Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Çeşitli hız sınıflarında SD ve microSD kartlar

SD ve microSD kartlar için Hız Sınıfları Kılavuzu

SD Association, hafıza kartlarının hız değerlerini standartlaştırmak için bir sistem oluşturdu. Bunlara Hız Sınıfları adı veriliyor ve hız sınıfları, hem SD hem de microSD kartlar için mutlak minimum sürdürülen yazma hızını ifade ediyor. Üç hız sınıfı bulunuyor:

  • Hız Sınıfı
  • UHS Hız Sınıfı
  • Video Hız Sınıfı
Hız SınıfıUHS Hız SınıfıVideo Hız Sınıfı
“Hız Sınıfı” İşareti   “UHS Hız Sınıfı” İşareti   “Video Hız Sınıfı” İşareti  

Yanında ya da etrafında yuvarlak “C” sembolü, “U” sembolü ya da “V” sembolünün bulunduğu sayılar, hafıza kartının hız sınıfını gösterir. Üreticiler bu hız sınıflarını, hız sınıfının türünü ve değerini hafıza kartında göstermek için kullanıyorlar. Bu bilgiler, tüketicilerin, hız açısından cihazları için doğru hafıza kartını seçmeye yardımcı olmak amacıyla veriliyorlar.

Hız Sınıfı

İlk hız sınıfı, orijinal hız sınıfı olarak bilinir ve bir “C” sembolüyle gösterilir. Hız Sınıfı içinde dört değer bulunmaktadır:

  • C2 (Sınıf 2): 2MB/s minimum yazma hızı
  • C4 (Sınıf 4): 4MB/s minimum yazma hızı
  • C6 (Sınıf 6): 6MB/s minimum yazma hızı
  • C10 (Sınıf 10): 10MB/s minimum yazma hızı

Minimum Sıralı Yazma HızıHız SınıfıKarşılık Gelen Video Formatı
Hız Sınıfı UHS Hızı
Class
Video Hız Sınıfı (Yeni) 8K video 4K video Full HD /
HD video
Standart
Video
Gerekli hız, aynı formatta olsa bile her kayıt / yürütme cihazının durumuna göre farklılık gösterir.n the same format.
90MB/san
60MB/san
30MB/san
10MB/san
6MB/san
4MB/san
2MB/san

C2, en yavaş hız sınıfıyken C10 endüstri standardıdır. Yeni cihazlar daha yüksek hıza ve olanaklara sahip daha yeni hız sınıfları gerektirdiğinden şu anda Sınıf 2–6 kullanan çok az kişi vardır. C10 genellikle, günümüzde üretilen çoğu cihaz için minimum hız sınıfı gereksinimidir ve piyasada en çok satılan hafıza kartıdır.

UHS Hız Sınıfı

Bir sonraki hız sınıfı UHS (Ultra-High Speed - Ultra Yüksek Hız) Hız Sınıfıdır ve “U” sembolü ile gösterilir. UHS Hız Sınıfı içinde iki değer bulunmaktadır:

  • U1 (UHS Hız Sınıfı 1): 10MB/s minimum yazma hızı
  • U3 (UHS Hız Sınıfı 3): 30MB/s minimum yazma hızı

UHS Hız Sınıfı, günümüzde standart Hız Sınıfından daha yaygın biçimde kullanılmaktadır ve birçok gelişmiş kamera, yüksek çözünürlüklü video kaydetme gibi işlevlerinin birçoğu için en az U3 değerli hafıza kartları gerektirmektedir. UHS Hız Sınıfı daha çok videoların kaydedilmesi için minimum sürdürülen yazma performansını göstermektedir ve daha yüksek yazma hızları gerektiren 4K özellikli video kayıt cihazları nedeniyle çıkmıştır. Kural olarak 4K kayıt yapabilen kameralar genellikle en az bir U3 değerli SD kart gerektirirler.

U1 ve U3 hafıza kartlarını, standart Hız Sınıfındaki kartlardan daha iyi yapan, iki UHS veri yolu arayüzünden birini kullanmalarıdır:

  • UHS-I: 104MB/s’ye varan teorik maksimum transfer hızları
  • UHS-II: 312MB/s’ye varan teorik maksimum transfer hızları

Hem U1 hem de U3 hafıza kartları, UHS-I veri yolu arayüzünü kullanabilir ancak UHS-II veri yolu arayüzü ile uyumlu değildir.

UHS veri yolu arayüzleri, hız sınıflarının sürdürülen yazma hızlarının aksine, teorik maksimum okuma ve yazma hızlarını gösterirler. UHS veri yolu arayüzleri, kartın ön yüzünde Roma rakamıyla “I” ya da “II” sembolü ile gösterilirler. Veri yolu hızı, arayüzün kendisinin teorik veri transfer hızını gösterirken U3 değerli bir SD kart, 30MB/s’lik kendi sürdürülen yazma hızına sahiptir. Örneğin bir UHS-I U3 değerli kart, 30MB/s yazma hızını garanti eder ancak UHS-I veri yolu arayüzünü destekleyen bir cihazla birlikte kullanılırsa 104MB/s’ye kadar okuma ve yazma hızına ulaşma potansiyeline sahiptir.

Bir UHS-II uyumlu kart, 312MB/s’ye varan potansiyel okuma ve yazma hızına sahiptir. UHS veri yolu arayüzleri geriye doğru uyumlu olduğundan bir UHS-II kartı, UHS-I destekli bir cihazda kullanabilirsiniz ancak kart, varsayılan olarak UHS-I’in düşük özelliklerine ineceğinden UHS-II’nin hız avantajlarından yararlanamazsınız. Hız avantajlarından yararlanmak için hem kartın hem de veri yolu arayüzünün tam uyumlu olması gerekmektedir.

Video Hız Sınıfı

En yeni Video Hız Sınıfı, birden fazla video akışı, 360 derece çekim, VR içeriği ve 4K ya da 8K çözünürlüklü videolar gibi daha yüksek video çözünürlüğü ve kayıt özellikleri sunmak için tasarlanmıştır. Genellikle “V” sembolüyle gösterilirler. Video Hız Sınıfında beş değer bulunmaktadır:

  • V6 (Video Hız Sınıfı 6): 6MB/s minimum yazma hızı
  • V10 (Video Hız Sınıfı 10): 10MB/s minimum yazma hızı
  • V30 (Video Hız Sınıfı 30): 30MB/s minimum yazma hızı
  • V60 (Video Hız Sınıfı 60): 60MB/s minimum yazma hızı
  • V90 (Video Hız Sınıfı 90): 90MB/s minimum yazma hızı

Video Hız Sınıfı, hem UHS-I hem de UHS-II veri yolu arayüzlerini kullanabilmesi açısından benzersizdir. V6 ila V90 hız sınıfındaki hafıza kartları, UHS-II veri arayüzünü kullanabilir ancak UHS-I veri arayüzü yalnızca V6 ila V30 hız sınıfındaki hafıza kartlarını desteklemektedir.

Video Hız Sınıfı, şu andaki en yüksek hızları sunmaktadır ve drone’lar ve 360 derece kameralardaki ultra yüksek çözünürlüklü videolar, yüksek kaliteli videolar ve çoklu dosya kaydı için idealdir. Drone’larda, 360 derece kameralarda, aksiyon kameralarında ve VR kameralarında 8K’ya kadar HD formatları desteklenmektedir.

Cihazınız için en iyi kartı, cihazınızın gerektirdiği hız sınıfını ya da daha üstünü seçerek bulabilirsiniz. Örneğin eğer cihazınız bir Sınıf 4 hafıza kartı gerektiriyorsa, Hız Sınıfı 4, 6 ya da 10 kullanabilirsiniz. Cihazınız bir UHS Hız Sınıfı 1 kart gerektiriyorsa UHS Hız Sınıfı 1 ya da 3 kullanabilirsiniz. Aynı durum, Video Hız Sınıfı için de geçerlidir. Cihazınızın hız sınıfı gereksiniminden daha yüksek değerli bir kart kullanabilirsiniz ancak cihazınız daha düşük hız sınıfını desteklediğinden yüksek hız sınıfının avantajlarının tümünü göremezsiniz.

#KingstonIsWithYou

İlgili Yazılar