Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Bir sunucu teknisyeni ve bir mühendis sunucu odasında bellek yükseltmeleri hakkında konuşuyor

Sunucu belleği nasıl seçilir

#KingstonCognate, Simon Besteman’ı sunar

Simon Besteman’ın fotoğrafı

Simon Besteman, bir Fransa ve Hollanda vatandaşıdır ve ICT ve veri merkezi endüstrisinde çok deneyimlidir. ISP’ler, tedarikçiler ve veri merkezleriyle çalışma ve çok çeşitli organizasyonlar için bir yönetim danışmanlığı alanında 20 yıllık deneyimi bulunmaktadır. Simon, çok uluslu şirketlerde, hizmet, satış ve pazarlama, operasyon yönetimi ve stratejik gelişme gibi alanlarda birçok üst düzey yöneticilik görevi yürütmüştür.

Simon, şu anda Hollanda hosting sağlayıcıları birliği olan Dutch Cloud Community’nin Yönetici Direktörüdür. Endüstrinin lider temsilcilerinden biri olarak endüstri ve politika konularında düzenli yazılar yazan bir blogger, kongrelerde ve konferanslarda önemli bir konuşmacı ve telekomünikasyon, veri merkezi ve internet düzenlemeleri konusunda Hollanda hükümetinin toplantılarında yer alan bir katılımcıdır. Eğitim, istihdam ve yönetim gibi konularda çeşitli endüstri gruplarının yönetim kurullarında görev yapmaktadır.

Bellek, her türlü sistemin kritik bir bileşenidir. Bunu yanlış şekilde yapılandırmak, sisteminizin ve uygulamanızın performansını büyük ölçüde etkileyebilir. Sunucunuzu nasıl yapılandıracağınıza, hangi tür bellekleri kullanacağınıza ve her bellek modülünden ne kadar takacağınıza karar vermeden önce, yaptığınız seçimlerin önemini anlamanız gerekir. Aksi takdirde ya hayal kırıklığı yaratan bir performansla, beklenenden daha yüksek güç tüketimiyle, hatta sistemin hiç açılmaması gibi daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Farklı bellek teknolojileri türleri

Düşünülmesi gereken ilk şey uyumluluktur. Bellek özelliklerinin sunucunuzun sistemi için doğru olduğundan ve yalnızca testlerle değil, uyumluluk garantisiyle de desteklendiğinden emin olmak önemlidir. Modern sunucular, farklı bellek modülü türlerinin aynı bellek bankında bir arada kullanılmasını desteklememektedir. Bu nedenle bellek yapılandırmasına dikkat etmek, bir sunucunun açılmasıyla donması arasındaki farkı ortaya koyabilir.

DDR5 teknolojisi, Tamponsuz DIMM'ler (UDIMM'ler), ECC Kayıtlı DIMM'ler (RDIMM'ler) gibi yaygın modül türlerinde ve CAMM (Sıkıştırma Ekli Bellek Modülü), MCRDIMM (Çoklayıcı Kombine Rank'lı DIMM), MRDIMM (Çok Rank'lı tamponlu DIMM) ve CLX (Compute Express Link) gibi yeni tanıtılan modül türlerinde mevcuttur. Ancak, farklı modül türleri bir arada kullanılamaz ve modülün alt kısmında sokete karşılık gelen bir çentik olan modül anahtarı tarafından sokete takılması engellenebilir.

DDR4 teknolojisi için, UDIMM, RDIMM ve LRDIMM sunucunuzun bellek soketine fiziksel olarak sığsa da, sistem önyükleme hatasına yol açacağından bir arada kullanılamazlar.

Doğru belleğin seçilmesi

Bir sunucu odasında bellek modülü tutan bir elin yakın çekim görüntüsü

Sunucu bellek modülleri, her bir DDR4 ve DDR5 için standart aralıkları temel alan farklı hızlarda gelir. DDR4 bellek modülleri için varolan en yüksek JEDEC hızı 3200MT/s'ye kadar çıkarken, DDR5 bellek modülleri 4800MT/s'den başlayan hızlara sahiptir. Bellek hızı değişebilmekte ve hem kullanılan işlemci modeline hem de bellek kanalı başına takılı bellek modülü sayısına göre yavaşlayabilmektedir.

Bunu bir otoyol gibi düşünün. Otoyolda çok sayıda araç varken trafik yavaşlamalıdır, aksi takdirde kaza olur. Sunucularda da aynı ilke geçerlidir. Çok sayıda bellek modülü takılı olduğunda sistem, bellek modüllerine gelen ve modüllerden giden veri miktarını kaldırabilmek için bellek frekansını yavaşlatmalıdır.

Diğer önemli bir kontrol, platform ve üreticilerin bellek takma kurallarına uyumlu olup olmadığınızdır. Günümüzde farklı bellek kanalı yapılandırmalarına sahip farklı platformlar bulunmaktadır. Şu anda piyasada dört, altı, sekiz ve on iki bellek kanallı anakartlar bulunmaktadır. Kingston Ürün Bulma Aracı, hem uyumlu bir parça numarası seçmenize yardımcı olur hem de sizin sisteminiz hakkında bilgiler sağlar.

Sunucunuzu yapılandırırken dikkate alınması gerekenler

En iyi performans için, bellek modüllerinin, platform mimarisi önerisine göre takılması önemlidir. Buna dengeli bellek yapılandırması adı veriyoruz. Platformun bellek kanalı yapılandırma kurallarına uyulmaması, bellek performansında kayıplara neden olabilir.

Birçok müşteri sunucularına düşük kapasiteli bellekler takıyor. Bu yaklaşımda birkaç zorluk bulunmaktadır:

  • Ölçeklenebilirlik: Sunucunuzu düşük kapasiteli bellek modülleriyle doldurursanız, ileride bellek modülleri ekleyemezsiniz. Maksimum kapasiteye ulaşmak için mevcut bellek modüllerini çıkarmanız ve yenilerini eklemeniz gerekecektir. Yarının uygulamalarının ihtiyaçlarını karşılamak için bugünden daha fazla kapasite takarak her zaman geleceğe yönelik planlama yapın.
  • Güç tüketimi: Daha fazla sayıda bellek modülü takmak, daha fazla güç tüketimine neden olur. Mümkünse, amaçlanan aynı kapasiteyi elde etmek için daha yüksek kapasiteli modüller ve daha az sayıda modül takın. Böylece güç tüketimini azaltabilirsiniz.
  • Performans: Otoyol benzetmemizi hatırlıyor musunuz? Sunucuyu sonuna kadar doldurmak, büyük olasılıkla bellek hızının düşmesine neden olacaktır. Yalnızca ilk bellek bankının doldurulması, yonga seti mimari kurallarına göre belleğin saat hızının düşmesini engelleyecektir.

Uygulamayı anlamak, başarının anahtarıdır

Toplam sahip olma maliyeti açısından bakarsanız, piyasadaki en ucuz seçeneğin satın alınması, genellikle en uygun maliyetli seçenektir. Platformunuzun özelliklerini, yükseltme seçeneklerinizi ve uygulamalarınızın gereksinimlerini araştırmak için gerçekten zaman ayırın.

Uygulamanız yüksek miktarda bellek kapasitesi gerektiriyorsa; DDR4 LRDIMM'ler, DDR5 MCRDIMM'ler/MRDIMM'ler veya CXL Bellek Genişletme Modülleri gibi yüksek kapasiteli bellek teknolojilerine bakmanız gerekebilir. Uygulamanızın bellek bant genişliği hassassa, takılı işlemci modeline ve platformunuzda bulunan bellek kanalları sayısına bakmanız gerekir. Sekiz bellek kanallı bir platformunuz varsa, en iyi performansı elde etmek için bellek modüllerini işlemci başına sekizli gruplar halinde takmak en iyisidir. Bazı platformlar, 2DPC (Kanal Başına 2 DIMM) olarak da adlandırılan, ikinci banka modül takıldığında, bellek performansını sınırlandırır.

Tek rank bellek modüllerine göre daha iyi performans sunabildikleri için çift rank bellek modülleri takmak isteyebilirsiniz.

Son olarak, veri bütünlüğü dikkate alınması gereken önemli bir etkendir. Görev açısından kritik uygulamalar veri kaybı veya sunucuyu kilitleyecek bir bozulmalar yaşamamalıdır. DDR4 ve DDR5 sunucu modülleri x4 ve x8 olmak üzere iki farklı bileşen genişliği ile oluşturulabilir. x4 DRAM çipleriyle oluşturulan modüller çok bitli hata algılama ve düzeltme ECC'yi (Hata Düzeltme Kodu) destekler. x8 DRAM çipleriyle oluşturulan modüller tek bitli hata algılama ve düzeltme ECC'yi destekler. Aynı kapasiteye sahip ancak farklı DRAM genişliklerinde üretilmiş iki modül arasında bir seçim yaparken, uygulamanızın ihtiyaçları için en iyi veri bütünlüğünü sağlayacak çözümü seçmek önemlidir. DDR5 modüllerinin, DDR4'e göre bit hatalarını azaltarak onları daha güvenli bir çözüm haline getiren On-Die ECC (ODECC) özelliğine sahip olduğunu da dikkate alın.

Çözümünüz için en iyi RAM iş ortağı.

Günümüzde Kingston, sisteminiz için doğru belleği bulmanıza yardımcı olmak için en yeni DDR5 ve DDR4 sunucu belleklerini sunmaktadır. Sisteminizi yükseltmenin kolay bir süreç olmadığını biliyoruz. Bu nedenle Kingston size ÜCRETSİZ ve size özel bir destek hizmeti olan "Bir Uzmana Sorun" hizmetini sunmaktadır. İster bellek, SSD (Katı Hal Sürücüsü) isterse diğer ürünlere ihtiyacınız olsun Kingston, işinizin gereksinimlerine göre en iyi çözümü elde etmeniz için size yardımcı olacak ve yol gösterecektir.

#KingstonIsWithYou

İlgili Videolar

Kingston Server Memory - Built for Servers. Powered by Service

Sunucular için Üretildi. Gücünü Servisten Aldı.

İşletmeler için performans ve güvenilirlik hayati öneme sahiptir. Kingston’ın kanıtlanmış deneyimi, kabul gören en iyi uygulamaları ve güvenilir sektör liderliği, ürünlerimizin akıllı tercih olmasını sağlamaktadır.

Bir Uzmana Sorun

Kingston Ürün Bulma Aracı

Kingston ile işe başladığınızda bellek seçmek kolaydır.
35 yılı aşkın uzmanlığıyla Kingston, güvenle bellek seçmeniz için gerekli olan bilgiye ve kaynaklara sahiptir.

Sisteme/Cihaza Göre Ara

İhtiyacınız olan Kingston ürünlerini bulmak için bigisayar sistemi ya da dijital cihazın marka ve model numarasını ya da sistem parça numarasını girin.

Parça Numarasına Göre Ara:

Kingston parça numarasına, dağıtıcı parça numarasına ya da üreticiyle eşdeğer parça numarasına göre arama yapın.