Başlamak için, çerez yönetimi panelini açmak üzere aşağıdaki kabul et'i tıklayın. Ardından, sohbet özelliğini açmak için Kişiselleştirme düğmesine dokunun veya tıklayın, ardından Kaydet.
Bir USB flash belleğiniz ya da SD kartınız varsa zaten NAND Flash olarak bilinen flash bellek içeren ürünlere sahipsiniz demektir. Dünya çapında NAND flash tüketimi, son beş yılda patlama yaptı ve SSD’ler gibi yeni ürünler artık dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, iş istasyonları ve sunuculardan kurumsal bilişim cihazlarına doğru önemli bir geçiş yapıyor.
NAND Flash belleği hakkında bilmeniz gerekenlerin özetini burada bulabilirsiniz.
Kalıcı NAND Flash Bellek
NAND flash’ın avantajlarından biri verileri kalıcı biçimde saklamasıdır. Verileri saklaması için sürekli olarak güce bağlı olması gereken DRAM belleğin aksine NAND bellek, güce bağlı olmadığı zaman bile verileri saklar. Bu da taşınabilir cihazlar için ideal veri saklama ortamı olmasını sağlar.
NAND Flash Türleri
Şu anda beş NAND flash bellek türü bulunmaktadır ve aralarındaki fark her hücrenin saklayabileceği veri sayısıdır. Her hücre, SLC NAND için bir bit, MLC için iki bit, TLC için üç bit, QLC için dört bit ve PLC için beş bit saklayabilir. Yani SLC NAND her hücrede bir “0” ya da “1”, MLC NAND her hücrede “00”, “01”, “10” ya da “11” vs. saklayabilir. Bu beş NAND türü, bir dizi fiyat aralığında farklı düzeylerde performans ve dayanıklılık özellikleri sunar. Burada SLC NAND, pazarında en yüksek performansı gösterir ve en maliyetlisidir. NAND türleri arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi alın.
3D NAND
3D NAND’da birden fazla bellek hücresi katmanı, her katman arasında bağlantılarla dikey olarak birleştirilir. Birden fazla bellek hücresi katmanının dikey katmanlar halinde birleştirilmesi, daha büyük veri saklama kapasitesi sunarken aynı zamanda daha küçüktür ve her bellek hücresinde daha kısa genel bağlantıya olanak tanıyarak performansı artırır. Aynı zamanda 2D NAND’a kıyasla bayt başına maliyeti de düşürür. 3D NAND flash cihazlarında MLC, TLC ya da QLC tasarımları kullanılabilir.
NAND Hücresi Yıpranma Dengelemesi
NAND hücreleri sonsuza kadar dayanacak şekilde tasarlanmamıştır. DRAM’in aksine, hücreleri zamanla yıpranır. Burada yazma döngüleri, okuma döngülerine göre daha yıpratıcıdır. NAND veri saklama cihazları sınırlı sayıda yazma döngüsüne sahiptir. Ancak yıpranma dengeleme, her zaman cihazda bulunan flash denetleyici ile yıpranmayı dengeler. Tüm USB flash bellekler, SD kartlar ve SSD’lerde NAND flash’ı yöneten ve yıpranma dengeleme ve hata düzeltme gibi işlevleri gerçekleştiren bir NAND denetleyici bulunur.
NAND veri saklama cihazlarının ömrünü uzatmak için NAND Flash denetleyici, NAND’ın belirli bir alanının diğerlerinden daha hızlı yıpranmaması için yazılan tüm verilerin cihazın fiziksel bloklarına eşit biçimde yayılmasını sağlar.
Katı Hal Sürücüleri (SSD’ler)
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde NAND flash’ın maliyeti, katı hal sürücüleri gibi yeni ana saklama cihazlarının istemci sistemleri ve sunucularda kullanılabilmesini sağlayacak kadar düştü. SSD’ler SATA ya da SAS gibi uyumlu arayüzlere sahip bilgisayarlarda doğrudan sabit disklerin (ya da standart döner diskli sürücüler) yerini alan ürünlerdir.
SSD’ler standart sabit disklere göre önemli miktarda performans ve dayanıklılık avantajına sahiptir. SSD’lerde hareket eden parça yoktur. Hepsi yarı iletken cihazlardır. SSD’ler, sabit diskler gibi mekanik gecikmeleri ve hareket eden parçaları olmadığından sabit disklere göre çok daha büyük darbelere ve titreşime maruz bırakılabilirler. Bu da onları, çok sayıda taşınabilir ve mobil uygulama için ideal hale getirmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda katı hal sürücüleri, DRAM bellek yongalarıyla tasarlanıyordu ve pahalıydı. Bu nedenle sadece zorlu sunucu uygulamalarına uygundur.
Günümüzde NAND flash’ın maliyetlerinin düşmesiyle SSD’ler tüketici sınıfından kurumsal ve askeri bilişime kadar çok çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.
SSD Dayanıklılığı
Kingston, bir SSD’nin iş yüküne göre tasarlanmış dayanıklılık düzeyine sahip NAND flash bellek kullanmaktadır. Bu durum Kingston’ın uygulamalar için rekabetçi bir fiyat noktasında çeşitli SSD’ler sunmasını sağlamaktadır.
Kingston’ın İstemci ve Kurumsal SSD’leri, SSD’nin amaçlanan iş yüküne uymasına yardımcı olmak için ömür boyu dayanıklılık derecesine sahiptir. İstemci SSD’lerinde Kingston, kullanıcının uygulamasında SSD’nin kullanışlılık ömrünü tahmin etmesini sağlayan bir TBW (Terabytes Written - Yazılan Terebayt) değeri sağlamaktadır.
Kingston Kurumsal SSD’ler, benzer şekilde bir TBW değeri ve TBW ve SSD’nin garanti süresini temel alan bir DWPD (Günlük Sürücü Yazması) değeri ile sunulmaktadır. Örneğin 1 DWPD değerine sahip 1 TB SSD, kullanıcının SSD’ye 5 yıl boyunca her gün 1 TB veri yazabileceği anlamına gelmektedir. TBW/DWPD değeri, IT altyapısı planlamasının bir parçası olarak kurumsal ortamlarında Kingston SSD’ler kullanan kurumsal müşterilere yönelik bir araçtır.
Kingston, SSD’nin kullanım ömrü beklentisini izlemek için “KSM” (Kingston Storage Manager) adı verilen bir yazılım uygulaması sağlamaktadır. Bunu kullanıcının SSD’nin durumunu düzenli olarak kontrol etmesini sağlayan, arabalardaki yakıt göstergesi gibi düşünün.
SSD Performansı
Çoğu İstemci sistemi artık işlemci performansı ile sınırlandırılmaktadır. Neredeyse her zaman veri saklama sistemleriyle sınırlandırılmaktadırlar. Sabit diskler, milisaniye cinsinden erişim gecikmelerine sahipken SSD’ler yüzlerle ifade edilen mikro saniye gecikmelerle çalışmaktadır.
Bir SSD, beş yıl kadar eski sistemlere (SATA uyumlu bir arayüzleri varsa) bile hayat verebilir ve bu sistemlerde yüksek performans sağlayabilir. Bir Windows®-tabanlı sistemde, açılış süreleri birçok dakikadan bir dakika ya da daha kısa olacak şekilde azalabilir. Genel olarak bir sistemde yapılabilecek yükseltmelerde genellikle en yüksek performans artışını sağlar.
Kingston gibi teknoloji iş ortaklarının, işlerinin büyümesini ve sürdürülebilirliğini desteklemek için neler yapabileceğini tartışan endüstri uzmanlarına katılın.
Daha fazla DRAM, video düzenlemesi, yürütme tepkisi ve görüntü oluşturma süresi açısından daha yüksek PC performansı sağlar. Peki 8, 16, 32 ya da 64GB yeterli mi? 1080p, 4K ya da 8K için ne kadara ihtiyacınız var?
İşin geleceğinin neden SSD kullanılan SDS’lere bağlı olduğunu ve SSD’nin Yazılım Tarafından Tanımlanan Veri Saklama (Software-Defined Storage) Çözümlerine nasıl uyduğunu öğrenin.
Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve iş istasyonları gibi istemci sistemlerinde NVMe SSD’ler genel PC performansını önemli ölçüde artırabilirler.
Masaüstü bilgisayar ve dizüstü bilgisayar RAM teknolojisi hakkında daha fazla bilgi alın ve RAM gereksinimleriniz için neden Kingston’a güvenmeniz gerektiğini görün.
Testler, piyasadaki en güvenilir ürünleri sağlamak konusunda kararlılığımızın temel taşıdır.
Üretimin her aşamasında tüm ürünlerimize çok ciddi testler uyguluyoruz. Bu testler, tüm üretim sürecinde kalite kontrolünün sağlanmasına olanak tanımaktadır.
If your files don’t open immediately and programs are slow to load, you get an error message or are unable to load several programs at once, your computer may need more memory.
Learn what to look for when shopping for RAM, or Random Access Memory, including how to determine what type of memory and what capacities your motherboard can support.