Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Üzerinde ışıltılı 2022’nin yüzdüğü açık bir el.

Kingston’ın 2022’de Veri Merkezi ve Kurumsal IT için 3 Tahmini

2021, birçok insanın geride bırakmak için heyecanlandığı bir yıl oldu. COVID-19’un etkisinden hem işletmeleri hem de tüketicileri etkileyen küresel tedarik zinciri kısıtlamalarına kadar çeşitli olumsuzlukların yaşandığı bu yılın sonunda dünya yeni bir değişime hazır gibi görünüyor. Yeni bir yıla girerken, 2022’de gelmesini bekleyebileceğimiz bazı değişiklikler, trendler ve etkiler üzerine kafa yorduk. Dünya genelinde pazarları nelerin etkileyebileceğini bulmak için birçok faktörü inceledik ve bazı benzersiz araştırmalar yaptık. Önümüzdeki yıl için bazı temel tahminleri burada bulabilirsiniz.

Küresel tedarik zincirini temsil eden bir ağ şeması ile kamyonlar, gemiler ve uçaklar

1. Global çip kısıtlamaları, kuruluşların yükseltmeleri yeniden düşünmesini sağlayacak

Uluslararası malların sağlanmasında tedarik zinciri sorunlarının yavaşlamayacağı bir gerçektir. Limanlara gelen konteyner gemilerinden limanlardan malları ve hammaddeleri taşıyan kamyonlara kadar tedarik zinciri teslimat sorunları, çok geniş bir etki yaratıyor. Teknoloji pazarının çoğu için bu durum çip mevcudiyeti ve üretiminin etkilenmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla teknolojik yenilemeler, işlemci üreticilerinin istediği kadar hızlı olmayacak. Küresel kısıtlamalar, GPU’lar, bellek, belirli veri saklama birimleri ve diğer birçok bileşenlerde gecikmelere neden olacak.

Donanım yükseltmeleriyle SLA’larını korumayı isteyen veri merkezleri en büyük darbeyi alabilir. Ürün mevcudiyetinin olmaması nedeniyle yükseltmeler için iki seçenek bulunuyor: ya tam zamanında envanter ve havayolu ile gönderim için fahiş fiyatlar ödeyecekler ya da teknik özelliklere yönelik ürünler üretmeleri için yerel sözleşmeli üretime bağımlılıklarını artıracaklar. Bu seçeneklerden ikisi de yalnızca hiper ölçekli şirketler tarafından değerlendirilebilecek gibi görünen önemli yatırımlardır ancak al-kullan tipi ürün mevcudiyeti için tedarik zinciri darboğazının aşılmasını sağlayabilecektir.

Ancak önemli bir olumlu nokta NAND’da görüldü. Şu anda flash veri saklama ürünleri ve bellek üreticileri için tedarikin mevcut olması nedeniyle veri merkezi yöneticileri için en iyi yükseltme seçeneği mevcut sistemlerinden daha fazlasını elde etmek olabilir. Bunlar arasında bellek yükseltmeleri, flash veri saklama sistemlerinde geliştirmeler (NVMe ya da SATA) ve aşırı tahsis (overprovisioning) yoluyla bant genişliği tahsislerini iyileştirmek sayılabilir.

2. Siber güvenlik kaygıları, yeni teknoloji satın alma gereksinimlerini destekleyecektir

SolarWinds, Kaseya ya da yakın zamandaki diğer fidye yazılımı saldırılarından bir şey öğrendiysek: ‘eğer veri ihlali yaşarsak’ değil, ‘veri ihlali yaşadığımızda’ yaklaşımı benimsenmelidir. Güvenlik, daha fazla kuruluşun riskleri ve kırılganlıkları azaltmaya çalışması nedeniyle IT satın almalarındaki önde gelen faktörlerden biri haline geldi. Pandeminin etkisiyle güvenlik ekipleri, hibrit iş gücünde sürekli artan bir saldırı yüzeyiyle karşı karşıya kalıyor. Çok faktörlü kimlik doğrulama, VPN erişimi ve şifreli bulut tabanlı veri saklama sistemleri gibi araçlar, artık düzenlemelere tabi birçok endüstri için zorunlu ve bunların kullanımı, birçok IT kuruluşu için standart hale geliyor.

Çeşitli uygulama simgesi grafiklerinin altında bir cihaz kullanan kişi

Şimdi çoğu IT ve güvenlik kuruluşu için yanıt bekleyen soru: Yedekli ve şifrelenmiş sistemlerin uygulamaya alınması maliyeti, veri ihlali ve bunun düzeltilmesinin maliyetinden daha mı fazla?

Son zamanlarda yaşanan çoğu veri ihlali ve bilgisayar korsanlığı saldırısı, yeniden oluşturma maliyetinin, hem bozulmuş ya da ihlal edilmiş altyapının değiştirilmesi hem de iş devamlılığının kesilmesi ya da müşteri verilerinin sızdırılmasıyla bağlantılı olası cezalar bağlamında astronomik olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle daha fazla IT ve veri merkezi yöneticisi, hem şifrelenmiş sürücülere yönelecek hem de karmaşık yedeklilik stratejilerini uygulamaya alacaktır.

Bir cep telefonu tutan bir el

3. İçerik patlaması, Bulut veri saklama sistemlerinde zorluklar yaratacak

Günümüzün 5G altyapısı, tüketicilerin video izlemesi, içerik oluşturması ve bunları birden fazla sosyal platform ve internet sitesinde paylaşması için içerikleri daha kolay hale getiriyor. Ayrıca geçtiğimiz birkaç yıl içinde içerik oluşturmanın patlamasıyla bunun yavaşlayabileceğiyle ilgili hiçbir belirti yok. Aslında Cisco tarafından yakın zamanda yapılan bir tahmine göre, canlı video ve içerik oluşturmanın, 2022 sonunda 15 kat artacak.

Ancak izleyici sayısındaki patlama ile en büyük zorluklardan biri tüketici uygulamaları için veri saklama sistemi talebine ayak uydurmaktır. TikTok gibi hizmetler hem popülerlik açısından gelişme gösteriyor olması hem de izleyicilerin, tepkiler ya da diğer yinelemeler ekleyerek kendilerinin içerik yaratıcısı olmasına olanak tanıyan modeli nedeniyle veri saklama paradigmalarını zorlayabilir.

Örneğin standart bir 1 dakikalık mobil video yalnızca 100-200MB veri alanı tüketebilir. Ancak o video içerik başlatma noktası olduğunda (ör. popüler bir dans, müzik videosu ya da tepki videosu) popülerliğine bağlı olarak 40-4.000.000 farklı sürümü ortaya çıkabilir. 100MB’lik yer kaplayan bir içerik olarak başlayan gönderi, çok viral hale gelirse hızla 400TB yer kaplayacak hale gelebilir.

Tüm videoların sonsuza kadar yaşamadığı ve bazı uygulamaların içerikleri sadece belirli bir süre sakladığı kabul edilebilir. Ancak video oluşturma hizmetlerinin elastik yapısı, veri merkezlerinin oynatma ve sorunsuz kullanıcı deneyimi için düşük gecikme sürelerini korurken dinamik büyümeye olanak tanımasını gerektirmektedir.

Endüstrimizin geleceği birçok belirsizlik içeriyor olmasına karşın, gelecekte olabilecekleri görmek için kristal bir küreye ihtiyaç yoktur. Şu an, işletmelerin hedeflerini yeniden incelemesi ve 2022’de ellerinden gelenin en iyisini yapmasının tam zamanı.

#KingstonIsWithYou

İlgili Videolar

İlgili Yazılar