Kurumsal Veri Gereksinimleri
Blok, dosya ve nesne gereksinimini anlamak
Yeni uygulamalar kullanıma alınırken, blok, dosya veya nesne veri saklamanın kullanılıp kullanılmayacağı konusunda bilgiye dayalı bir karar vermek için saklanan veri türünü anlamak önemlidir.
Blok veri saklama, DAS ve SAN ortamları için en yaygın kullanım türüdür. DAS durumunda, bir RAID biriminin veya Fiziksel Sürücünün tamamı işletim sistemine ham, formatlanmamış bir birim olarak sunulur. SAN ortamları söz konusu olduğunda, veri saklama dizisinden sunulan LUN'un (çok sayıda fiziksel sürücüden oluşur) tamamı işletim sistemine yüksek hızlı bir ağ üzerinden sunulur ve formatlanmamış ham bir birim olarak görünür. Ham birimin altındaki katmanlar, işletim sisteminin işlediği daha küçük uzantılardan veya sektörlerden oluşur ve ardından temeldeki veri saklama alt sistemi bu mantıksal blokları belirli sürücü ya da sürücüler üzerindeki belirli fiziksel bloklarla eşleyebilir. Blok düzeyinde veri saklama hızlıdır, güvenilirdir ve ilişkisel veritabanları, online işlem işleme (OLTP) veritabanları, e-posta sunucuları veya sanal masaüstü altyapısı gibi yüksek işlem hacmi ve düşük gecikme süresinin gerekli olduğu sürekli değişen veriler için en idealdir.
Nesne veri saklama sistemi, verileri (ve bunlarla ilişkili meta verileri) dosya veri saklamada olduğu gibi klasör veya alt dizin olmadan benzersiz tanımlayıcılara sahip kapsayıcılarda saklar. Her bir anahtarın belirli bir "değere" veya veri parçasına işaret ettiği ve API'ler aracılığıyla alındığı anahtar-değer depoları kavramını kullanır.
Temel olarak e-postalar, yedek veri görüntüleri, video izleme görüntüleri veya IoT'de makine öğrenimi ve veri analitiği için veri yönetimi gibi büyük miktarda yapılandırılmamış veriyi işlemek için kullanılır. Nesne veri saklama, çok büyük miktarda veriyi işlemek konusunda iyidir ve uygulamanın gerektirdiği kadar hızlı ölçeklenebilir, ancak veri alımında yavaştır. Bu da onu veritabanları veya yüksek performanslı bilgisayarlar için verimsiz hale getirir. Nesne veri saklamaya örnek olarak Amazon S3, Google Cloud nesne deposu veya Azure Blob deposu verilebilir.
Dosya veri saklama, verileri dosyalar halinde saklar, klasörler ve alt dizinler halinde düzenler ve bir ağ üzerinden SMB (Windows) veya NFS (Linux) kullanılarak paylaşılır. Videolar, resimler veya belgeler gibi dosyaları merkezileştirmek konusunda iyidir, ancak veri miktarı artmaya devam ettikçe sınırlı ölçeklenebilirlik sunar. OLTP veritabanları gibi çok büyük miktarlarda yapılandırılmamış veriyi veya sürekli değişen veriyi işlemek için en uygun seçenek değildir.