Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Kingston FURY Renegade DDR4 RGB ve sıvı soğutması sistemi takılı bir oyun masaüstü bilgisayarı

PC’lerde hava soğutması ile sıvı soğutması karşılaştırması

Konu bir PC kurulumu olduğunda CPU’nuzun ısınmasını güvenli biçimde önlemek için iki ana seçenek bulunmaktadır: hava soğutması ve sıvı soğutması. Her iki seçenek de kendine özgü avantajlara sahiptir ancak soğutma yöntemi tercihi PC’nizin gereksinimlerine bağlıdır. Bu yazıda, her iki soğutma yönteminin nasıl çalıştığını açıklayacağız ve her soğutma türünün avantajlarını ve dezavantajlarını ele almanıza yardımcı olacağız.

Hava soğutması nedir ve nasıl çalışır?

Hava soğutması, ısıyı dağıtmanın çok basit bir yöntemidir ancak çok etkili olabilir ve kolay takılır! Hava soğutması iki parçadan oluşur: ısı kuyusu ve fan. Fan, ısı kuyusunun üstünde ya da yanında yer alır ve bileşenleri soğutmak için havayı CPU’nuzdan uzağa üfler.

Avantajları:

4 fanlı hava soğutması sistemine sahip bir oyun masaüstü bilgisayarının yakından çekimi
  1. Maliyet – Hava soğutması, kolay çalışması nedeniyle sıvı soğutmasından çok daha uygun maliyetlidir. Bütçeniz kısıtlıysa, hava soğutmasını tercih etmek ve kalan bütçenizi daha fazla saklama alanı ya da daha hızlı DRAM satın almak için kullanmak mantıklı olabilir.
  2. Kurulum – Hava soğutması sistemlerinin kurulumu sıvı soğutmasına göre daha kolaydır ve bu nedenle yeni başlayan bilgisayar toplayıcıları için daha iyi bir seçimdir. Ayrıca sisteminize sızabilecek su konusunda da endişelenmenize gerek kalmaz!
  3. Bakım – Hava soğutması çok daha az bakım gerektirir, çünkü sisteminizi kurduktan sonra birkaç ayda bir PC’nizdeki tozu temizlemeniz yeterlidir.

Düşük fiyatına ve kullanım kolaylığına rağmen, hava soğutmasının bazı dezavantajları vardır:

  1. Gürültü – Hava soğutmalı bir sistemdeki fanlar genellikle sıvı soğutma sistemindekinden daha gürültülüdür, bu da oyun oynarken oldukça dikkat dağıtıcı olabilir.
  2. Performans – Hava soğutması, sıvı soğutması kadar verimli değildir, ancak PC kurulumunuzu soğutmak için hala iyi bir seçenektir.
  3. Görsel – Bir hava soğutması sisteminin ısı kuyusu oldukça iridir ve bu da kurulumun estetiğini bozabilir. Hava soğutmasının görünümünü değiştirme seçeneği de yoktur.

Sıvı soğutması nedir ve nasıl çalışır?

Sıvı soğutması veya su soğutması, suyun yüksek termal iletkenliği nedeniyle bir bilgisayarı soğutmanın en iyi yollarından biridir.

Bir sıvı soğutması sistemi su blokları, bir pompa, bir radyatör, borular ve isteğe bağlı olarak bir rezervuardan oluşur. Pompa, sıvı soğutucunun, CPU'ya bağlı olan su bloğu ile radyatör arasında hareket ettirilmesini sağlar. Isı daha sonra bileşenden soğuk sıvıya aktarılır ve bu sıvı sistem boyunca sürekli olarak pompalanır.

Su soğutmasında, iki ana seçenek bulunmaktadır: AIO (hepsi bir arada) sıvı soğutması ve özel döngü. AIO soğutucular tek ünite halinde gelmektedir. Dolayısıyla parçaları kendiniz birleştirmek zorunda kalmazsınız. Özel döngü soğutmasında, en iyi performansı ve görünümü elde etmek için soğutma sisteminizin tüm parçalarını özelleştirebilirsiniz. AIO ve özel döngü soğutması, farklı avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Dolayısıyla ikisinin arasındaki farkları biliyor olmanız önemlidir.

Sıvı soğutması sistemine sahip bir oyun masaüstü bilgisayarının yakından çekimi{{Footnote.A67015}}

Avantajları:

  1. Gürültü – Sıvı soğutması daha sessiz çalışır, sıvı soğutmalı bir sistemdeki fanlar hava soğutmalı bir sistemdekilere göre genellikle daha yavaş ve sessiz dönerler.
  2. Performans – Maksimum ayarlarda oyun oynamayı planlayan PC kullanıcıları su soğutmayı düşünmelidir. Bilgisayarınızı sınırlarına kadar zorlamak daha fazla güç gerektirir ve bu nedenle sisteminizi tehlikeli olabilecek bir seviyeye kadar ısıtır. Su soğutması, bu sıcaklıkları hava soğutmasına kıyasla daha hızlı ve daha etkili biçimde düşürebilir.
  3. Görünüm – Sıvı soğutma sistemleri, makinenizin görsel çekiciliğini artırmak için RGB öğeleri ekleyebileceğinizden görsel olarak çok etkileyici olabilir. Özel döngü soğutması, parçaları karıştırıp eşleştirebileceğiniz ve tamamen benzersiz bir sisteme sahip olabileceğiniz için çok etkileyici görünebilir.

Sıvı soğutması hava soğutmasından 2-10 kat daha etkili olabilmesine karşın hala bazı dezavantajlara sahiptir:

  1. Maliyet – Özel sıvı soğutması, standart bir hava soğutması sistemine göre çok daha maliyetlidir. Çok daha karmaşık bir çalışma ve daha iyi performans için daha fazla ödeme yapmanız gerekir. Ancak AIO soğutma sistemi, hava soğutması sistemine yakın bir fiyata sahip olacaktır.
  2. Kurulum – Özel sıvı soğutmasının kurulumu, özellikle yeni başlayan bilgisayar toplayıcılar için daha zorlu olabilir. Bir AIO (hepsi bir arada) sıvı soğutucunun kurulumu daha kolaydır ve 30 dakika gibi bir zaman gerektirir. Ancak, her ikisinde de sisteminizde suyun dolaşıyor olması biraz korkutucu olabilir.
  3. Bakım – Özel sıvı soğutması sistemleri hava soğutmasından çok daha fazla bakım gerektirir. Bunun nedeni sıvıyı doğru seviyede tutmanız ve bileşenlerin temiz ve çalışır durumda odluğundan emin olmanız gerekmesidir. Aynı zamanda özel soğutma sisteminin parçalarından herhangi birinin arızalanması bilgisayarınız için bir felaket olabilir. AIO, daha az bakım gerektirir. Tüm parçalar birleştirilmiş halde geldiğinden sistem sızıntısı riski daha düşüktür.

Sonuçta, karar sizin! Hava soğutması ve sıvı soğutması arasında seçim yapmak gerçekten kişisel tercihinize, bütçenize ve sisteminizin ihtiyaçlarına bağlıdır. Her ikisi de mükemmel çözümlerdir; sadece farklı sistem gereksinimleri için tasarlanmışlardır. Ancak hangi tür soğutma yöntemini seçerseniz seçin, en önemli şey bilgisayarınızı mümkün olduğunca serin tutmanızdır. Bu sayede her zaman en iyi performansını sergileyebilir ve yavaşlama sorunlarını önleyebilir.

#KingstonIsWithYou #KingstonFURY

İlgili Yazılar