Ми помітили, що ви зараз відвідуєте сайт у Великій Британії. Бажаєте відвідати наш основний сайт?

Крупним планом молода жінка, яка друкує на клавіатурі ноутбука, біля неї на столі рослина та телефон

Як відформатувати SSD

Нещодавно придбали новий SSD? Або хочете продати чи перепрофілювати старий ноутбук? У будь-якому випадку вам потрібно відформатувати твердотільний накопичувач. З цієї статті ви дізнаєтеся, як відформатувати SSD, і зрозумієте, чому це важливо.

Коли потрібно форматувати SSD?

  • Якщо ви нещодавно придбали SSD, вам, імовірно, доведеться відформатувати накопичувач, щоб його можна було використовувати з операційною системою. Під час встановлення операційної системи вам буде запропоновано вибрати новий накопичувач і відформатувати його.
  • Якщо ви плануєте використовувати старий SSD, не забудьте відформатувати накопичувач перед перевстановленням операційної системи. Зверніть увагу, що видалення розділів накопичувача призведе до видалення усіх даних на них, тож не забудьте спочатку зробити їх резервну копію.
  • Якщо ви хочете продати або віддати свій SSD, безпечно очистьте накопичувач за допомогою програми SSD Manager від Kingston або сторонніх утиліт, які підтримують безпечне стирання або NVMe-форматування. Зверніть увагу, що це призведе до остаточного видалення всіх даних на накопичувачі.

Варіанти файлової системи

Важливо вибрати формат, сумісний із вашою операційною системою. Найчастіше використовуються такі файлові системи:

  • FAT32: популярна файлова система завдяки сумісності з операційними системами Mac®, Windows® і Linux®, а також ігровими консолями та іншими пристроями з портом USB. Основним недоліком є відсутність функцій безпеки та обмеження розміру файлу (4 ГБ).
  • exFAT: популярна файлова система, яка підтримує роботу з файлами розміром більш ніж 4 ГБ і сумісна з більшістю операційних систем Windows і Mac. Однак старіші операційні системи можуть вимагати оновлення для правильного читання накопичувача з файловою системою exFAT і запису на нього.
  • NTFS: формат, який використовується за замовчуванням під час встановлення Microsoft Windows. Він має набагато більший максимальний розмір файлу, але доступний лише для читання в macOS® X (без встановлення сторонньої утиліти для читання/запису NTFS).
  • APFS: стандартне рішення для користувачів Mac починаючи з MacOS 10.13. Використовуйте цю файлову систему, лише якщо накопичувач використовуватиметься виключно в macOS. Windows не розпізнає цю файлову систему без сторонньої утиліти.
  • Ext4: журнальована файлова система, яка використовується за замовчуванням у Linux і є вдосконаленою версією системи ext3.

Підготовка SSD до форматування

  • Насамперед створіть резервну копію своїх даних! Перш ніж форматувати накопичувач, скопіюйте всі важливі дані на зовнішній накопичувач або в хмару. Після переформатування накопичувача відновити дані майже неможливо.
  • Переконайтеся, що в підтримуваній операційній системі ввімкнено функцію TRIM, яка забезпечує швидшу роботу SSD.
  • Щоб повністю очистити накопичувач від усього попереднього вмісту, виконайте безпечне стирання або NVMe-форматування пристрою.

Як відформатувати накопичувач у Windows

У Windows форматування зазвичай виконується за допомогою інструмента "Керування дисками" або Файлового провідника. Ви можете відкрити будь-який із цих інструментів, клацнувши правою кнопкою миші кнопку "Пуск". Клацніть правою кнопкою миші потрібний розділ і виберіть "Форматувати". Виберіть файлову систему та розмір блока виділеної пам’яті. Виберіть "Швидке (очищення змісту)". Більше інформації дивіться в нашій інструкції з форматування USB-накопичувачів, які по суті нічим не відрізняються від SSD-накопичувачів, коли йдеться про процес форматування.

Як відформатувати накопичувач на Mac

Найпростіший спосіб відформатувати SSD на Mac – скористатися Дисковою утилітою, яку можна знайти у Finder. Виберіть свій SSD зі списку ліворуч і натисніть "Стерти". Введіть назву накопичувача й виберіть "Форматувати (файлова система)". Виберіть "Стерти".  Якщо ви форматуєте диск для створення резервної копії за допомогою Time Machine, вам потрібно вибрати файлову систему MacOS Extended або APFS. Більше інформації дивіться в нашій інструкції з форматування USB-накопичувачів, які по суті нічим не відрізняються від SSD-накопичувачів, коли йдеться про процес форматування. Дізнайтеся більше про типи форматів диска для Time Machine.

Чи справді мої дані стерто?

Хоча форматування накопичувача призведе до видалення даних, немає гарантії, що всі ваші дані буде надійно стерто. Якщо ви зберігали дуже особисту й конфіденційну інформацію на SSD, рекомендуємо перед видаленням зашифрувати ці дані. Крім того, ви можете виконати безпечне стирання за допомогою BIOS або програмного забезпечення для керування SSD, наприклад Kingston SSD Manager.

Висновки

Форматування SSD є швидким і простим процесом, доступним для кожного. Якщо у вас виникли проблеми під час форматування SSD, зверніться до служби підтримки Kingston.

#KingstonIsWithYou

Пов’язані публікації