Ми помітили, що ви зараз відвідуєте сайт у Великій Британії. Бажаєте відвідати наш основний сайт?

2 контролери Xbox на темному тлі та значки хмарного геймінгу

Переваги та недоліки хмарного геймінгу

Значок хмарного сервера

Хмарний геймінг або стримінг ігор — це коли ви граєте в онлайн-відеоігри на віддаленому сервері, розташованому в центрі обробки даних. Хмарний геймінг, який також називають геймінгом за вимогою або геймінгом як послугою, заснований на ідеї грати в найновіші ігри на низці пристроїв за умови наявності якісного підключення до Інтернету та підписки на послуги постачальника хмарного геймінгу.

Хмарний геймінг з’явився наприкінці 2000-х років, але дотепер йому було важко конкурувати з можливостями, які надає геймерський комп’ютер та консолі. Але завдяки новим технологічним досягненням і підвищенню швидкості Інтернету його популярність зросла за останні кілька років, і тепер він значно посилив свої позиції.

Сервіси хмарного геймінгу зазвичай надають окремий застосунок або браузерну платформу для стримінгу ігор після реєстрації. Після цього ви зможете грати, використовуючи вибраний контролер (більшість із них сумісні через Bluetooth) або навіть сенсорний екран свого телефона, якщо така можливість передбачена постачальником.

Нещодавно на ринку хмарного геймінгу з’явилися кілька нових постачальників. Компанія Nvidia® оголосила про створення сервісу GeForce NOW ще у 2015 році. Зараз це одне з найпопулярніших рішень, оскільки воно включає понад 500 ігор для миттєвої гри й налічує більш ніж 14 мільйонів передплатників (хоча багато з них мають безкоштовні облікові записи).

Значок Stadia

Stadia™{{Footnote.A66396}} — це погляд Google на феномен хмарного геймінгу. Це рішення сумісне з будь-якими ОС і дає змогу грати на різних пристроях — від медіаприставок Chromecast Ultra™ й Android™ TV до планшетів і комп’ютерів із Chrome OS™ і браузером Google Chrome™, а також підтримуваних телефонів з ОС Android і мобільним застосунком Stadia™. Через критику сервісу після його запуску у 2019 році було проведено реструктуризацію, і зараз його база складається з 2 мільйонів передплатників. Провідні виробники консолей також бажали отримати свій шматочок пирога.

PlayStation™ Now, хмарна ігрова платформа Sony, пропонує нові й старі ігри, тож ви зможете грати навіть в ігри для PS2. Це рішення з’явилося раніше за GeForce NOW, оскільки його було створено у 2014 році. Спочатку платформа стикнулася з деякими проблемами, але згодом, завдяки появі сервісів хмарного геймінгу з базою ігор для PS2™, PS3™ та PS4™, а також різних можливостей завантаження ігор для PS2 та PS4, вона виросла до 3,2 мільйони передплатників. Усього для стримінгу доступно 800 ігор, з яких 300 можна завантажити.

Компанія Microsoft створила функцію Xbox® Game Pass, Xbox® Cloud Gaming, у 2019 році як альтернативу PlayStation Now. Xbox Cloud Gaming дає змогу грати на різних пристроях, навіть мобільних. Бібліотека сервісу налічує понад 270 ігор, які мають зворотну сумісність із попередньою версією бібліотеки ігор Xbox®. База Xbox® Game Pass складається з 25 мільйонів передплатників, завдяки чому цей сервіс є бізнесмоделлю для багатьох інших.

Існує багато інших доступних сервісів хмарного геймінгу, про які ми не згадували. Кожний гравець може знайти постачальника, який задовольнить його потреби. Потрібно лише визначити, що цікавить вас, користувача, найбільше.

Існує кілька плюсів і мінусів, які можуть вплинути на вибір користувача між комп’ютерною системою та постачальником послуг хмарного геймінгу

Перевага полягає в тому, що високі чи низькі технічні характеристики не впливають на можливість використання сервісів хмарного геймінгу. Хмарний сервер дає користувачам змогу грати будь-коли на будь-якому пристрої відповідно до умов постачальника. Маючи доступ до стабільного широкосмугового підключення до сервера, ви зможете підключатися до нього з будь-якої точки світу. З огляду на це, для стримінгу зі стороннього сервера знадобиться ще більше даних, як порівняти зі стандартним системним завантаженням, тому, якщо у вас немає високошвидкісного широкосмугового підключення, ви можете стикнутися з проблемами під час використання цього методу.

Підписка на сервіс хмарного геймінгу має свої переваги. Після оплати ви отримаєте доступ до величезного каталогу ігор, у якому зможете обрати ті, що вам до вподоби. Можливість вибору ігор цікавить багатьох геймерів, але слід враховувати вартість підписки та якісного широкосмугового підключення до Інтернету.

Крім того, через стискання відео більшість користувачів віддає перевагу ігровій системі, а не хмарному геймінгу. Відео стискається, щоб передавати меньше даних, зовсім як на YouTube й інших стримінгових платформах. Це означає, що під час ігрового процесу роздільна здатність буде нижче, як порівняти з грою, завантаженою з диска або напряму.

Зараз сфера хмарного геймінгу перебуває в перехідному стані. Вона ще не витіснила традиційну модель покупки ігор і геймінгу вдома. Однак сервіси на кшталт дуже успішного Xbox Game Pass із функцією Xbox Cloud Gaming сприяють поширенню нового способу гри. Через технічні обмеження сервісів у деяких країнах переваги хмарного геймінгу залишаються недоступними для багатьох високошвидкісних ігор класу AAA, які користуються високим попитом на ринку, хоча повністю виключати можливість використання таких сервісів ми не можемо. Технології постійно розвиваються, тому в майбутньому стандартна пропускна здатність широкосмугового підключення може стати цілком придатною для цього способу гри. Швидкість і якість графіки значно впливають на вибір між апаратним забезпеченням і хмарним геймінгом.

Kingston пропонує широкий асортимент продуктів, які допоможуть підвищити продуктивність вашої комп’ютерної системи. SSD Kingston FURY Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 забезпечує неймовірну швидкість зчитування до 7300 МБ/с й запису до 7000 МБ/с {{Footnote.A64559}} та має ємність від 500 ГБ до 4 ТБ{{Footnote.A47164}}, завдяки чому ви зможете зберегти всі улюблені ігри та мультимедійні файли. Саме тому цей ігровим SSD є ідеальним рішенням для вашого ПК. У пам’яті Kingston FURY™ Beast DDR5 RGB поєднуються вражаюча швидкість, ємність і надійність, що дає змогу подолати межі можливого системи та задати нову планку продуктивності.

#KingstonIsWithYou #KingstonFURY

Пошук товарів Kingston

Разом із Kingston вибір пам'яті дуже простий.
Завдяки 35 рокам досвіду Kingston має знання та ресурси, необхідні для правильного вибору.

Пошук за назвою системи чи пристрою

Щоб знайти потрібний продукт Kingston, просто введіть назву чи модельний номер комп’ютерної системи чи цифрового пристрою.

Пошук за модельним номером Kingston

Введіть модельний номер продукту Kingston

Пов’язані публікації