Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

dosyalara bakarken dizüstü bilgisayar klavyesinde yazan eller

Windows ve MacOS'ta silinen dosyaların kurtarılması

Hiç bilgisayarınızdaki resimler veya videolar gibi bazı önemli dosyaları ailenize göstermek istediğiniz ancak bulamadığınız oldu mu? Çok üzücü! Maalesef dosyaların yanlışlıkla silinmesi düşündüğünüzden daha sık gerçekleşiyor. Biraz şansla, bu ipuçlarını kullanarak kaybettiğiniz her şeyi kurtarabilirsiniz!

Windows'ta silinen dosyaların kurtarılması

1. Geri Dönüşüm Kutusuna bakın

Dosyalar silindiğinde veya hatta kaybolduğunda, Geri Dönüşüm Kutusu her zaman ilk kontrol edilecek yerdir. Neredeyse tüm bilgisayar sistemlerinde, bir dosya silindiğinde son gideceği yer burasıdır. İçini boşaltmadığınız sürece Geri Dönüşüm Kutusunda hızlı bir arama yaparak, kaybolan dosyanızı kolayca seçebilir ve içinde bulunduğu orijinal klasöre geri yükleyebilirsiniz.

Her dosya silmeye çalıştığınızda onaylamak için ekranınızda bir pencere açılmasını sağlamak için onay iletişim kutusu ayarlayabilirsiniz. Bunu etkinleştirmek için masaüstündeki geri dönüşüm kutusuna sağ tıklayın, özelliklere tıklayın ve ardından "Silme onayı iletişim kutusunu göster" seçeneğini işaretleyin.

Dosyaların Geri Dönüşüm Kutusu'ndan geri yüklenmesi:

  • Masaüstünden veya Başlat menüsünden Geri Dönüşüm Kutusu'nu açın.
  • Geri yüklemek istediğiniz eksik dosyayı bulun.
  • İstediğiniz dosyayı vurgulayın ve "Geri Yükle"ye tıklayın. Toplu geri yükleme yapmanız gerekiyorsa, dosyaları seçebilir ve sol üstteki "Seçili öğeleri geri yükle" seçeneğine tıklayabilirsiniz.
  • Alternatif olarak dosyaları orijinalinden farklı bir klasöre almak istiyorsanız Geri Dönüşüm Kutusu'ndan istediğiniz klasöre sürükleyip bırakabilirsiniz.

2. Dosya Geçmişi File yedeklemesi

Dosya Geçmişi yedeklemesi, kopyaları ağ veri saklama alanına veya hatta harici bir SSD veya sabit sürücüye kaydetmek için kullanılan bir Windows 8.1, 10 ve 11 özelliğidir. Geri Dönüşüm Kutunuz boşsa bu kesinlikle denenmesi gereken ilk seçenek olacaktır! Lütfen unutmayın, kullanıcı olarak dosyalarınızı kaybetmeden önce bunu etkinleştirmiş ve ilk yedeklemesini yapmış olmalıdır. Bu özellik varsayılan olarak ayarlı değildir. Windows'ta dosya yedeklemelerinin ayarlanması ile ilgili ayrıntılar için kılavuzumuza bakın.

Dosya Geçmişi yedeklemesi kullanılarak dosyaların geri yüklenmesi:

  • Windows arama çubuğuna gidin ve "Dosya Geçmişi ile dosyaların yedeklerini geri yükle" yazın.
  • Kurtarmak istediğiniz dosyayı bulun. Birden fazla sürümü olabilir!
  • Dosyanın istediğiniz sürümünü seçin ve Geri Yükle'ye tıklayın. Daha sonra yeni bir konuma sürükleyip bırakabilir veya orijinal klasörde tutabilirsiniz.

3. Windows Dosya Kurtarma

Önerdiğimiz son seçenek Windows Dosya Kurtarma'dır. Bu uygulama, silinen dosyaları USB sürücü ya da bir SSD gibi çeşitli yerel veri saklama cihazlarından kurtarabilir. Kullanabileceğiniz iki mod vardır: Normal ve Kapsamlı mod. Normal mod yakın zamanda silinen dosyaları kurtarmak için kullanılacak en iyi seçenektir. Kapsamlı mod ise aramanızı, daha uzun bir süre önce silinen dosyalar için genişletecektir. Bu standart bir kullanıcı için zor bir görev olsa da kararlı bir kullanıcı için hayat kurtarıcı olabilir! Endişelenmeye gerek yok: tüm talimatlara "Windows 10'da kayıp dosyaların kurtarılması" sayfasından ulaşılabilir.

MacOS'ta silinen dosyaların kurtarılması

1. Çöp Sepetine bakın

Windows'ta olduğu gibi MacOS da neredeyse tüm silinen dosyaları çöp sepetine gönderir. Bu dosyaların Çöp Sepetinden taşınabilmesinin tek yolu, onları manuel olarak silmeniz veya uygulama içinden sildiğinizde uygulamaların dosyaları oraya yerleştirmesidir. Çöp sepetinin boşaltılması manuel olarak veya Finder tercihlerini belirli bir gün sayısından sonra boşaltılacak şekilde ayarladıysanız da yapılabilir.

Çöp sepetinden dosyaların geri yüklenmesi:

  • Çöp Sepetini açın.
  • Geri yüklemek istediğiniz dosyayı bulun ve tıklayın.
  • İsterseniz dosyayı sürükleyip yeni bir konuma da bırakabilirsiniz.

2. Time Machine yedeklemesi

Time Machine, kullanıcıların harici bir veri saklama cihazına saatlik, günlük veya haftalık olarak gerçekleştirilebilen otomatik yedekleme işlemi ayarlamasına olanak tanıyan yerleşik bir uygulamadır. Ancak, veri saklama cihazı dolduğunda en eski dosyaların kaldırılacağını lütfen unutmayın.

Time Machine'den dosyaları geri yüklemek için dosyalarınız kaybolmadan önce onu kurmuş ve bir yedekleme yapmış olmanız gereklidir. MacOS'ta dosya yedeklemelerinin ayarlanması ile ilgili ayrıntılar için kılavuzumuza bakın.

Time Machine ile dosyaların geri yüklenmesi:

  • Time Machine'de ayarladığınız veri saklama cihazını bağlayın.
  • Apple menüsüne gidin ve Sistem Tercihleri'ne, ardından Time Machine'e tıklayın.
  • Eksik olan dosyayı bulun ve orijinal konumuna geri yüklemek için Geri Yükle'ye tıklayın.

3. Dosya kurtarma yazılımı

Tıpkı Windows gibi, Dosya kurtarma yazılımı da kurtarıcınız olabilir. Bazen "silineni geri alma" ya da "silineni kurtarma" olarak da adlandırılan yazılım, sildikten sonra çöp sepetini boşalttığınız ancak sistem henüz dosyaların saklandığı HDD veya SSD'deki sektörlerin üzerine yazmadığı durumlarda silinen dosyaları bulabilir. Bunu bir aşama ileri götürebilir ve şansınızı artırmak için yazılımı bir harici SSD'ye indirebilirsiniz!

Bu seçeneklerden herhangi biri işinize yaradıysa harika! Ancak bu, yanlışlıkla bile tekrar meydana gelebilir! Bu olasılığı azaltmak için bir yedekleme planınızın olması önerilir. İster yerleşik bir yedekleme aracı ister harici bir veri saklama cihazı olsun, uygulayabileceğiniz bazı basit yedekleme ipuçları vardır. Bunlar, bir dahaki sefere bir dosyayı kaybettiğinizde kesinlikle yardımcı olacaktır.

#KingstonIsWithYou

İlgili Yazılar