Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

bir USB flash bellek kartı ve bir SD hafıza kartı tutan minyatür DIY robot

USB flash bellekler, SSD’ler ve hafıza kartlarında SLC, MLC, TLC ve 3D NAND arasındaki farklar

NAND nedir?

NAND, elektrik kaynağına bağlı olmadığında bile verilerin saklanmasını sağlayan bir kalıcı flash bellektir. Elektrik olmadığında bile verileri saklama özelliği NAND’ı dahili, harici ve taşınabilir cihazlar için harika bir seçenek haline getiriyor. USB bellekler, SSD’ler ve SD kartların tümü flash teknolojisini kullanmaktadır ve cep telefonunuz ya da dijital kameranız gibi cihazlar için hafıza sağlamaktadır.

Piyasada iki tür NAND bulunmaktadır. En basit şekilde her türü ayıran bir özellik, hücre başına saklanabilen bit sayısıdır. Bitler, yalnızca 0 ya da 1, açık/kapalı gibi iki değerden birini tutabilen bir elektrik şarjını temsil etmektedir.

Bu NAND türleri arasındaki ana farklar, maliyet, kapasite ve dayanıklılıktır. Dayanıklılık, bir flash hücresinin yıpranmaya başlamadan önce yapabileceği Programlama-Silme (P/E) sayısıyla belirlenmektedir. P/E döngüsü, bir hücrenin silinmesi ve hücreye yazılması sürecidir. NAND teknolojisi ne kadar P/E döngüsünü kaldırabilirse, cihazın dayanıklılığı o kadar çok olacaktır.

NAND flash veri saklama sistemleri için daha çok kullanılan türler SLC, MLC, TLC ve 3D NAND’dır. Bu yazıda, her NAND türünün farklı özellikleri ele alınmaktadır.

farklı NAND türleri arasındaki ana farkları gösteren bir bilgilendirici grafik

SLC NAND

Avantaj: En yüksek dayanıklılık - Dezavantaj: Pahalı ve düşük kapasite

Tek seviyeli hücre (Single-level cell - SLC) NAND, her hücre başına yalnızca 1 bit saklar. Hücre sadece 0 ya da 1 saklar. Sonuçta veriler daha hızlı yazılabilir ve alınabilir. SLC, 100.000 P/E döngüsü ile en iyi performansı ve en yüksek dayanıklılığı sunar. Dolayısıyla diğer NAND türlerinden daha uzun süre dayanır. Ancak düşük veri yoğunluğu SLC’nin en pahalı NAND türü haline getirir ve dolayısıyla tüketici ürünlerinde yaygın biçimde kullanılmaz. Genellikle sunucular ve hız ve dayanıklılık gerektiren diğer endüstriyel uygulamalar için kullanılır.

MLC NAND

Avantaj: SLC’den daha ucuz - Dezavantaj: SLC’den daha yavaş ve daha az dayanıklı

Çok seviyeli hücre (Multi-level cell - MLC) NAND, her hücrede birden fazla bit saklıyor olmasına karşın MLC terimi, genellikle hücre başına 2 bite eşittir. MLC, SLC’den daha yüksek veri yoğunluğuna sahiptir. Dolayısıyla daha büyük kapasitelerde üretilebilmektedir. MLC, iyi bir fiyat, performans ve dayanıklılık kombinasyonuna sahiptir. Ancak MLC 10.000 P/E döngüsüyle veri hatalarına karşı daha hassastır ve SLC’ye kıyasla daha düşük dayanıklılığa sahiptir. MLC genellikle dayanıklılığın daha az önemli olduğu tüketici ürünlerinde bulunmaktadır.

TLC NAND

Avantaj: En ucuz ve yüksek kapasiteler - Dezavantaj: Düşük dayanıklılık

Üç seviyeli hücre (Triple-level cell - TLC) NAND, her hücrede 3 bit saklar. Hücre başına daha fazla bit eklenmesi maliyeti düşürür ve kapasiteyi artırır. Ancak bu durum performansı ve 3.000 P/E döngüsü ile dayanıklılığı olumsuz etkiler. Birçok tüketici ürününde, en ucuz seçenek olması nedeniyle TLC kullanılmaktadır.

3D NAND

Son on yılda 3D NAND, flash pazarındaki en büyük yeniliklerden biri oldu. Flash üreticileri 3D NAND’ı daha düşük maliyetle daha yüksek yoğunluklar elde etmek için 2D NAND’da karşı karşıya kaldıkları sorunların düzeltilmesi amacıyla geliştirdi. 2D NAND’da veri saklayan hücreler yatay olarak, yan yana yerleştirilir. Yani hücrelerin yerleştirilebileceği alan miktarı sınırlıdır ve hücrelerin küçültülmeye çalışılması güvenilirliklerini azaltır.

Dolayısıyla NAND üreticileri, hücreleri farklı bir boyutta yerleştirmeye karar verdi ve hücrelerin dikey olarak yerleştirildiği 3D NAND ortaya çıktı. Bellek yoğunluğunun yüksek olması, büyük fiyat artışları olmadan daha yüksek veri saklama kapasitelerine olanak tanır. 3D NAND aynı zamanda daha iyi dayanıklılık ve daha düşük güç tüketimi sağlar.

Genel olarak NAND, bit başına daha düşük silme ve yazma süreleri sağladığından çok önemli bir bellek teknolojisidir. Oyun sektörünün büyümesiyle NAND teknolojisi, tüketicilerinin sürekli artan veri saklama birimi gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmak için her geçen gün daha gelişiyor.

#KingstonIsWithYou

Flash veri saklama sürücüleri

İlgili Yazılar