непоганим показником, але швидкість NVMe може досягати 32 Гб/с. Це обумовлено безліччю різних чинників, але, якщо не вдаватися в подробиці, у NVMe більше «ліній» для передачі даних. NVMe також розроблений для ефективнішої інтеграції з мережами, що є основою сучасної обчислювальної інфраструктури.

SSD-накопичувачі з інтерфейсом NVMe покликані стати невід’ємною частиною структури ІТ-мережі. NVMe взаємодіє напряму з центральним процесором комп’ютера. Це допомагає усунути вузькі місця в передачі даних, які виникають навіть у найшвидших SSD-накопичувачах з інтерфейсом SATA, коли вони працюють на межі своїх можливостей. Формфактор клієнтских NVMe накопичувачів також має вирішальне значення — за розміром вони нагадають пластинку жувальної гумки, а це означає, що їх можна розмістити всередині невеликих пристроїв, як-от портативні комп’ютери. Можливо, ви не знали, але навіть Sony PlayStation 5 використовує технологію NVMe, завдяки якій час завантаження консолі скоротився до 3–4 секунд, на відміну від консолі PS4 (40–60 с).

Великі навантаження на центри обробки даних

Обриси штучного інтелекту, на синьому фоні — друкована плата та бінарний код

По-друге, достатньо поглянути на величезне зростання світового попиту на центри обробки даних. Обчислення у хмарі стають невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. Воно й так розвивалось стрімкими темпами, але COVID-19 став каталізатором процесів диджиталізації та віртуалізації офісів, а мобільні пристрої глибоко проникли в наше життя. Ба більше, типи обчислювальних завдань, що виконуються в центрах обробки даних, стають дедалі більш складними та вимогливими.

Наприклад, штучний інтелект — це термін, який охоплює широкий спектр обчислювальних завдань, і більшість із них спирається на алгоритми машинного навчання. Спільною рисою обчислювальних систем на базі штучного інтелекту є те, що всі вони використовують величезні обсяги даних для своєї роботи. Знову ж таки, NVMe — це технологія, яка суттєво змінює ситуацію, коли йдеться про швидке та безперебійне виконання завдань.

Зокрема, давайте розглянемо, що відбувається у сфері охорони здоров’я, не обмежуючись лише тим, що медицина тепер є цифровою галуззю. Діагностика з використанням штучного інтелекту та алгоритми прогнозування пов’язані з аналізом мільйонів записів, і кожен окремий запис може бути чимось на зразок цифрового зображення з дуже високою роздільною здатністю, що важить кілька гігабайтів. Переміщення всіх цих даних передбачає певні обчислення, які не схожі на жодний когнітивний процес, який може розпізнати людина (врешті-решт, це штучний інтелект), і це вимагає збільшення пропускної здатності даних.

NVMe Накопичувачі які використовуються в центрах обробки даних у промислових масштабах, можуть працювати безшумно, за низьких температур і не займаючи багато простору.

На що я звертаю увагу, коли розглядаю можливість переходу на NVMe?

Тут не все так просто — деякі SSD-накопичувачі без технології NVMe можуть вставлятися в той самий роз’єм, що й NVMe накопичувачі, але не забезпечувати продуктивність, яку дає технологія NVMe. Це пов’язано з тим, що роз’єм, відомий як M.2, зворотно сумісний із твердотільними накопичувачами з інтерфейсом SATA, які також мають формфактор жувальної гумки.

Kingston завжди з вами

Недивно, що у компанії Kingston Technology є цілий ряд твердотільних накопичувачів NVMe, які відповідають усім вимогам. Якщо ви хочете суттєво збільшити ємність і потужність сховища даних вашого ноутбука, тоді вам ідеально підійде NVMe SSD-накопичувач KC3000 від Kingston. За лічені хвилини ваш ноутбук може отримати NVMe-сховище ємністю до 4 терабайт, яке демонструє таку швидкість, ніби це зовсім інший комп’ютер.

По-друге, якщо ви технічний директор або ІТ-менеджер, то вибір технологій, орієнтованих на довгострокову перспективу, є частиною вашої роботи, а якщо йдеться про сервери корпоративного класу, то наявність дуже швидкого завантажувального диска, як-от SSD-накопичувач DC1000B від Kingston, якій був спеціально розроблений для таких цілей, є ключовим фактором підвищення продуктивності комп’ютерних систем.

Можливо, NVMe має не дуже помітну назву, але його можливості повинні змусити нас звернути на нього увагу.

#KingstonIsWithYou

Спросите специалиста по SSD

Спросите специалиста по Серверные SSD

Kingston может предложить независимое мнение и советы о том, какие преимущества твердотельные накопители корпоративного класса принесут вашей конкретной среде хранения, и какие твердотельные накопители наиболее подходят для ваших рабочих нагрузок, требующих баланса высокого числа операций произвольного чтения и записи в секунду (IOPS).

Спросите специалиста

Пошук товарів Kingston

Разом із Kingston вибір пам'яті дуже простий.
Завдяки 35 рокам досвіду Kingston має знання та ресурси, необхідні для правильного вибору.

Пошук за назвою системи чи пристрою

Щоб знайти потрібний продукт Kingston, просто введіть назву чи модельний номер комп’ютерної системи чи цифрового пристрою.

Пошук за модельним номером Kingston

Введіть модельний номер продукту Kingston

Пов’язані публікації