Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

bir fotoğraf makinesinin yakından çekimi

Fotoğrafçılar için veri saklama: Görüntülerin saklanması ve arşivlenmesi için en iyi uygulamalar

Günümüzün dijital çağında, görüntüleri saklamak ve arşivlemek için etkili bir yol oluşturmak, her fotoğrafçının iş akışı açısından çok önemlidir. İster profesyonel bir fotoğrafçı olun isterse olmayın, fotoğraf saklama konusunda profesyonel bir yaklaşım benimsemeniz önemlidir. Bu yazıda, görüntülerinizin yıllarca güvenli ve verimli bir şekilde saklanmasını sağlamaya yönelik en iyi uygulamalarımızı ele alıyoruz.

1 - Yüksek kaliteli veri saklama cihazlarına yatırım yapın

Bir dizüstü bilgisayarda XS2000 SSD çimlerin üzerinde duruyor, ön planda bir fotoğraf makinesi var

Görüntülerinizi saklamanın ve arşivlemenin en önemli yönü güvenilir veri saklama cihazlarına yatırım yapmaktır. Veri saklama cihazınızın görüntülerinizi güvende tutacağına güvenmeniz gerekir. Fotoğrafçılar tarafından kullanılan en popüler veri saklama cihazı, dayanıklılık ve güvenilirlik için tasarlandığından katı hal sürücüleridir (SSD). SSD'ler ayrıca geleneksel sabit disklerden daha hızlıdır ve bu da iş akışınızın verimliliğini artıracaktır. Çoğu fotoğrafçı yedekleme sürücüsü olarak harici bir SSD'yi de kullanacaktır. Görüntüleri ve dosyaları boşaltabileceğiniz ve nerede olursanız olun bunlara anında erişebileceğiniz için ikincil veri saklama için harika bir seçenektir. Hem Kingston XS2000 hem de XS1000 harici SSD'ler, hem kişisel hem de profesyonel yedeklemeler için mükemmel bir veri saklama cihazlarıdır. Doğru veri saklama cihazını seçerken kapasite, hız ve dayanıklılığı değerlendirin. XS2000 SSD, USB 3.2 Gen 2x2 ile 2.000MB/s'ye kadar hızlar sunar ve 4TB'a kadar kapasitelerde satılmaktadır. XS1000 SSD ise 1.050MB/s'ye kadar okuma hızları sunar ve 2TB'a kadar kapasitelerde mevcuttur.

2 - Bir RAID Sistemi kullanmayı değerlendirin

Büyük miktarda veri saklaması gereken profesyonel fotoğrafçılar, güvenilir veri saklama seçeneği için bir RAID (Redundant Array of Independent Disks) sistemi kullanmayı düşünebilirler. Bu, birden fazla sürücüyü tek bir birimde birleştiren ve sürücülerden birinin arızalanması durumunda koruma sağlayan bir veri saklama teknolojisidir. RAID sistemleri, tek bir SSD satın almaktan daha pahalıdır ancak mükemmel güvenilirlik ve veri koruması sağlar.

3 - Güçlü bir yedekleme sistemi oluşturun

Her zaman bir yedeğiniz olsun! Birincil veri saklama cihazınızın başına ne geleceğini asla bilemezsiniz: çalınabilir, fiziksel olarak zarar görebilir veya bilgisayar virüsleri bulaşabilir. Bunlar da hem profesyonel hem de kişisel açıdan yıkıcı olabilir. En iyi uygulama, ikisi yerel ve biri tesis dışında olmak üzere verilerinizin üç kopyasına sahip olduğunuz geleneksel 3-2-1 yedekleme stratejisini kullanmaktır. Bu strateji size her zaman yedeğinizin olduğundan emin olmak için en iyi şansı verir ve görüntülerinizin her zaman korunacağını bilmenin iç rahatlığını sunar. Ayrıca, yedekleme sisteminizi güncel tutmayı unutmayın. Görüntülerinizi her hafta veya ayda bir yedeklemek gibi bir programa bağlı kalmak iyi bir uygulamadır. Herhangi bir görüntünüzü kaybetme riskini tamamen ortadan kaldıran güçlü bir yedekleme stratejisi geliştirin.

4 - Dosya adlandırma kurallarını kullanın

Her fotoğrafçının görüntülerini arşivlemek için kendine özgü bir yöntemi vardır. Bu nedenle kendiniz için uygun olan yöntemi bulmak önemlidir. Tutarlı bir dosya adlandırma sistemi kullanmak görüntülerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olur ve belirli bir görüntüyü aramanızı kolaylaştırır. Sık kullanılan bir sistem, görüntünün tarihini, yerini ve konusunu dosya adına eklemektir, bu nedenle 1 Mart 2023 tarihinde Kaliforniya'daki Kingston Technology ofisinde çekilen bir görüntü ‘Kingston Technology_California_01-03-2023’ olarak işaretlenecektir. Tutarlı ve düzenli olun, sonraki yıllarda bunun için kendinize teşekkür edeceksiniz!

5 - Meta veri veya anahtar kelimeler ve etiketleri kullanın

Meta veriler, görüntü dosyasına gömülü olan ve bir görüntü hakkında ek bağlam sağlamak için kullanılabilen bilgilerdir. Bunun avantajı, görüntü kitaplığınızda arama yapmayı ve sıralamayı kolaylaştırmasıdır. Örneğin Kingston SSD'lerin görüntülerinizi arıyorsanız, kitaplığınızdaki tüm görüntüleri bulmak için sadece ‘Kingston SSD' şeklinde arama yapmanız yeterli olacaktır. Anahtar kelimeler ve etiketler de aynı etkiye sahiptir. Adobe Bridge gibi yazılımlar görüntülere etiket ve meta veri eklemek için harikadır ve Google Fotoğraflar meta verileri düzenleyebilen harika bir bulut veri saklama seçeneğidir. İhtiyaçlarınızı karşılayacağından emin olmak için fotoğraf kataloglama yazılımını detaylı biçimde araştırmalısınız. Bazı yazılımlar bazı meta veri türlerini dosyanın dışında bir veritabanında saklar. Bu da meta verilerin başka bir yere taşınması durumunda kaybolmasına neden olabilir. Diğer yazılımlar ise meta verileri dosyanın kendisine yazar. EXIF, IPTC ve XMP gibi görüntü meta veri türlerini ve her birinin amacını öğrenin.

Bunlar, her fotoğrafçının iş akışına dahil etmesi gereken en iyi uygulamalardan bazılarıdır. Bunları yaparak yıllarca kolayca ulaşabilmek için görüntülerinizi güvenli ve düzenli bir şekilde saklayabilir ve arşivleyebilirsiniz.

#KingstonIsWithYou