Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

articles how to backup hero

Windows ya da Mac PC’nizin Yedeklenmesi

Yaşamış olabileceğiniz en önemli hatalardan biri beklenmeyen bir durumdan dolayı bilgisayarınızdaki içerikleri kaybetmek ve yedeklemediğiniz için kurtaramıyor olmaktır. Sabit disk sürücünüz bozulursa ya da bir kötü amaçlı yazılım saldırısına uğrarsanız, bilgisayarınızı yedeklemek için gerekli önlemleri aldıysanız her şeyin düzeleceğinden emin olabilirsiniz.

Neleri yedekleyeceğinizden emin değil misiniz? Ev videoları, fotoğraflar, müzik kütüphanesi ve kurtarılması zor olabilecek önemli belgelerle başlayabilirsiniz. Kişisel dosyaların sık sık yedeklenmesi gerekir. Aynı şekilde işletim sisteminizi, programları ve gerekli gördüğünüz diğer ayarları yedekleyebilirsiniz. Bilgisayarınızı sık sık yedeklemek ve bunu bir öncelik haline getirmek acil durumlarda para ve zaman açısından tasarruf etmenizi sağlar.

Çevrimiçi ve yerel yedekleme dahil olmak üzere sisteminizi yedeklemenin birçok yolu vardır. Önemli dosyalarınızın, orijinal hali, yedeği ve yedeğin yedeği olmak üzere en az üç kopyasını elinizde bulundurmanız önerilmektedir. Online ve yerel yedeklerin birlikte uygulanması sizi olası veri kayıplarına karşı yüzde 99 oranında koruyacaktır.

Windows 10 Dosya Geçmişi ekran görüntüsü

Yerel ya da yerinde yedek, harici bir sabit disk sürücüye alınan yedekler gibi fiziksel olarak bulunduğunuz yerde saklanan yedeklerdir. Bunu yapmak çok daha hızlıdır, kolaydır ve çok çok daha güvenlidir. Windows, Windows Backup adı verilen basit bir veri yedekleme çözümü sunmaktadır. Windows 7’de Kurtarma ve Windows 10’da Dosya Geçmişi olarak adlandırılmaktadır.

Windows 10'da dosya geçmişi yedeklemelerinin ayarlanması:

  1. Yedekleme sürücünüz olarak kullanmak istediğiniz harici SSD'nizi veya sabit sürücünüzü bilgisayarınıza bağlayın.
  2. Harici HDD veya SSD'nizin, yedekleyeceğiniz dahili sürücü ile aynı kapasitede veya daha büyük olduğundan emin olmak için soldaki Gezinti Bölmesinde sağ tıklayıp Özellikler'i seçin. Boş alan miktarını not edin. Sonra aynı şeyi C sürücüsü için yapın ve Kullanılan alan miktarını not edin. Yedekleme sürücünüzdeki boş alanın C sürücünüzdeki kullanılan alandan daha büyük olduğundan emin olun.
  3. Ekranın sol alt köşesindeki Windows Başlat düğmesine tıklayın ve Ayarlar'ı (dişli simgesi) ve ardından Güncelleme ve Güvenlik'i (iki kavisli ok simgesi) ve ardından sol sütunda Yedekle'yi seçin. Alternatif olarak sol alt köşedeki arama alanına Yedekleme yazıp Yedekleme ayarları'nı seçebilirsiniz.
  4. "Sürücü ekle"nin yanındaki + düğmesine tıklayın. Ardından az önce bağladığınız, "Bir Sürücü Seçin" altında listelenecek olan sürücüye tıklayın. Artık Dosya Geçmişi etkinleştirilmiştir.
  5. Ardından yedeklemenin ne sıklıkta çalışmasını istediğinizi ayarlayın. "Daha fazla seçenek" düğmesine tıklayın ve bir sıklık seçin (Her saat, Her 3 saatte bir, Günlük, vb.).
  6. Ardından, varsayılan ayar olan Sonsuza Kadar saklamak istemiyorsanız "Yedeklerimi sakla" altında yedeklerin saklanacağı süreyi seçin (örneğin 1 ay, 6 ay, 1 yıl vb. seçin).
  7. İlk yedeklemeyi başlatmak için "Şimdi yedekle"ye tıklayabilirsiniz. İşlem tamamlandığında yedeklemenin tarih, saat ve boyutunun listelendiğini göreceksiniz.
Screen shot of MacOS Time Machine

MacOS'ta Time Machine Yedeklemelerinin Kurulması:

  1. Yedekleme amacıyla kullanmak istediğiniz MacOS formatlı bir HDD veya SSD'yi Mac'inize bağlayın. Bu sürücüyü ilk kez bağlıyorsanız, MacOS'ta sürücüyü Time Machine için kullanmak isteyip istemediğinizi soran bir iletişim kutusu gösterilecektir. Bu durumda “Yedekleme Diski Olarak Kullan”a tıklayabilirsiniz. Bu sürücüyü Mac'iniz ile ilk kez kullanmıyorsanız Apple menüsüne gidin ve Sistem Tercihleri'ne, ardından Time Machine'e tıklayın.
  2. Bir Yedekleme Diski Seç'e tıklayın ve listeden bağladığınız diski seçin. Soldaki Time Machine anahtarı şimdi "AÇIK" olarak ayarlanmalıdır veya MacOS sürümüne bağlı olarak "Otomatik Olarak Yedekle" işaretli olabilir.
  3. Ekranın üst kısmındaki Time Machine menüsünden "Şimdi Yedekle"yi seçebilir ya da Sonraki Yedekleme yazan yerde zamanlanmış olarak yedekleme yapmasını bekleyebilirsiniz. Ayrıca, yedekleme sürücüsü bağlandığında burada belirtilen kullanılabilir alan, en eski yedekleme tarihi ve son yedekleme tarihi gibi yedekleme diskinin ayrıntılarını da not edin. Seçenekler düğmesi altında yedekleme sıklığını, hariç tutulacak klasörleri vb. tercihleri seçebilirsiniz.

Bulunduğunuz yerin dışındaki yedeklemelerde, dosyalarınız sisteminizin bulunduğu yerden başka bir yerde saklanır. Teknik olarak bir arkadaşınızın evinde tuttuğunuz bir sabit disk sürücü olabilir. Ancak genellikle sisteminizi çevrimiçi yedekleme anlamına gelir. Dropbox, Google Drive, iCloud ve OneDrive, en önemli dosyalarınızı otomatik olarak senkronize etmek için senkronizasyon seçenekleri sunan kullanışlı, düşük maliyetli çözümlerdir. Ne kadar veri yedeklemeyi planladığınıza bağlı olarak bir veri planı satın almanız gerekebilir. Tercihlerinizi belirlemek için seçtiğiniz veri saklama platformunun yazılımını kullanabilirsiniz. Verileriniz, internete her bağlandığınızda tercihlerinize göre yedeklenecektir.

Tüm sisteminizin yedeğini almanın en kapsamlı ve güvenli yolu bir disk görüntüsü ya da hayalet (ghost) görüntü kullanmaktır. Bunu yapmak için belirli yazılımlara ihtiyacınız olacaktır. 1TB ya da daha düşük diskler için Macrium Reflect ve EaseUS’un yanı sıra Acronis True Image gibi ücretli seçenekler de bulunmaktadır. Kendiniz için doğru yedekleme ve kurtarma yazılımını bulmak için değerlendirmeleri okuyarak ya da videoları izleyerek gereksinimlerinize uygun olup olmadığı konusunda araştırma yapın. Mac kullanıcıları disk görüntüsünü almak için Disk Utility uygulamasını kullanabilirler.

Sonuç olarak bilgisayarınızı yedeklemek bilgisayarınızın başına bir iş geldiğinde size parasal ve süre açısından önemli tasarruflar sağlayacak basit ve kolay bir işlemdir. Verilerinizi yedeklemeyi öncelik haline getirmek ve bu işe zaman ayırmak, verilerinizin kaybolması ya da çalınmasına karşı koruyucu ve önleyici bir çalışmadır. Genel olarak, özellikle hassas kişisel ya da işle ilgili bilgilerle çalışıyorsanız harika bir alışkanlıktır.

#KingstonIsWithYou

İlgili Videolar

İlgili Yazılar