Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

SD ve microSD Kart Türleri Kılavuzu

SD ve microSD Kart Türleri Kılavuzu

Hafıza kartları, fotoğraflar ve videolar gibi dijital ortamları saklayan cihazlarınız için bir elektronik veri saklama alanı olarak görev yaparlar. Bir fotoğraf makineniz, video kameranız, drone’unuz ya da mobil cihazınız varsa, büyük olasılıkla bir hafıza kartı kullanıyorsunuzdur.

SD ve microSD varyantlar, akıllı telefonlar ve dijital kameralarda en yaygın kullanılan modellerdir. DSLR’nzden Nintendo Switch’inize kadar her türlü cihaza takılabilir ancak tüm kartlar eşit yaratılmamıştır. Farklı cihazlar, farklı türlerde hafıza kartı gerektirir.

Hangi SD Standardına ve Kapasiteye İhtiyacınız var?

Kingston SD ve microSD kartlar

Bir hafıza kartı seçerken dikkate alınması gereken ilk şey, cihazınızın hangi kart türünü desteklediğini öğrenmektir. Bu bilgi genellikle kullanma kılavuzunda ya da üreticinin internet sitesinde bulunabilir. Genellikle cihazın hangi SD standardını desteklediği belirtilir. Hem SD hem de microSD kartlar aynı standartları paylaşmaktadır: SD, SDHC, SDXC ve SDUC ve microSD, microSDHC, microSDXC, ve microSDUC.

Hem SD hem de microSD kartlar için günümüzde en popüler iki standart, SDHC ve SDXC’dir. SD standartları arasındaki ana fark, veri saklama kapasitesidir. 4K video çekiyorsanız, en iyi video kaydı performansı için bol alan sağlayan maksimum 2TB kapasiteye sahip olduğundan SDXC’ye ihtiyacınız olabilir. Ayrıca SDXC kartlarda, Sony’nin a7s III’ü gibi kameralardaki yüksek bit hızlarında video kaydederken oluşturulan büyük dosyaları destekleyen exFAT dosya sistemi kullanılmaktadır. Karşılaştırmak gerekirse diğer kart türlerinde kullanılan FAT32 dosya sisteminde dosyalar 4GB ile sınırlıdır.

Ortalama bir kullanıcı için bir 32GB ya da 64GB kart, fazlasıyla yeterli olacaktır. Orta büyüklükteki bir kart, yüzlerce, hatta binlerce fotoğraf ve video dosyasını alabilir.

SD Kart Türleri

SD hafıza kartları, dört kapasiteye sahip dört SD standardına sahiptir. Dört SD standardı şunlardır:

Tip

Kapasite

SD 2GB ve altı
SDHC

2GB ile 32GB arası

SDXC

32GB ile 2TB arası

SDUC

2TB ile 128TB arası

SD standartları, SD kartların gelişimini gösteren bir zaman çizelgesi gibidir. Yeni kartlar daha yüksek kapasitelere ve hızlara olanak tanımaktadır. SDUC, Haziran 2018’de tanıtıldı ve SDUC kartların endüstride yer alması ve yaygın biçimde kullanılması için biraz zaman geçmesi gerekecektir. Hafıza kartlarının kullanıldığı donanımlar geriye doğru uyumludur. Yani SDXC gibi daha yeni standartları destekleyen cihazlarda daha eski standartlardaki hafıza kartlarını kullanabilirsiniz.

Örneğin bir SDXC-uyumlu cihazda, SDXC, SDHC, ve SD standardı kartlar kullanılabilir. SDHC uyumlu cihazda, SDHC ve SD standardı kartlar kullanılabilir ancak SDXC standardı kartlar kullanılamaz. SD uyumlu cihazlar, yalnızca SD standardı kartlarla uyumludur. Daha basit anlatmak gerekirse, yeni standartları destekleyen donanımlar, eski standartlardaki kartlarla geri doğru uyumludur ancak daha yeni standartlardaki kartlar, yalnızca eski standartları destekleyen donanımlarda kullanılamaz.

microSD Kart Türleri

MicroSD kartlar, SD kartlarla aynı dört SD standardı paylaşır. MicroSD kartlardaki dört SD standart şunlardır:

Tip Kapasite
microSD 2GB ve altı
microSDHC

2GB ile 32GB arası

microSDXC

32GB ile 2TB arası

microSDUC

2TB ile 128TB arası

MicroSD kartlar, SD kartların daha küçük boyutlu modelleridir ve ikisi arasındaki en büyük fark form faktörüdür. Genellikle, microSD kartları sadece SD kartları destekleyen cihazlarda kullanmanıza izin veren bir SD adaptörü ile birlikte geldiklerinden daha çok yönlüdürler. MicroSD kartlar, akıllı telefonlar, drone’lar, oyun cihazları ve kameraların veri saklama sistemini genişletmek için yaygın biçimde kullanılırlar.

Donanımlar, tam boyutlu SD kartlar gibi microSD kartlarla da geriye doğru uyumludur. MicroSD kartlar için SD kartlarla aynı kurallar geçerlidir. Bir microSDXC uyumlu cihaz, microSDXC, microSDHC ve microSD kartlarla çalışacaktır. Bir microSDHC uyumlu cihaz, microSDHC ve microSD kartlarla çalışacaktır. Bir microSD uyumlu cihaz yalnızca bir microSD kartla çalışacaktır. Yine yeni standartları destekleyen donanımlar, eski standartlardaki microSD kartlarla geri doğru uyumludur ancak daha yeni standartlardaki microSD kartlar, yalnızca eski standartları destekleyen donanımlarda kullanılamaz.

#KingstonIsWithYou

İlgili Yazılar