Ми помітили, що ви зараз відвідуєте сайт у Великій Британії. Бажаєте відвідати наш основний сайт?

чоловік керує дроном за допомогою пульта дистанційного керування під час заходу сонця

Поради зі зйомки дроном

Фотозйомка з дронів набула шаленої популярності за останні декілька років, особливо після появи на ринку компактніших дронів. Дрон забезпечує зйомку панорамних фото з висоти пташиного польоту, пропонуючи іншу перспективу, порівнюючи зі стандартною ручною камерою, оскільки він може потрапити в недоступні вам місця. Усі типи фотографій вимагають певної форми планування, але під час зйомки з дрона ви можете бути приголомшені кількістю чинників, які необхідно враховувати. Ось деякі основні правила та поради, які, можливо, зацікавлять вас, якщо ви займаєтеся фотозйомкою з висоти пташиного польоту.

Дослідження й планування

Дослідження має вирішальне значення для будь-якої фотозйомки, особливо якщо ви використовуєте для цього дрон. Щоб отримати неймовірні фотографії з повітря, непогано було б оцінити місце зйомки ще до того, як ви туди вирушите. Для цього ідеально підійде супутникова навігація, наприклад Google Maps. Фотограф може побачити крупний план більшості локацій із висоти пташиного польоту та переконатись у виборі правильного місця для зйомки.

Визначившись із місцем, необхідно також звернути увагу на погодні умови. Більшість любителів фотозйомки з дронів відмовилися б використовувати дрон у сиру й вітряну погоду через високий ризик ушкодження обладнання. Крім того, погана погода, безумовно, не принесе оператору великого задоволення під час зйомки!

Зйомка у форматі RAW

Більшість ентузіастів має знати, що фахівці віддають перевагу зйомці у форматі RAW (файли .DNG), ніж у форматі JPEG. Це пов’язано з тим, що дрони мають набагато менші сенсори, порівнюючи зі стандартними цифровими дзеркальними та бездзеркальними камерами. Маленькі сенсори забезпечують нижчу якість зображення, тому, знімаючи у форматі RAW, ви отримуєте найкращу картинку з можливих, зберігаючи для подальшої обробки максимум інформації. Хоча в цьому разі знадобиться більше місця для зберігання, але воно того варте! Взагалі, формат JPEG набагато розповсюдженіший, оскільки більшість камер одразу обробляють зображення, щоб зменшити розмір файлів. Але водночас ви втратите всі візуальні дані, які притаманні файлу RAW.

Якщо ми говоримо про редагування, то файли JPEG поступаються в якості, чого не можна сказати про RAW. Зображення вищої якості надають користувачеві більше даних для роботи на етапі постобробки. Такі програми, як Adobe Lightroom, ідеально підходять для точного коригування файлів RAW, оскільки зазвичай вони мають кнопку автоматичного налаштування, яка зробить більшу частину роботи за вас. Це чудова функція для початківців!

Перевірте налаштування свого дрона

Дрони дуже схожі на звичайні камери у плані налаштувань. Ви можете знімати як в автоматичному, так і в ручному режимі. В автоматичному режимі ви отримаєте попередньо встановлені параметри, які камера вважає оптимальними для навколишнього ландшафту. Вони змінюватимуться залежно від того, яку експозицію отримує об’єктив. У ручному режимі ви можете точно налаштувати параметри, щоб отримати якісніше зображення, порівнюючи зі зйомкою в автоматичному режимі. У ручному режимі використовуються три параметри, про які вам необхідно знати: витримка, діафрагма й чутливість ISO.

  1. Витримка – це час, протягом якого затвор камери залишатиметься відкритим. Цей показник залежить від того, скільки світла ви хочете пропустити, і вимірюється в частках секунди.
  2. Діафрагма – параметр, який регулює глибину різкості зображення. Він вимірюється співвідношенням фокусної відстані та позначається, наприклад, як f/2.0. Якщо діафрагма маленька, глибина різкості збільшиться, а якщо діафрагма велика, глибина різкості зменшиться.
  3. Чутливість ISO – параметр, який можна використовувати для збільшення або зменшення яскравості. Низька чутливість ISO робить зображення темнішим, а висока чутливість ISO – світлішим. Хоча цей параметр доволі корисний, але підвищення чутливості ISO призводить до збільшення зернистості зображень.

Пошук об’єкта та композиція зображення

Під час зйомки з дрона вам потрібно знайти відповідний об’єкт. Зазвичай це найпомітніший предмет або людина в кадрі. Скільки б ви не редагували зображення, якщо на ньому відсутній будь-який помітний об’єкт, воно не притягуватиме до себе велику кількість глядачів. Але не бійтесь експериментувати!

Після вибору об’єкта подумайте, як його виділити: можна скористатися рекомендаціями щодо композиції або 'правилом третин. Цей параметр доступний у більшості програм для дронів. Крім того, він дуже простий у використанні. Правило третин ділить кадр на 9 прямокутників однакового розміру двома горизонтальними й вертикальними лініями.

Головна порада. Чотири точки, які перетинаються, утворюючи прямокутники, називають 'точками сили. У цих точках найчастіше розташовується об’єкт зйомки, але не завжди!

Вибір надійного пристрою для зберігання даних

Вибираючи карту microSD для свого дрона, користувачі зазвичай звертають увагу на швидкість зчитування/записування й, найголовніше, на обсяг пам’яті. Kingston пропонує низку карт пам’яті для різних пристроїв, наприклад карту пам’яті Canvas Go! Plus microSD. Це відмінне рішення для екшн-камер і дронів з обсягом пам’яті від 64 до 512 ГБ{{Footnote.N57803}}, тому вам не доведеться турбуватися про те, що у вашому пристрої більше не залишилося вільного місця. Карта пам’яті Canvas Go! Plus відповідає класам швидкості U3 та V30, а також забезпечує неймовірно високу швидкість передачі даних до 170 МБ/с{{Footnote.N47164}}. Отже, ви можете знімати відео у форматі 4k Ultra-HD без уповільнення швидкості та пропущених кадрів.

#KingstonIsWithYou

Пов’язані відео

Пов’язані публікації