Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

Bellek ve Veri Saklama Ortamı görüntüsü bulunan bilgisayar ekranı

Bellek ile veri saklama birimi arasındaki fark nedir?

Anlaşılır biçimde birçok bilgisayar kullanıcısı bellek ve veri saklama ortamının aynı şey olduğunu düşünmektedir. Bilgisayarlarda bellek ve veri saklama ortamı arasındaki farkın ne olduğundan emin değilseniz bu yazıda ikisi arasındaki farkları öğrenebilirsiniz.

Bellek Nedir?

Bir dizüstü bilgisayar üzerindeki elin yanında iki RAM modülü

Bellek terimi, bilgisayarınızdaki kısa süreli veri erişimini sağlayan bileşeni ifade eder. Bu bileşeni DRAM ya da dinamik rastgele erişimli bellek olarak biliyor olabilirsiniz. Bilgisayarınız, kısa süreli belleğinde saklanan verilere erişerek birçok işlem gerçekleştirir. Bu işlemlere örnek olarak bir belgenin düzenlenmesi, uygulamaların yüklenmesi ve internette gezinme gösterilebilir. Sisteminizin hızı ve performansı, bilgisayarınızda takılı olan bellek miktarına bağlıdır.

Bir masa ve bir dosya dolabını düşünürsek, masa bilgisayarınızın belleğine karşılık gelmektedir. Anında kullanacağınız öğeler, kolay ulaşmanız için masanızda bulunur. Ancak boyut sınırlamaları nedeniyle masada çok fazla şey bulunamaz. Kingston Bellekler hakkında daha fazla bilgi alın.

Sürücü ya da Veri Saklama Birimi Nedir?

Sökülmüş bir dizüstü bilgisayar üzerinde SSD sürücü

Bellek kısa süreli verilerin saklandığı yerken veri saklama ortamı, bilgisayarınızın uzun vadeli olarak verileri saklamanızı ve bunlara ulaşmanızı sağlayan bileşenidir. Genellikle veri saklama ortamı, bir katı hal sürücüsü ya da sabit disktir. Veri saklama ortamı uygulamalarınızı, işletim sisteminizi ve dosyalarınızın sonsuz süreyle saklar. Bilgisayarların bilgileri veri saklama ortamlarına yazması ve buradan okuması gerekmektedir. Dolayısıyla veri depolama ortamınızın hızı, sisteminizin açılma, kaydettiğiniz verileri yükleme ve bunlara erişme hızını belirler.

Masa bilgisayarın belleğini temsil ederken dosya dolabı, bilgisayarınızı veri saklama ortamını temsil eder. Kaydedilmesi ve saklanması gereken ancak hemen erişilmek zorunda olmayan verileri barındırır. Dosya dolabının boyutu sayesinde birçok şey saklanabilir.

Bellek ve veri saklama ortamı arasındaki önemli bir fark, bellekteki verilerin bilgisayar kapatıldığında silinmesidir. Diğer yandan veri saklama ortamı, bilgisayarınızı kaç kere kapatırsanız kapatın verilerin aynen kalmasını sağlar. Dolayısıyla masa ve dosya kabini örneği düşünüldüğünde, ofisten çıkarken masanızda bıraktığınız tüm dosyalar atılacaktır. Dosya dolabınızdaki her şey kalacaktır. SSD’ler, USB Flash Bellekler ve Hafıza Kartları hakkında daha fazla bilgi alın.

#KingstonIsWithYou

İlgili Yazılar