Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Bilgisayar klavyesi üzerinde gezinen bir el

Veri Güvenliği Yazılımı Nedir?

Veri güvenliği, dijital bilgileri yetkisiz erişim, bozulma veya hırsızlığa karşı koruma uygulamasıdır. Bu kavram, donanımların fiziksel güvenliğinden, erişim denetimlerine, yazılım için mantıksal güvenliğe, hatta kurumsal politika ve prosedürlere kadar tüm bilgi güvenliği biçimlerini kapsar.

Doğru şekilde uygulanan veri güvenliği önlemleri, bir kuruluşun verilerini siber suçlardan, insan hatalarından ve kurum içinden gelen tehditlerden koruyacaktır. Bununla birlikte, veri güvenliği aynı zamanda bir kuruluşun kendi veri kullanımının farkına varma becerisini geliştiren araç ve teknolojiler gerektirir. Bu araçlar ayrıca hassas verileri şifreleyebilir, düzenleyebilir ve maskeleyebilir. İdealinde veri güvenliği aynı zamanda raporlamayı otomatikleştirecek, denetimleri kolaylaştıracak ve yasal gerekliliklerin karşılanmasına yardımcı olacaktır.

Dünya çapında kuruluşlar markalarını, fikri sermayelerini, müşteri bilgilerini korumak ve hayati altyapıları için kontroller sağlamak için veri güvenliğine yatırım yapıyor. Yeterli veri güvenliği önlemlerinin sağlanmaması veya sağlanan önlemlerin yetersiz olması ihlallere neden olabilir. Veri ihlalleri milyonlarca dolarlık tazminatlara, para cezalarına ve iş kaybına neden olabilir. Anketlerde, tüketicilerin çoğu, sağlam bir veri güvenliği yazılımı bir şirketin başarısının devam etmesinin ayrılmaz bir parçası olduğundan, veri ihlali olan şirketlerle artık iş yapmayacaklarını söylemektedir.

Veri güvenliği türleri

Deri ceketli bir kişi karanlıkta oturmuş, monitör ışığıyla aydınlatılmış bir dizüstü bilgisayarda çalışıyor. Parlak neon ışık çubukları ve kod satırları görüntünün üzerinde yer alıyor.

Birçok veri güvenliği türü mevcuttur. Bazıları donanım tabanlıyken, çoğu yazılım tabanlıdır.

  • Şifreleme: dosya ve veri tabanı şifrelemesi hassas veriler için son savunma hattıdır; donanım veya yazılım tabanlı olabilir
  • Verileri silme: tüm veri izlerinin tamamen üzerine yazmaya yönelik yazılım; silmeden daha güvenlidir
  • Veri maskeleme: kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri (PII - Personally Identifiable Information) gizler, böylece ekipler gerçek verilerle uygulama geliştirebilir veya eğitim verebilir
  • Veri keşfetme ve sınıflandırma: hassas bilgileri belirleme ve güvenlik açıklarını değerlendirip düzeltme sürecini otomatikleştirir
  • Veri ve dosya etkinliği izleme: Bu araçlar veri kullanım modellerini analiz eder, böylece güvenlik risklerini belirleyebilir, anormallikleri tespit edebilir ve verilere kimin eriştiğini izleyebilir; dinamik engelleme ve uyarı da uygulanabilir
  • Güvenlik açıklığı değerlendirmesi/risk analizi: Bu araçlar, yanlış yapılandırma veya zayıf parolalar gibi güvenlik açıklarını tespit eder ve azaltır; maruz kalma riski olan veri kaynaklarını belirleyebilir
  • Otomatik uyumluluk raporlaması: otomatik raporlama özelliklerine sahip veri koruma çözümleri, kurumsal çapta uyumluluk denetimleri için merkezileştirilmiş bir depo sağlayabilir

Şifreleme, veri güvenliğini sağlamanın en iyi yollarından biri olsa da, yazılım tabanlı şifrelemenin atlatılmasının veya kaldırılmasının donanım tabanlı şifrelemeden daha kolay olduğu dikkate alınmalıdır. Kuruluşunuzun veri güvenliği stratejisinde şifreleme kullanma konusunda ciddiyseniz, donanım tabanlı şifreleme ürünlerine yatırım yapın.

Veri güvenliği araçları ve teknolojileri, verilerin nerede bulunduğunu anlamalı, bunlara kimin eriştiğini izlemeli ve yüksek riskli faaliyetler ve tehlikeli dosya hareketleri gibi istenmeyen işlemleri engellemelidir.

Kapsamlı bir veri güvenliği stratejisi insanları, süreçleri ve teknolojileri içerir. Uygun kontrol ve politikaların oluşturulması için hem kültür hem de araç setleri önemlidir. Veri güvenliği, yalnızca bütüncül bir yaklaşımla kuruluşun tüm alanlarında bir öncelik haline getirilebilir.

Veri güvenliği stratejileri

Veri güvenliğiyle ilgili olarak kuruluşların daha sağlam bir zeminde olmak için üstlenebilecekleri çok sayıda politika vardır. Erişim yönetimi bu politikalardan biridir. Kuruluşlar, veri tabanı, ağ ve yönetici hesabı erişimini sıkı bir şekilde kontrol ederek ve ayrıcalıklı erişimi mümkün olduğunca az kişiyle sınırlandırarak, en hassas bilgilerini daha fazla başarısızlık noktasına maruz kalmaktan koruyabilir. "En az ayrıcalıklı erişim" ifadesi, kuruluşun erişim yönetimini ciddiye aldığının kesin bir göstergesidir. Güvenli bir işletmede, çalışanlar işteki görevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duydukları erişime sahip olmalı; gerektiğinden fazla erişime sahip olmamalıdır.

Uygulama güvenliği, güçlü veri güvenliği için bir başka politikadır. Şirketinizdeki çalışanların, şirketinizin kullandığı yazılımların tüm yamalar ve güncellemeler dahil olmak üzere her zaman en güncel sürümlerini kullandıklarından emin olun. Bu şekilde, yazılımda tespit edilen güvenlik açıklarının işyerinizin ağına giriş noktaları olmadığından emin olabilirsiniz.

Ağ ve uç nokta güvenliği izleme yazılımı da herhangi bir veri güvenliği planında dikkate alınması gereken güçlü bir adaydır. Hem tesis içi sistemler hem de bulut platformları için tehdit algılama ve yönetme araçlarının yanı sıra müdahale araçları ve platformları gibi araçların uygulanması, riskleri büyük ölçüde azaltabilir ve veri ihlali olasılığını azaltabilir.

Ancak, çalışanların eğitimi bir kuruluşun veri güvenliği stratejisinin temelini oluşturmuyorsa bu politikaların hiçbiri etkili olmayacaktır. Bu nedenle, gerekli veri güvenliği yazılımlarının doğru biçimde kullanılması ve sosyal mühendislik ve parola hijyeni gibi genel veri güvenliği ilkeleri konusunda daha geniş kapsamlı talimatlar, özellikle personelin büyük bir kısmının kişisel olarak tanımlayıcı bilgileri işlediği her kuruluşun temel odaklandığı konu olmalıdır.

Neden veri güvenliğine yatırım yapmalısınız?

Gömlek ve ceket giymiş bir kişi çalışma masasında oturarak bir tableti inceliyor. Çizgi grafikleri ve veri güvenliği arayüzlerinin grafikleri üst üste gösteriliyor.

Veri güvenliği, yatırım yapan şirketlere birçok fayda sağlar.

  • Hassas bilgilerin korunması: şirketler büyük miktarlarda hassas ve/veya kişisel veri toplama eğilimindedir. Veri güvenliği yazılımı bu verileri olması gereken yerde tutar ve bir veri ihlallerinin neden olduğu felaketleri önler.
  • Kurumsal itibarın korunması: Güçlü bir veri güvenliği planı, çalışanlar, iş ortakları ve müşteriler için gizliliği korur ve kuruluşunuza duyulan güveni geliştirir.
  • Verilerin kurcalanmasını önleme: Bilgisayar korsanları verileri silebilir, bozabilir veya değiştirebilir, fidye yazılımı ekleyebilir ya da daha büyük kötülükler yapabilir. Etkili veri güvenliği, bir işletmeyi bu istenmeyen sonuçlardan koruyabilir.
  • Rekabette üstünlük sağlamak: Hassas veriler için sıkı korumalara sahip bir kuruluş, rakipleri arasında kendini farklı bir konuma getirebilir. Veri sızıntısına maruz kalan rakipler çok fazla ilerleme kaydedemeyecek ve yararlanmak için iyi bir konumda olacağınız gelişim fırsatlarını kaybedecektir.

Veri güvenliği yazılımları, her kuruluşun BT stratejisinin vazgeçilmez bir bileşenidir. Müşterilerinizi ve çalışanlarınızı kaliteli güvenlik önlemleriyle koruyun.

#KingstonIsWithYou

Bir devre kartı yonga seti üzerinde Kingston bir uzmana sorun sembolü

Bir Uzmana Sorun

Doğru çözümün planlanması, projenizin güvenlik hedeflerinin anlaşılmasını gerektirir. Kingston’ın uzmanları size yardımcı olabilir.

Bir Uzmana Sorun

İlgili Yazılar