Şu anda Birleşik Krallık sitesini ziyaret ettiğinizi fark ettik. Bunun yerine ana sitemizi ziyaret etmek ister misiniz?

SSD dayanıklılığını anlamak: TBW ve DWPD

İster veri merkezleri, PC'ler, dizüstü bilgisayarlar isterse veri saklama gerektiren herhangi bir cihaz veya sistem için kullanılsın SSD'lerin popülerliği arttıkça sadece hız ve kapasitenin ötesine bakmak, özellikle ne kadar uzun süre dayanacaklarını anlamak önemlidir.

Dayanıklılığı açıklayan iki temel ölçüm bulunmaktadır: Yazılan Terabayt (TBW) ve Günlük Sürücü Yazması (DWPD). Bu yazıda, ikisi arasındaki farkları ve nasıl hesaplandıklarını inceleyeceğiz.

Yazılan Terabayt (TBW)

Basitçe ifade etmek gerekirse TBW, bir SSD'ye kullanım ömrü boyunca yazılabilecek toplam veri miktarıdır. Aynı zamanda bir sürücünün normal çalışma koşulları altında ne kadar süre dayanacağıyla ilgili de iyi bir göstergedir. TBW'yi, sürücünün kapasitesini her bir NAND bloğunun yarı iletken tarafından belirtildiği şekilde gerçekleştirebileceği Programlama/Silme (Program/Erase - P/E) döngüsü sayısıyla çarpıp ardından bunu Yazma Amplifikasyon Faktörüne (Write Amplification Factor - WAF) bölerek hesaplıyoruz.

P/E döngüsü, bir bellek hücresinde güvenilmez veya tutarsız hale gelmeden önce kaç kez yazma ve silme yapılabileceğine göre belirlenirken WAF, SSD'nin veri saklamak için ne kadar ek iş yapması gerektiğini gösterir.

NAND flash, dayanabileceği P/E döngülerinin sayısı konusunda bir yapısal sınırlamaya sahiptir. Bunun nedeni, elektronları bellek hücreleri içinde hapseden oksit tabakasının tekrarlanan kullanım nedeniyle yavaş yavaş bozulmasıdır. Tüketicilerin bilinçli kararlar verebilmesi amacıyla SSD'ler için dayanıklılık derecelendirmeleri verilmektedir.

Size TBW'yle ilgili gerçek bir örnek verelim:
1,92TB'lık bir SSD'nin TBW değeri 3.504 ise bu, sürücünün arıza yaşamadan önce 3.504TB veri yazmaya dayanabileceğini gösterir.

Günlük Sürücü Yazması (Drive Writes Per Day - DWPD)

DWPD ise biraz daha farklı bir bakış açısıyla bir sürücüde, garanti edilen kullanım ömrü boyunca günde kaç kez tam yazma yapılabileceğini hesaplar. Bu, özellikle bir sunucu veya veri merkezindekiler gibi yüksek yoğunluklu iş yükleri için önemlidir.

Bununla birlikte, TBW değerini kullanırız ve bunu gün cinsinden garanti süresiyle toplam kapasitenin çarpımı ile hesaplayarak bir oran elde ederiz. Kullandığımız formül:

Günlük Sürücü Yazması = Bir SSD'nin TBW Değeri x 1000
365 Gün x Yıl cinsinden garanti süresi x GB cinsinden SSD kapasitesi

Örneğin, 7,68TB'lık bir SSD'nin TBW değeri 14.016 ve garanti süresi 5 yıl ise DWPD hesaplaması şöyle olacaktır:

Günlük Sürücü Yazması = 14.016 x 1.000
365 (Gün) x 5 (Yıl) x 7680 (GB)

Bunun sonucu 1 DWPD'dir. Yani SSD'ye 5 yıllık garanti süresi boyunca her gün tüm kapasitesi kadar yazma yapılabilir.

Sonuç

Özetle, TBW bir sürücünün kullanım ömrü boyunca genel dayanıklılığını anlamak açısından kullanışlıyken, DWPD bir sürücünün özellikle kurumsal ve veri merkezi ortamlarında günlük iş yüklerine ne kadar iyi dayanabileceğini anlamak açısından önemlidir. Bir SSD seçerken her iki ölçüm de, özellikle sürücüyü veri yoğun görevlerde ve sürekli yazma işlemlerinde kullanmayı planladığınız senaryolarda dikkate alınması gereken önemli noktalardır.

Doğru SSD'yi seçme konusunda desteğe ihtiyacınız varsa Uzmana Sorun ekibimiz, her türlü gereksiniminizde sorularınızı yanıtlamaya ve objektif önerilerde bulunmaya hazırdır.

Bir SSD uzmanına Sorun

Bir Sunucu SSD Uzmanına Sorun

Kington, kurumsal SSD’lerin sizin kendi saklama ortamınıza ne gibi avantajlar getireceği ve hangi SSD’nin, yüksek rastgele okuma-yazma IOPS performansı dengesi gerektiren iş yükleriniz için uygun olduğu ile ilgili bağımsız fikirler ve öneriler verebilir.

Bir Uzmana Sorun

İlgili Yazılar