NAND nedir?
NAND, elektrik kaynağına bağlı olmadığında bile verilerin saklanmasını sağlayan bir kalıcı flash bellektir. Elektrik olmadığında bile verileri saklama özelliği NAND’ı dahili, harici ve taşınabilir cihazlar için harika bir seçenek haline getiriyor. USB bellekler, SSD’ler ve SD kartların tümü flash teknolojisini kullanmaktadır ve cep telefonunuz ya da dijital kameranız gibi cihazlar için hafıza sağlamaktadır.
Piyasada iki tür NAND bulunmaktadır. En basit şekilde her türü ayıran bir özellik, hücre başına saklanabilen bit sayısıdır. Bitler, yalnızca 0 ya da 1, açık/kapalı gibi iki değerden birini tutabilen bir elektrik şarjını temsil etmektedir.
Bu NAND türleri arasındaki ana farklar, maliyet, kapasite ve dayanıklılıktır. Dayanıklılık, bir flash hücresinin yıpranmaya başlamadan önce yapabileceği Programlama-Silme (P/E) sayısıyla belirlenmektedir. P/E döngüsü, bir hücrenin silinmesi ve hücreye yazılması sürecidir. NAND teknolojisi ne kadar P/E döngüsünü kaldırabilirse, cihazın dayanıklılığı o kadar çok olacaktır.
NAND flash veri saklama sistemleri için daha çok kullanılan türler SLC, MLC, TLC ve 3D NAND’dır. Bu yazıda, her NAND türünün farklı özellikleri ele alınmaktadır.