Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

CUDIMM ve CSODIMM bellek modülleri
CUDIMM / CSODIMM nedir?

Yeni nesil masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için DDR5 standart hızları her geçen gün artarken, kararlılık ve veri bütünlüğü ele alınarak azaltılması gereken kritik konular haline geliyor. Artan hızlar, elektronik gürültü ve titreşimin sorunlu hale gelmesiyle sonuçlanabilir olası hatalara, veri kayıplarına veya sistem donmalarına neden olabilir. Bu sorunların üstesinden gelmek için, bellekte endüstri standartlarını belirleyen JEDEC, 2023'ün sonlarında DDR5 Tamponsuz DIMM'ler (Dual Inline Memory Module - Çift Sıralı Bellek Modülü) ve DDR5 SODIMM'ler (Small Outline Dual In-line Memory Module - Küçük Boyutlu Çift Yerleşik Bellek Modülü) için yeni bir gereksinim belirledi. 6400MT/s DDR5'in piyasaya sürülmesinden başlayarak, saat sinyalini yeniden düzenlemek, gürültüyü ve titreşimi en aza indirmek ve genel olarak sinyal bütünlüğünü iyileştirmek için bellek modülüne bir CKD (Client Clock Driver - İstemci Saat Sürücüsü) bileşeninin eklenmesini zorunlu kıldı.

Geleneksel olarak işlemci tarafından üretilen saat sinyalleri, sabit bir frekansta akan, yüksek ve düşük durumlar arasında salınan voltaj ve akım sinyalleridir. Bu sinyaller verilerin zamanında gönderilmesi ve ulaşması için bileşenlerin anakart üzerinde senkronize olmasını sağlar. Modül üzerinde yer alan saat sürücüsü sayesinde modül, hassas zamanlama senkronizasyonu sağlamak için kendi saat sinyalini üretecektir.

Yeni Bellek Sınıflandırması

JEDEC, Bir saat sürücüsü içermeyen eski DDR5 modüllerinden ayırt etmek edilebilmesi bu bileşenin dahil edildiğini belirtmek üzere için "Clocked" (Saatli) anlamına gelen "C" eklenmesini gerektirmektedir. Dolayısıyla yeni modül türleri CUDIMM ve CSODIMM olmuştur. CUDIMM'ler ve CSODIMM'ler mevcut DDR5 UDIMM'ler ve SODIMM'lerle aynı soketleri kullandığından bu, ayırt edilebilmelerini sağlayan önemli bir detaydır. Uyumluluk sorunlarını önlemek için çip seti ve anakart üreticileri, eski anakartlar için bir CUDIMM/CSODIMM takıldığında saat sürücüsünü devre dışı bırakan BIOS güncellemeleri çıkaracaktır. Eski bir sisteme bir CUDIMM veya CSODIMM takıldığında, bellek otomatik olarak o çip set ve işlemcinin desteklenen hızında çalışacaktır.

Bu iyileştirme, oyun ve yaratıcılık sektörü projelerinden bilimsel araştırma ve finansal hesaplamalara kadar veri doğruluğunun kritik önem taşıdığı geniş bir uygulama yelpazesi için avantajlar sunuyor. Saat sürücüsünün eklenmesi de hız aşırtma için yeni olanaklar getiriyor. Daha iyi sinyal bütünlüğü, stres altında sabit kalacak daha yüksek hızlara ulaşılabilmesini sağlıyor.

Saatli Tamponsuz DIMM'ler (Clocked Unbuffered DIMM'ler - CUDIMM'ler) ve Saatli Küçük Boyutlu DIMM'ler (Clocked Small Outline DIMM - CSODIMM'ler) bellek teknolojisinde önemli bir ilerlemeyi ortaya koyuyor ve yüksek performanslı bilgisayar donanımına yönelik artan ihtiyacı karşılıyor. Modüle saat sürücüsünün eklenmesi, bellek gereksinimlerinin her zaman nasıl geliştiğinin ve optimum sistem performansına ulaşmada önemli bir rol oynadığını gösteren örneklerden yalnızca biridir.

İlgili Yazılar