Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

gün batımında uzaktan kumandalı bir drone kullanan bir adam

Drone ile fotoğrafçılık ipuçları

Drone fotoğrafçılığı son birkaç yılda, özellikle de daha kompakt drone'lar piyasaya çıktıktan sonra çok popüler hale geldi. Drone’lar, sizin ulaşamayacağınız yerlere ulaşabildiği için standart el tipi kameralara kıyasla farklı bir perspektif sunan kuş bakışı bir görünüm sağlar. Tüm fotoğrafçılık türleri bir çeşit planlama gerektirir, ancak drone fotoğrafçılığında, göz önünde bulundurmanız gereken faktörlerin sayısından sıkıntı bile duyabilirsiniz. Drone ile fotoğraflar çekerken göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz bazı temel bilgiler ve ipuçları bulunmaktadır.

Araştırma ve planlama

Araştırma, her fotoğraf çekimi için önemlidir ama özellikle drone uçururken daha da önemlidir. Harika havadan çekimleri yapmak için gideceğiniz yeri, daha gitmeden değerlendirmek iyi bir fikir olabilir. Google Maps gibi uydu navigasyonu bunu yapmanın harika bir yoldur. Buralarda çoğu yerin havadan yakın çekim görüntüsünü görebiliyorsunuz. Bu da fotoğrafçıya ilgili yerin gitmek için doğru yer olup olmadığına dair fikir verir.

Yere karar verdikten sonra, hava durumunu da göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Çoğu drone meraklısı, ekipmana zarar verme olasılığının yüksek olması nedeniyle drone'larını yağışlı ve rüzgarlı havalarda kullanmayı reddeder. Buna ek olarak, kötü hava koşulları operatörün keyfini kesinlikle azaltacaktır!

RAW formatında çekim

Çoğu fotoğraf meraklısı JPEG formatına kıyasla RAW (.DNG dosyaları) formatında çekim yapmanın tercih edildiğini biliyor olmalıdır. Bunun nedeni, drone'ların standart DSLR ve aynasız kameralara kıyasla çok daha küçük sensörlere sahip olmasıdır. Küçük sensörler daha düşük kaliteli görüntü ortaya koyar, bu nedenle RAW çekim yaparak mümkün olan en iyi fotoğrafı elde edersiniz. Daha fazla saklama alanı gerektirecek olsa da buna değer! Diğer yandan, çoğu fotoğraf makinesi dosyaların boyutunu küçültmek için görüntüyü doğrudan işlediğinden JPEG formatı çok daha üstündür. Ancak bu işlem sırasında bir RAW dosyasının farklı kılan tüm görsel veriler kaybolur.

Düzenleme açısından bakıldığında: JPEG dosyalarında kalite kaybı olurken RAW'da ise böyle bir durum söz konusu değildir. Daha yüksek kaliteli görüntüler, kullanıcıya işlem sonrası aşamada çalışmak için daha fazla kullanılabilir veri sağlar. Adobe Lightroom gibi uygulamalar RAW formatında ince ayar yapmak için harikadır. Bunun nedeni genellikle işin çoğunu sizin yerinize bir otomatik ayar düğmesine sahip olmalarıdır. Bu yeni başlayanlar için harika bir özelliktir!

Drone ayarlarınızı kontrol edin

Drone’lar ayarlar açısından normal kameralarla aynıdır. Otomatik ve manuel modlarda çekim yapabilirsiniz. Otomatik, size kameranın çevredeki manzara ile iyi gideceğini düşündüğü önceden ayarlanmış ayarları verecektir. Bunlar objektifin ne kadar pozlama aldığına bağlı olarak değişecektir. Manuel moddayken ayarlarda ince ayar yapabilirsiniz. Bu da bazen otomatik moda kıyasla çok daha temiz bir görüntü sağlayabilir. Manuel modda bilmeniz gereken üç farklı ayar vardır: Poz Süresi, diyafram açıklığı ve ISO.

  1. Poz süresi - Kamera deklanşörünün açık olduğu süre. Bu, içeri ne kadar ışık almak istediğinize bağlıdır ve saniyenin kesirleriyle ölçülür.
  2. Diyafram açıklığı - Görüntünün alan derinliğini kontrol eder. Odak oranı cinsinden ölçülür, ör. f/2.0. Diyafram açıklığı küçükse alan derinliği büyük olurken diyafram açıklığı büyükse alan derinliği azalacaktır.
  3. ISO - Parlaklığı artırmak veya azaltmak için kullanabileceğiniz bir ayardır. Düşük ISO daha karanlık, yüksek ISO ise daha parlaktır. Bu, kullanmak için iyi bir ayar olsa da ISO'yu daha yükseğe çıkarmak görüntülerin grenliliğini artıracaktır.

Özne bulma ve görüntü kompozisyonu

Drone fotoğrafları çekerken bir özne bulmanız gerekecektir. Bu normalde çerçevedeki en öne çıkan nesne veya kişidir. Bir görüntüye ne kadar düzenleme yaparsanız yapın, iyi bir öznesi yoksa istediğiniz kadar beğeni almayacaktır. Ama deneme yapmaktan çekinmeyin!

Bir özne seçtikten ve onu öne çıkarmanın yollarını düşündükten sonra: kompozisyon kılavuzları ya da ‘Üçte bir kural’ kullanılabilir. Bu ayar çoğu drone uygulamasında bulunur ve kullanımı çok basittir. Üçte bir kuralı, çerçeveyi ikişer yatay ve dikey çizgi ile eşit büyüklükte 9 dikdörtgene böler.

En Önemli İpucu: Dikdörtgenleri oluşturmak için kesişen dört noktaya ‘güç noktaları' denir. Bu noktalar genellikle öznenin yerleştirildiği yerlerdir, ancak her zaman değil!

Doğru veri saklama biriminin seçilmesi

Kullanıcılar drone'ları için microSD kart seçerken normalde okuma/yazma hızlarına ve en önemlisi saklama alanına bakarlar. Kingston çeşitli cihazlar için geniş bir hafıza kartı ürün yelpazesine sahiptir. Örneğin Canvas Go! Plus microSD hafıza kartı arası kapasiteleri ile veri saklama alanınızın dolmasından endişe etmenize gerek kalmaz. Canvas Go! Plus, 170 MB/sn'ye{{Footnote.N57803}}, aksiyon kameraları ve drone’lar için harikadır. 64GB ile 512GB{{Footnote.N47164}} varan inanılmaz aktarım hızlarıyla U3 ve V30 performansı sağlar, böylece yavaş hızlar ve eksik çerçeveler olmadan kusursuz 4K Ultra-HD videolar çekebilirsiniz.

#KingstonIsWithYou

İlgili Videolar

İlgili Yazılar